Opel Zafira (A) ili Citroen C5 (I)

Razne informacije u vezi kupovine automobila
optimista
Reactions:
Pridružio se: 20 Okt 2015, 18:25

Opel Zafira (A) ili Citroen C5 (I)

Post od optimista »

Jeste čudan izbor za poređenje, ali na to je spalo istraživanje. Za nešto drugo se nema para, a oni se mogu naći oko 10 godina stari za neke 3.500 evra.

Interesuje me:

- koji je skuplji za odžavanje
- koji više troši sa normalnom vožnjom (po autodata Zafira 6.6l, a C5 7l)

Ako neko nije u prilici da ih uporedi, neka kaže nešto o jednom od njih o kojem ima bitne informacije.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Opel Zafira (A) ili Citroen C5 (I)

Post od McGruja »

Koji motori?
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Moj izbor između ova dva modela bila bi Opel Zafira 2.0 DTI. :doubleup:
Manja potrošnja od Citroena, praktičniji (7 sedišta)...što se tiče održavanja, mislim da su slični.
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

Pa ocigledno se radi o dizelima cim jedan trosi 6.6 a drugi 7 litara.
Pretposstaljam da se radi o 2.0 DTI u zafiri. Izdrzljiiv motor, sa velikom manom Bosch VP pumpom visokog pritiska. Na pumpi crkava elektronika, koja se sredjuje za nekih 200-250 evra. Problem je sto crkava bez prethodnih naznaka, pa tako moze da ostavi na putu gde hoces, kao sto je mog komsiju ostavila na magistrali u raskoj.
Zafiria je neudobna i na trapu, i sedista su joj katastrofa.
U citroenu sa druge strane sedista su dobra, na trapu je tvrda osim ako uzmes sa hidropneumatskim vesanjem. Motor HDI je common rail, ali dobro se pokazao. Jedino sto moze da te zadesi ako uzmes sa 107 ks je fap filter.
Elektronika ni na jednom ni da drugom nije fantasticna, ume da brljavi i pravi problem, ail sluzi.
Po meni je bitno da se ne ogranicavas na marku, nego kad ti je vec svejedno koji ces, da gledas koji je u boljem stanju i po mogucstvu koliko toliko odrzavan.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Ja cu da dodam...

Opel bolje podnosi nepedantnog vlasnika. Citroen je za ljude koji vode racuna u kolima, koji nisu u fazonu: ,,Cuje mi se nesto dole, ali nije strasno, moze to jos da tera,,. Jedan kvar mnogo brzo vuce drugi i morao bi strogo redovno da se odrzava.

Citroen je udobniji. Opel po tom pitanju ne moze da mu pridje. Prednost Opela je, rekao vec kolega, jos dva sedista, u koliko ti je iz prakticnih razloga potrebno.

Ako se odlucis za Citroena, njegova boljka su klapne za ventilaciju. Koje su od loseg materijala i lome se. Kada ga budes kupovao, obavezno proveri i njihovu ispravnost pored svega ostalog standardnog.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
optimista
Reactions:

Post od optimista »

Hvala na brzim odgovorima.
Moja je greška, nisam rekao motore, ali ste pogodili.
U Zafiri je 2.0 DTI sa 101KS (74KW), a u C5 je 2.0 HDI sa 109KS (80KW).

Konkretno, gledao sam ova dva modela. Oba deluju OK uživo.

http://www.polovniautomobili.com/putnic ... fference-2

http://www.polovniautomobili.com/putnic ... mfort-7sed

Da li je neko vozio te modele? Interesuje me potrošnja u stvarnom svetu. Ovo na internetu može, ali i ne mora biti merodavno.
I pored toga, ako je razlika mala, najvažnije mi je, naravno, buduće održavanje.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Ima ovde ljudi koji poznaju Opel vise od mene ali koliko znam ovaj 2.0dti je sjajan motor. U pitanju je motor relativno jednostavne konstrukcije, vrlo pouzdan, prava raga.

Ja bi u ovom poredjenju izabrao Zafiru, ne znam nikog da se zalio na taj auto, uglavnom ga svi hvale...
Korisnikov avatar
Real Madrid
Reactions:
Pridružio se: 26 Okt 2014, 16:53

Post od Real Madrid »

Ja imam Zafiru A 2.0 DTI 2004. godište restilizovanu verziju.
Što se tiče udobnosti, meni je posle Stojadina milina se voziti u njoj. Bez problema sam išao na more letos i nisam imao bolove u leđima.
Što se tiče potrošnje, zavisi kako je voziš i gde. Meni u kombinovanoj vožnji troši do 7l dizela s tim da je odnos 60:40 otvoreni put naspram grada.
U 5. brzini na 80-90 km/h je potrošnja oko 5,5l.

