Polovan automobil (B segment) do 4.000e - Rep. Srpska

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Jelena30
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2014, 15:31

Polovan automobil (B segment) do 4.000e - Rep. Srpska

Post od Jelena30 »

Pozdrav svima, imam pitanje u vezi sa kupovinom Škode Fabie benzinca, 1.2 51kW 70 KS, konkretno u vezi sa njenim motorom, jer je to nešto u šta se najslabije (čitaj: nikako) ne razumem.

Naime, znam da i ovde i na vascelom netu ima milion tema i postova o Fabiji, ali ovde me konkretno zanima KVALITET OVOG MOTORA kao i POTROŠNJA, tako da najradije ne bih (a i ne mogu) sve te postove ponovo da iščitavam, jer se sada samo na ovo fokusiram.

Čitajući naokolo stekla sam utisak da je ovaj motor sa tri cilindra generalno nepopularan (valjda je preslab), ali mi to vrlo malo pomaže jer se, kako rekoh, ne razumem u to - šta to konkretno znači, kako se ponaša (prvenstveno u gradu) nakon 5-6 godina i 130-140 pređenih hiljada?

Godište konkretnog auta koje sam pikirala je 2008, a prešao je 140000.
Vozila bih ga uglavnom po gradu, ali jednom u dva meseca i na duže relacije.
Trebalo bi da se odlučim uskoro, do kraja nedelje i nakon provere kod majstora, naravno.

Hvala vam unapred na svoj pomoći!
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Kupovina polovne Škode Fabie - 1.2 51 kW 70 KS

Post od Uroš S. »

Upitan je taj kvalitet, posebno kao polovnjaka, nema pravila, bukvalno, neki prelaze 300+ hiljada u službenim peri-deri Fabijama bez pipanja, a s druge strane svaki put kada sam ušao u Autočačak(Škodin ovlašćeni servis), bio je po jedan taj motor nov na paleti - čitaj neretko se desi da su za zamenu na ispod 200.000km. Česta je pojava i da troše velike količine ulja, neki već kao novi troše, neki vremenom počnu da ga troše, a tebi ne treba obaveza da gledaš svako malo pod haubu i dolivaš.

Da skratim priču, nađi neki 1.4 16v ako već gledaš Fabiju, isto će da troši, bolje ide, i nema dileme oko dugotrajnosti.
Jelena30
Reactions:

Post od Jelena30 »

Hvala Uroše na brzom odgovoru! Koliko vidim, tebi u potpisu piše da voziš Fabiu 1.2?

Pretpostavljala sam da će odgovor biti negativan, ali već neko vreme ne mogu da nađem odgovarajući a da je 1.4 a ovaj mi je sada iskrsao... Dakle, da se ne bakćem njime uopšte...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Jel beše na tom trocilindrašu ne može da se radi generalna?
KDman
Banned
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 22:14

Post od KDman »

Ja sam skoro kupio skodu Fabiju mk1 sa 1,2 12V ili ti trocilindraša. Isti je to motor i isti problem.
Auto naprotiv baš lepo ide posebno u gradu, lako se polazi, za grad uopšte nema zamerki po tom pitanju. Motor ima ružan zvuk, baš ružan.
Ja sam tražio ovde isti savet kao ti. I pogrešio sam, a i znao sam da hoću.
Problem je NEKVALITETAN motor. Osnova je potrošnja ulja koja se može otkriti tek kad se provezeš 200-300 km. Do tada sve izgleda kao OK.
Moje iskustvo, i iskustvo majstora koje sad redovno obilazim je da ti motori posle 100-120 000 NE VALJJU i da su pohabani.
Na stranu skup servis i velika ulaganja što sam imao.
Znači, motor za običnog vozača ide dobro, ali ne valja, ima kratak vek!
A ne može se popravljati detaljno.
Jelena30
Reactions:

Post od Jelena30 »

Uh, to sam i pretpostavljala... Nadala sam da ćete mi reći da je pouzdan/kvalitetan/izdržljiv iako možda nešto više troši, ali izgleda da ću morati odustati od kupovine. Nažalost, jer baš sam se bila zagrejala.

Ono što me čudi je cena tih auta sa tim motorima - dakle ne može ničim da se pohvali, a drži cenu kao da je besprekoran!

