VW Golf V protiv Skoda Octavia A5, u oba slucaja 1.9TDI 77KW/105KS
Svima dobro poznati modeli. Oba iz iste porodice, ali sa razlicitim statusom u istoj. Mnogo je polemike bilo oko kvaliteta, vrednosti i ostalog, pogotovo kada je u pitanju VW (ovde zastupljen Golfom).
Vec neko vreme vozim sluzbenu Skodu, a od skoro imamo i Golfa. Danas sam ga prvi put i provozao, nekih 30ak km po gradu. Isuvise kratka relacija, ali dovoljno za neke utiske. Probacu da ih iznosim i u buducnosti, kako budem prelazio vise km, pre svega sa Golfom, jer sam se sa Skodom vec dosta druzio. Napominjem da navedene modele nikada ranije nisam vozio.
Skodu smo uzeli sa 6500km i sada je na 45-46000km. Inace je 2008.godiste.
Golf je uzet pre dva meseca, stanje na satu je 72000km. Godiste je 2008. ili 2009., ne secam se.
Da pocnem - poredjenje, zanemarujuci razliku u nivou opreme:
Mali servis, kao sto sam vec pisao: Octavia 14000, Golf 23000din
Golf V - prvi utisci:
Dobro: Peta vrata se zatvaraju neverovatno dobro. Mislim na sliu/lakocu, pasovanje. Mozda sitnica, ali je zapala za oko. Deluje malo upravljivije od Skode. Verovatno zbog toga sto je nesto nizi i nije predimenzionisan (Skodini prepusti, gepek i sl), a i na volanu imate nesto vise osecaja - direktniji je. Udobnija sedista, ali je ipak (jos) tvrdji preko rupa i lezecih. Cini mi se da ima dosta mesta za odlaganje svega i svacega, ali o tome kada se bolje upoznam sa njim. Bolje je zvucno izolovan od Skode. Otvori za ventilaciju su dobro reseni i rasporedjeni, a i automatska klima odlicno radi svoj posao.
Lose: Komande muzike su ala korejanci (od pre par godina). Razocarenje je tim vece jer je to ipak VW. Ultimativna marka, spartanska, ali "opravdano" skupa zbog kvaliteta. Crvc. Niti jedan taster nije u liniji sa ostalim (labavo stoje). Inace, kada se okrece dugme za pojacavanje zvuka, okrece se i "power" znak na njemu. Retrovizor ne moze da se preklopi. "Metalni" obruc na menjacu se izlizao, tj skinula se ta srebrna boja. Rucica menjaca mi je ruzna, kao i volan, ali to je subjektivno. Smeta mi sto nema indikator upaljenih oborenih svetala, negde na instrument tabli (ili je vrisnula sijalica :lol: )
Verovatno se mnogi nece sloziti, ali: prednji deo auta mi se uopste ne svidja, pogotovo kada se gleda ceono. Da ne kazem da je ruzan (ipak je Golf III nesto grdji od njega), ali nije lep na oko. Ostatak auta je fizicki OK.
Octavia A5:
Lose:
Mala sedista, tvrd auto, zadnja klupa bas losa za duzu voznju. Veliki prepusti-nepregledna (senzori su keva). Rucica menjaca malo seta oko svoje ose (i to se odavno pojavilo), ali nije strasno (neko rece: superlepak i kraj

Dobro: Ovde je rucica menjaca meni lepsa nego na Golfu, plus bolje ulazi u brzine (verovatno nema veze sa fabrickim kvalitetom, vec sa istorijom dosadasnje voznje). Mesta na pretek, posebno u gepeku.
Deluje mi da Skoda bolje povlaci. Deluje nelogicno, ali nisam jedini sa tim utiskom (opet, istorija vozila).
--------
Za sada sam na strani Skode. Sutra da moram birati jedan od ova dva, izbor je jasan: Octavia (pre FL); pogotovo ako se u obzir uzme cena.
Kao sto rekoh, dodavacu utiske, kako vise budem vozio Golfa. Mada, nemam neku potrebu, ako ne vec ne moram, tako da cu se drzati Skode i ljubimca Clia

Potrosnju nisam uporedjivao jer gorivo sipa kad ko stigne i koliko stigne, pa je tesko odraditi cep metodu. Za Skodu sam i uspevao jer je dosta i vozim, ali za Golfa jok. Uz to, iako ima vise opreme od Skode, Golf ne pokazuje prosecnu potrosnju, rastojanje do pumpe i sl. [ili nisam nasao odgovarajuci taster - mada nisam ni trazio, samo videh da ga nema na istom mestu kao u Skodi

Mozda ce vam se neke stvari uciniti smesnim, ali to je ono sto zapazih, iz relativno kratkog druzenja sa Golfom.
Uz to, nisam neki "profi driver" koji po zvuku motora zna da li je kompresija u trecem cilindru dobra, vec obican vozac, kojem je automobil prevozno sredstvo, odnosno alatka koja sluzi za prevoz iz tacke A u tacku B.