Polovnjak do 3000 e ili novo?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Korisnikov avatar
Real Madrid
Reactions:
Pridružio se: 26 Okt 2014, 16:53

Polovnjak do 3000 e ili novo?

Post od Real Madrid »

Zdravo forumaši.
Duže vremena pratim dešavanja na forumu i čitam, kako stare tako i nove teme, ali nisam aktivno učestvovao, jer moj "Stojkec" nije baš reprezentativan primerak pa se ne mogu baš hvaliti. ;)
Trenutno razmišljam šta mi je najpametnije raditi pošto je takva situacija da bi se trebao menjati sadašni četvorotočkaš.
Zbog posla, svakodnevno prelazim između 40 i 50 km, a mesečno između 1.000 - 1.500 km i ovakav tempo "stojko" teško može da prati.
Dosta se koristi auto, kako posle posla tako i vikendom, gde se porodično upakujemo pa trknemo da odradimo šta smo zamislili. Imam dvoje malih putnika koji koriste auto sedišta, pa u obzir dolaze samo auta sa 5-oro vrata.
Premišljam se da li uzeti polovan auto ili neki novi ali caka je u sledećem:
1. ukoliko bih uzimao polovnjaka - morao bih uzeti keš kredit i da ga otplaćujem npr. 5 godina, i da gledam neki autić do nekih maksimalnih 3.000 eura. Rata za otplatu je nekih cca 100e, s tim da nemam finansijsku zaleđinu da popravljam neke kvarove koji mogu nastati kod polovnjaka. Ne kažem da moraju doći neki ozbiljni kvarovi ali nikada se ne zna šta može čoveka da zadesi.
2. ukoliko bih uzimao novo vozilo - za učešće bih se morao nekako snaći. Dao bih Stojadina, reče mi kolega da auto saloni daju 1.000 eura za vozila u voznom stanju. Moram da napomenem da ovo nisam proveravao, jer ne stižem da zovem niti da obilazim salone. Za drugi deo učešća bih zajmio potrebu sumu, a ostatak na kredit (72 meseca).

Vozila koja sam gledao su:
1. Fiat Punto Classic - (kada se ovaj model prestao proizvoditi u KG i da li se mogu naći novi u salonima?) http://www.autogarant.rs/#/akcije/
2. Fiat Grande Punto - najviše sam se zalepio za njega sa 1.3 mjet/ 75ks jer nema plivajući
3. Opel Corsa - 1.3 cdti - kako se pokazao ovaj autić što se tiče potrošnje i troškova održavanja?
4. Ford Fiesta - 1.4 tdci - http://www.polovniautomobili.com/oglas5 ... a_14_tdci/
5. Škoda Fabia
5. Gledao sam i Ford Focus, Opel Astru G, H

Gledam i nova i polovna. Kada kažem polovna mislim i na ona vozila koja su stara 2-3 godine, ali i malkice starija ( npr. do 7 godina).
Moram da napomenem da nemam nekog iskusnog majstora kojeg bih mogao povesti sa sobom u kontrolu. Pre bih kontrolisao auto u nekom ovlašćenom servisu. Zato kada gledam polovnjake, gledam one koji su kupljeni kod nas.

Da li bih uzimao dizela ili kombinaciju benzin+gas ne znam!?
Sada imam benzin+gas kombinaciju, ali opet napominjem da je jedan sistem u Zastavi, a drugi u vozilima novije generacije.
Najviše bi se auto koristio za gradsku vožnju, s tim da porodično vikendom idemo na selo. Zato sam gledao nekog malog poletnog, jer mislim da nemam potrebe za nekim autom iz višeg segmenta. Ako se uspe otići na more i možda u toku godine na neki vikend izlet.
Naravno mislim i na troškove održavanja. Nije mi bitno da se hvalisam kako imam neku lađu od kola, pa kada nešto crkne da mi stoji na parkingu iza zgrade. Hteo bih da, ono što kupim i da održavam redovno, jer će se redovno i voziti auto.

Vozio sam u par navrata službeni Grande Punto 1.3 MJET/75 ks, ali šta god da kupim, posle Zastave će mi biti kao avion! :)

Toliko od mene za sada i izvninjavam se ako se malo odužila prva poruka.

Edit by mod: nemoj postavljati naslove koji ne govore konkretno o temi, vise ljudi ce procitati ako znaju o cemu se radi.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Pomoć u razmišljanju

Post od Rakhil »

Dobro dosao na forum :)

Prema ovome sto si napisao, deluje mi da je Punto Classic resenje za tebe, i to benzinac sa plinom eventualno. Posto zivis u Subotici, ne gadjaju te neke ozbiljne gradske guzve i dizel ti nece nesto mnogo ustedeti. Polovnih ima koliko volis, uglavnom su od prvog vlasnika itd.
Grande Punto je sasvim ok, Corsa 1.3 je maltene isti auto, dele platformu. Fiesta je super autic, s tim da moras biti jako oprezan oko 1.4 motora. OStalo nisi isao u detalje, ali ima na forumu i tema i vlasnika pa ce ti vec pomoci.