Hvala vam, sad ne znam šta ću :kuku: :D
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

paja napisao:Jel beše na tom trocilindrašu ne može da se radi generalna?
Može, samo ne postoje (svi) originalni delovi potrebni za ono što se zove generalna. Aftermarket ima šta oćeš.

Jelena, jeste 1.2 ali sa 4 cilindra, motor koji je kod mene se ugrađuje od marta 2010.

Sent from my HUAWEI P6-U06 using Tapatalk
KDman
Banned
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 22:14

Post od KDman »

Jedino da ti neko garantuje da ne troši ulje, da ga negde dalje provozaš.

I taj trubo 1,2 na Skodama troši ulje i radi kao traktor. Ni to nije za kupovinu niti bilo kakvu preporuku. Reklamacija MNOGO!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Ako tražiš vozilo B segmentau koji spada Fabia, ja bih tražio kragujevački Punto.
Daleko je od najboljeg u bilo čemu, ali
- naći ćeš od prvog vlasnika
- kupljen nov u Srbiji
- sa poznatom kilometražom
- mlađi od konkurencije za iste pare
- jako jeftin za održavanje

Vozio sam jednog i bio jako zadovoljan jer sam bio realan u očekivanjima. Naravno da postoje i drugi modeli koji su dobra kupovina. Ako hoćešotvori temu, navedi do koje cifre, benzinac ili dizel...pa da pomognemo.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Slozio bih se sa Pajom 100%, dakle probaj Punta da nadjes mislim da sto se motora tice neces pogresiti, 1.2 Fire motor je proveren Fiatov motor, lepo se vrti, nije velik potrosac, nije skup za odrzavanje, kvalitetno je uradjen pa bez brige prelazi i preko 200000km.
Slika
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Kupovina polovne Škode Fabie - 1.2 51 kW 70 KS

Post od Ivan »

KDman napisao:Jedino da ti neko garantuje da ne troši ulje, da ga negde dalje provozaš.

I taj trubo 1,2 na Skodama troši ulje i radi kao traktor. Ni to nije za kupovinu niti bilo kakvu preporuku. Reklamacija MNOGO!
Taj 1.2tsi 105ks se ziv ne cuje da radi i to sa spustenim prozorima, stalno mi se cinilo da je ugasen kad sam ga ptobao.

Inace fiatov 1.2 u puntu je da ne kazem neunistiv, neverovatno koliko je izdrzljiv za tu malu kubikazu.

Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Jelena30
Reactions:

Post od Jelena30 »

Hvala mnogo svima na pomoći, ova Fabia definitivno otpada. Ako.

O Puntu nisam razmišljala, videću još - prvo malo pogledati šta se nudi pa možda i suziti izbor. Bojim se da nije dovoljno velik, za buduću porodicu.

A što se Škoda tiče, kad već predlažete 1.4 motor, šta mislite o ovome (ili da otvorim novu temu?):
Roomster 1.4 benz, 63 kW, 86 KS, 2008 god, 142000 km?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Ne moraš otvarati novu temu. Pusti PP nekom od moderatora da ovu preimenuje.

Vidi, Punto ima začuđujuće mnogo mesta u kabini. Poredio sam ga sa Cliom IV i nema neke značajne razlike. Fiat je majstor za male automobile. Ja sam punta zamenio manje zbog mesta, više zbog nedovoljne snage motora za moje potrebe. Nas troje smo se, za more, u njega pakovali u gepek sa sve kolicima.

Glavni savet kod kupovine polovnjaka je kupuje se ono što je u najboljem stanju. Ako se uhvatiš jednog modela manja je šansa da ćeš naći nešto da valja.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Na forumu imamo vise clanova koji su porodicni sa decom i imaju Punta tako da ne brini neko ce se prepoznati i javiti kako je sa njime putovati na duze do mora npr. :)
Slika
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Kupovina polovne Škode Fabie - 1.2 51 kW 70 KS

Post od Ivan »

Pogledaj grande punta, veliki korak napred u odnosu na prethodnog punta (koji je opet bio solidan).
Svi motori u njemu su dobri i izdrzljivi, samo da izaberes neki koji te zadovoljava po snazi (performansama).

Kod fabije su jedino losi ti 1.2 od 60 i 70ks, ostali su dobri.

Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Odgovori