Slabije punjenje akomulatora na Corsi

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
reb0rn
Reactions:
Pridružio se: 03 Apr 2014, 19:14

Slabije punjenje akomulatora na Corsi

Post od reb0rn »

Imam Corsu D 1.3cdti i od prvog dana kupovine slabije puni akomulator...
Vozim samo gradcu voznju, relacije 3-15km, akomulator po mojoj proceni je uvek napunjen maximalno 15-35%

Punjenje u radu je 14.2v bez potrosaca i 13.6V sa potrosacima, sa klimom zna da bude i nize kad se ukljucuje ventilator koji se non stop pali (svakih 20sek se upali na 3sek) gasi i tako samo opterecuje alternator

Pocetkom godine sam obisao pola servisa i niko ne zeli da radi alternator jer je po njima voltaza zadovoljavajuca, jedino su mi u Bosh-u isti radila, zamenuli su regulator i tada je punio 14.2 do 14.7V ali od pre par dana sam primetio da opet puni 13.6 do 14.2V :(

Mada i kad je punio 14.7v (bez opterecenja) akomulator nikad nije bio 100% pun vec mozda 40% (tada nov akomulator), sve ostalo je provereno ne vuce struju, pali za 1sec UVEK i na -20C

Akomultor je vec treci, garanciju na prosli mi nisu priznali jer su rekli da je OK a da je malo losiji jer auto mi puni 13.6v sa potrosacima a mora da bude minimum 14v (i onda te odbijaju za rekalamciju akomulatora)

Moja zapazanje je da alkternator iako bi trebalo da je 90 ili 120A u radu jako sporo dopunjujue akomulator, i jednostavno ga odrzava na 20-30% napunjenosti
Jutros sam merio napon pre paljenja auta i bio je smesnih i kriticnih 12.08v (mozda unimer malo laze pa je to mozda i 12.15v) sto znaci da akomulator je napunjen na 20% a biolo je 5C, na -15C auto ovako sigurno nece moci da zavergla

Majstorima sam razocaran jer nemaju ampermetar da izmere snagu punjenja!, ves se svi vode naponom!
Taj uredjaj sam davno video samo u cirkomu zrenjanin sa kljesima koje se stave oko + kabla i pokazu i voltazu i amperazu i grafik!, realno u NS neznam koji servis isto ima a da se razume da proveri tacno i da znam, da li je fabricki alternator toliko slab ili nesto nije u redu punjenjem
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Slabije punjenje akomulatora na Corsi

Post od McGruja »

12V je odličan napon, zašto misliš da ne valja?

Ne puni kako treba, nemoguće da električari ne mogu da provale šta mu fali
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

kada auto radi i sve je ok, treba da puni oko 14V...moguce da alternator nije ok
reb0rn
Reactions:

Post od reb0rn »

McGruja napisao:12V je odličan napon, zašto misliš da ne valja?

Ne puni kako treba, nemoguće da električari ne mogu da provale šta mu fali
12V je prazan akomulator, napon napunjene celije akomulatora je 2.1v * 6 = 12.6v (zavisno od temperature i vrste akomulatora)

Inace ja koliko znam ako napon padne na 11.8V (neznam tacno) znaci da je mrtav i da ga vise nista nemoze napuniti...
Ima na wiki stranica sa voltazama akomulatora koja pokazuje punjenost tako da je po ostoj 12.1v oko 15% an temperaturi od 5C, 12.6v bi trebao da je 100% napunjen akomulator, 12.3- 12.4v oko 50% itd

Naravno meri se kad odstoji, ujutru a ne nakon gasenja auta

@zex
Problem je i taj sto se i nakon opravke u boshu (zamene regulatora po njima) iako je punio tada 14.2 do 14.6v (ja proveravao) nikad nije uspeo da napuni akomulator 100%, sto je jos cudnije opravka nije trajala duze od 6 meseci, jer sad puni opet identicno kao i pre opravke :(
Pogotovo sto sam i u boshu cekao 3 danam jer su prvo javili da su narucili regulator pa ce testirat jer nisu sigurni da li je to problem, i posle mi jave da je sredjen i da dodjem jer sad ne pada nikad ispod 14v

PS: ovaj zadnji akomulator je Energizer plus 70Ah
PPS:
12.66v . . . . . . . . . . 100%
12.45v . . . . . . . . . . 75%
12.24v . . . . . . . . . . 50%
12.06v . . . . . . . . . . 25%
11.89v . . . . . . . . . . 0%
Poslednja izmena od reb0rn u 10 Dec 2015, 17:59, izmenjeno 1 put ukupno.
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

U redu je, ali ako alternator ne daje 14 V sta regler tu moze? Onda je punjenje stalno "ukljuceno" ali akumulator nikad nece biti pun...Da prevedem na nardni jezik, da tako kazem
reb0rn
Reactions:

Post od reb0rn »

zex napisao:U redu je, ali ako alternator ne daje 14 V sta regler tu moze? Onda je punjenje stalno "ukljuceno" ali akumulator nikad nece biti pun...Da prevedem na nardni jezik, da tako kazem
Nemam pojam ali pre servisa u Boshu pocetkom godine je punio isto ko sad, rekli su da su zamneuli regler i tada je stvarno punio 14.7v i 14.2 sa opterecenjem, i tako je bilo do pre 2 nedelje.. posto danas puni 13.6v sa istim opterecenjem, znam jer sam redovno proveravao