Nov ili polovan - prema napisanom bolje polovan. Za stojadina neces dobiti 1000 evra nikako u otkupu, da se zajmis za veliko ucesce je glupo, u garanciji moras odrzavati u ovlascenom sto je skupo... Da se prodaje Punto pod onim uslovima, rekao bih ti uzmi novo, ovako ne bas. Ja sam kupio nov auto pre 4 godine nepune, finansijski odlicno stojim, ali osecam ratu od 150 evra itekako, kamatu da ne pominjem.

Ajd samo polako, izmozgaces uz pomoc sta i kako, vidi se da racionalno razmisljas sto je veliki plus pri kupovini :pivo:
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ako te interesuje nesto o Corsi 1.3 cdti, slobodno pitaj, i mozes malo prelistati temu:
viewtopic.php?f=2&t=1222

Mislim da 1.3 kod GPa takodje ima plivajuci zamajac
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Onaj sa 75ks ne bi trebalo da ima plivajuci
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

1.3 od 75ks kod gp nema zamajac, kod corse ima :)

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Ja lepo pricam da nisu u potpunosti isti motori :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Polovnjak do 3000 e ili novo?

Post od dragvorl »

Ja bih ti samo savetovao da ako je 3000 e sav kes koji mozes da obezbedis to nikako ne bude i cena auta. Tu bi trebalo da gledas nesto do 2500 plafon da bi mogao da se izboris sa registracijom, gumama i sta vec treba kada se uzima polovnjak. Mislim da Grande za te pare nema teorije.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Day Walker napisao:Ja lepo pricam da nisu u potpunosti isti motori :)
Jesu isti motori, ali nisu isti menjači. Corsa ima Opelov, a GP Fiatov menjač.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:

Post od Ivan »

Da, jer su videli koje je sranje opelov menjac kada su ga uparili sa 1.9mjet, pa su se brze bolje vratili na svoje proverene kvalitetnije menjace.

Послато са GT-N7100
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Polovnjak do 3000 e ili novo?

Post od Saša »

Kada pročitam ono što si napisao kao da gledam sebe kada sam kupovao ovaj auto koji sada vozim. Vidi, mislim takođe da bi Punto Classic benzinac (sa gasom) bio super rešenje i za tebe, možeš sada da ga nađeš vrlo mladog i za mnogo manje para nego što sam ga ja platio, a sve su to još uvek mladi i neizakani automobili kupljeni ovde i kojima ni kilometraža sigurno nije vraćana. Novih koliko znam nema više na lagerima. Ni dizelaš 1.3 MultiJet naravno nije loše rešenje, pa šta već nađeš i bude povoljno. Ti autići malo troše, jeftini su za održavanje, jeftina registracija, imaju dosta prostora a posle Stojadina bićeš sigurno i više nego zadovoljan (ja sam svojim prezadovoljan). :)

TT
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Ivan napisao:Da, jer su videli koje je sranje opelov menjac kada su ga uparili sa 1.9mjet, pa su se brze bolje vratili na svoje proverene kvalitetnije menjace.

Послато са GT-N7100
Pa kad su pre uspeli da saznaju?
Nikad ja nisam i nadam se da necu imati te probleme koje navodite a meni nisu ni preterano poznati. Tacnije, nisam primetio da opelasi imaju problema.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:

Post od Ivan »

Pa verovatno jer i ne znaju za bolje ili cute o problemima.

M32 najvece djubre od menjaca.

Послато са GT-N7100
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Zamena staro za novo u tvom slucaju ne verujem da je izvodljiva.
Cak sam ubedjen da je nemoguca 99% jer sam u fazi raspitivanja zamene staro za novo,ali moj auto je star 3.5 godine pa cak i maticna kuca vise voli ceo iznos u novcu.

Kesh kredit na 4-5 godina ce te razbiti od kamate.Proveri tacno koliko dobijas a koliko vracas.Ne bi me cudilo da vratis najmanje duplo.
U tvom slucaju se uzima namenski kredit za kupovinu polovnih vozila,a ne kes kredit.

Iz svega sto si napisao za tebe je idealan punto klasik,polovan,na kredit.
Novo vozilo nije za tebe,bez ljutnje.Zajmiti za ucesce ili dizati kredit za ucesce je suludo.
Jedino ako su ti porodicni prihodi preko 1000 evra onda mozes da se igras sa finansijama donekle.U suprotnom punto klasik od prvog vlasnika i uzivaj.Klima je obavezna.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Ivan napisao:Pa verovatno jer i ne znaju za bolje ili cute o problemima.

M32 najvece djubre od menjaca.

Послато са GT-N7100
To sto se ne slaze sa 1.9 dizlo je probem fiat-alfe...
Imam taj M32 u Astri i apsolutno nije krs.
U Astri H se niko nije zalio. Evo i Nikaragva je primer.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Re: Одг: Polovnjak do 3000 e ili novo?

Post od swemir »

Coveka nema skenjao se sto mu je promenjen naslov.

Послато са GT-I9105P уз помоћ Тапатока
Odgovori