Duže vremena pratim dešavanja na forumu i čitam, kako stare tako i nove teme, ali nisam aktivno učestvovao, jer moj "Stojkec" nije baš reprezentativan primerak pa se ne mogu baš hvaliti.

Trenutno razmišljam šta mi je najpametnije raditi pošto je takva situacija da bi se trebao menjati sadašni četvorotočkaš.
Zbog posla, svakodnevno prelazim između 40 i 50 km, a mesečno između 1.000 - 1.500 km i ovakav tempo "stojko" teško može da prati.
Dosta se koristi auto, kako posle posla tako i vikendom, gde se porodično upakujemo pa trknemo da odradimo šta smo zamislili. Imam dvoje malih putnika koji koriste auto sedišta, pa u obzir dolaze samo auta sa 5-oro vrata.
Premišljam se da li uzeti polovan auto ili neki novi ali caka je u sledećem:
1. ukoliko bih uzimao polovnjaka - morao bih uzeti keš kredit i da ga otplaćujem npr. 5 godina, i da gledam neki autić do nekih maksimalnih 3.000 eura. Rata za otplatu je nekih cca 100e, s tim da nemam finansijsku zaleđinu da popravljam neke kvarove koji mogu nastati kod polovnjaka. Ne kažem da moraju doći neki ozbiljni kvarovi ali nikada se ne zna šta može čoveka da zadesi.
2. ukoliko bih uzimao novo vozilo - za učešće bih se morao nekako snaći. Dao bih Stojadina, reče mi kolega da auto saloni daju 1.000 eura za vozila u voznom stanju. Moram da napomenem da ovo nisam proveravao, jer ne stižem da zovem niti da obilazim salone. Za drugi deo učešća bih zajmio potrebu sumu, a ostatak na kredit (72 meseca).
Vozila koja sam gledao su:
1. Fiat Punto Classic - (kada se ovaj model prestao proizvoditi u KG i da li se mogu naći novi u salonima?) http://www.autogarant.rs/#/akcije/
2. Fiat Grande Punto - najviše sam se zalepio za njega sa 1.3 mjet/ 75ks jer nema plivajući
3. Opel Corsa - 1.3 cdti - kako se pokazao ovaj autić što se tiče potrošnje i troškova održavanja?
4. Ford Fiesta - 1.4 tdci - http://www.polovniautomobili.com/oglas5 ... a_14_tdci/
5. Škoda Fabia
5. Gledao sam i Ford Focus, Opel Astru G, H
Gledam i nova i polovna. Kada kažem polovna mislim i na ona vozila koja su stara 2-3 godine, ali i malkice starija ( npr. do 7 godina).
Moram da napomenem da nemam nekog iskusnog majstora kojeg bih mogao povesti sa sobom u kontrolu. Pre bih kontrolisao auto u nekom ovlašćenom servisu. Zato kada gledam polovnjake, gledam one koji su kupljeni kod nas.
Da li bih uzimao dizela ili kombinaciju benzin+gas ne znam!?
Sada imam benzin+gas kombinaciju, ali opet napominjem da je jedan sistem u Zastavi, a drugi u vozilima novije generacije.
Najviše bi se auto koristio za gradsku vožnju, s tim da porodično vikendom idemo na selo. Zato sam gledao nekog malog poletnog, jer mislim da nemam potrebe za nekim autom iz višeg segmenta. Ako se uspe otići na more i možda u toku godine na neki vikend izlet.
Naravno mislim i na troškove održavanja. Nije mi bitno da se hvalisam kako imam neku lađu od kola, pa kada nešto crkne da mi stoji na parkingu iza zgrade. Hteo bih da, ono što kupim i da održavam redovno, jer će se redovno i voziti auto.
Vozio sam u par navrata službeni Grande Punto 1.3 MJET/75 ks, ali šta god da kupim, posle Zastave će mi biti kao avion!

Toliko od mene za sada i izvninjavam se ako se malo odužila prva poruka.
Edit by mod: nemoj postavljati naslove koji ne govore konkretno o temi, vise ljudi ce procitati ako znaju o cemu se radi.