Inace na astri sam imao los regler koji je prekidao punjenje na svakih 100ms (na leru je svetlo radilo te slabije te jace, na vecim obrtajima je prekid bio kraci a na manjim se jedino primecivalo) zavisno od obrtaja pa sam ja sam kupio i regler i diode i na moju odgovornost trazio zamenu jer je jedan majstor mislio da sam lud :)
pa je nakon zamene video da je pogresio, pogotov sto sam pred njim skinuo klemu i pokazao da ce se auto ugasit i tako rizikovao elektroniku
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Post od masaivan »

Jesi li proveravao sta se desava sa naponom kada dajes gas.
Verovatno je stradao regler, a uzrok njegovog stradanja je verovatno losa osovina reglera.
U prevodu potreban je kompletan remont alternatora.
Sama zamena reglera ce biti kratkog veka.
reb0rn
Reactions:

Post od reb0rn »

masaivan napisao:Jesi li proveravao sta se desava sa naponom kada dajes gas.
Verovatno je stradao regler, a uzrok njegovog stradanja je verovatno losa osovina reglera.
U prevodu potreban je kompletan remont alternatora.
Sama zamena reglera ce biti kratkog veka.
Jako malo utice povecanje obrtaja... mene takodje buni i to sto sa novim reglerom i kad je punio 14.7v, posto sam i tada pratio napunjenost akomulatora i to nakon punjenja punajecm ono je opadalo i kretalo se na ~40-50% napunjenosti, leti sa klimom mozda i manje

veceras su skinut akomulator da ga opet napunjim punjacem pa cu pratit 10 dana,a li verujem da ce biti identicno, punjenje punjacem ga drzi mozda 2-3 nedelje

Inace u boshu nisu rekli da je ista lose, pogotovo sto auto ima oko 100 000km samo, i alternator bi trebao da je i fizikom smislu odlican, pogotovo sto su rekli ako ima potrebe menjat ce dotrajale delove... e sad da li je stator 100% ili diode to neznam, ovi u boshu barem tada su rekli da je sve OK
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Cekaj, koji je tvoj najveci problem u celoj prici? Jel auto ne pali dobro ujutru?
Akomulatori brzo stradaju ili?
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
reb0rn
Reactions:

Post od reb0rn »

Day Walker napisao:Cekaj, koji je tvoj najveci problem u celoj prici? Jel auto ne pali dobro ujutru?
Akomulatori brzo stradaju ili?
Pa opisao sam ga, akomulator brzo strada, zimi se razmisljam da li ce uspleti da zavergla... leti sa klimom dosta da ugasim auto na 2min i ne ugasim radio nakon krace relacije i akomulator je MRTAV

Iako mi se desilo dva puta samo, sad pazim, jednom sam kratka svetla ostavio na 15sek na drumu dok sam bio u auto i nije mogao da zavergla, vec sam navatao prolaznike da me poguraju

Ujutru sad na 5c nekad zavergla i pogasi sve lapmice u kabini, znaci da je -5 nema sanse da bi i zaverglao, itd

Jednostavno akomulator MARA da je uvek 100% pun jer se jedino tako normalno ponasa i traje, praznjenje i punjenje mu ubijaju vek... aj da je auto 30 godina mator i alternator od 30A, ali ja nemam vecih potrosaca u auto a alyternator bar bi trebalo da ima 90-120A!
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Mozda vuce nesto struju, ma da ne znam sta bi moglo tako brzo da ga prazni.
Na tvom mestu bih odvezao auto u ovlasceni kad vec ostali nece da se bakcu problemom. Oni garantuju da ce popraviti ono sto uzrokuje kvar.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
reb0rn
Reactions:

Post od reb0rn »

Day Walker napisao:Mozda vuce nesto struju, ma da ne znam sta bi moglo tako brzo da ga prazni.
Na tvom mestu bih odvezao auto u ovlasceni kad vec ostali nece da se bakcu problemom. Oni garantuju da ce popraviti ono sto uzrokuje kvar.
ne vuce vise puta testirano

u ovlascenom bio, izmerio kaze to je tako i na drugim corsam-a (da li je to rekao napamet ili zna nemam pojma), rekao kao ako bas nemozes da ga upalis onda proveravamo....
Znaci da dodatno objansim akomulator je uvek lose napunjen ne samo ujutru... jednostavno cim ugasim motor juce sam merio bilo 12.8v a akomulator cim ugasis motor nakon 5 sekundi bi trebalo da ima lupam sad oko 13.6v (neznam kako se zove taj efekat posle punjenja da ima vise struje...) sto ovaj definitivno nema
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Gde si bio, ako nije tajna?

Vidim neku staru temu jos sa OPCSa, vuces bas dugo taj problem.
Moras utvrditi sta je, i ako je alternator menjaj ga i resi taj problem.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Možda je akomolator loš?
Korisnikov avatar