Kada sam je kupio nisam morao raditi veliki servis, samo sam promenio antifriz i ulje, pa ti ne mogu reći kolimo bi te to izašlo.

Mene kod ove Zafire iz oglasa buni to što piše da ne 2005 godište, a nije restilizovana verzija.
U tom cennovnom rangu bi mogao naći Zafiru sa sva četiri podizača, komandama na volanu i da bude restilizovana.
Inače kilometraža sigurno nije prava. ;)
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Ako gledas kroz finansije, Opel Zafira je bolji izbor. Malo je jeftinija za odrzavanje, ima manje sitnica koje mogu da crknu i lakse se nalaze delovi. Potrosnja je skoro ista.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Blackshadow
Reactions:
Pridružio se: 22 Dec 2013, 01:41
Garaža: W 211 2004 E200 NGT 163KS

Post od Blackshadow »

Zafira po bg špicu ide i do 10l, citro litru manje!
Motorizacija apsolutno na strani c5, ne samo zbog male razlike u snazi već zbog mnogo tišeg, mekšeg rada. Na otvorenom citro u ogromnoj prednosti, zbog udobnosti i aerodinamike, o tvrdoći da ne pričamo.
Možda pristrasno dajem glas c5 ali ovaj iz oglasa ima ,,manu'' što je već '04. izašao restajling, inače deluje solidno sa slika.
Probaj oba, vidi šta ti bolje ,,legne'', dve klase su u pitanju, limo vs minibus!
Kanis li pobijediti, ne smijes izgubiti!
optimista
Reactions:

Post od optimista »

Hvala još jednom svima na odgovorima.

U suštini, tu su negde po potrošnji i po održavanju. Mala je razlika u oba slučaja, ako sam dobro razumeo i sumirao sve odgovore.

Ostaje samo da vidim da li mi je bolje minibus ili limuzina.

Pretpostavljam da će oboje biti napredak posle VW Passat B3 (limuzina) iz 1991. godine.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Da dodam i ja koju sto se tice citroena. Trosi oko 7 litara u proseku. Ja nisam imao nikakve probleme sa njim sto se tice tog motora, samo redovno odrzavanje. Jedino je taj filter za gorivo pravio probleme u smislu sto je prijavljivao gresku i modul ventilacije sto kazu da im je boljka, a presao je 300 hiljada. Sto se odrzavanja tice ne znam napamet ali mogu da pogledam racune.

Taj motor i auto generalno su stvarno izdrzljivi i uposte nije da odma moras da juris majstora ako se nesto cuje i da jedno vuce drugo, bar kod mene nije bilo tako. Na serivs sam isao kad se pokaze kljucic, pa sam tad i menjao ako se nesto culo ili nije valjalo u predhodnom periodu. Ja zaista volim da ga i dan danas provozam, udoban je, za put uzivanje i dosta je pregledan i lak za voznju i u gradu nasuprot velicini. Kad smo ga kupovali razmisljali smo isto izmedju njega i zafire, i nismo se pokajali.
Korisnikov avatar
dzoni
Reactions:
Pridružio se: 26 Maj 2012, 22:00

Post od dzoni »

C5 je po svemu realno bolji osim ako ti ne treba 7 sedista. Motor na C5 je odlican i bez nekih problema, fap filter sam na mojoj 307-ici skinuo, softverski izgasio i cipovao za 80e. Moras da probas C5 da bi bilo sta pricao, auto je mnogo udoban i prijatan za voznju, a pritom nije ne stabilan zbog hidraulike. Materijali, zvucna izolacija, snaga, sve je na strani C5. Hidraulika nije problematicna, mesta ima mnogo, na mene je ostavio bas dobar utisak.

Послато са ALCATEL ONE TOUCH 7047D уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
dzoni
Reactions:
Pridružio se: 26 Maj 2012, 22:00

Post od dzoni »

Potrosnja po gradu na C5 je oko 7,5-8l,otvoreno na magistrali oko 5

Послато са ALCATEL ONE TOUCH 7047D уз помоћ Тапатока
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Koliko sam ja video i probao, taj treci red sedista u zafiri je upotrebljiv u 1% situacija godisnje, eventualno za kratke relacije za prevoz dece, za dug put nisu a ni za odrasle osobe. Manja su od onih iz drugog reda, maltene se sedi na podu, a mesta za noge nema, a ni za veci prtljag iza njih.
Odgovori