Upravo ovaj "zato što ja kažem" princip je najveći problem, i to ne samo kada je ova tema u pitanju. Čitao sam blog kada sam birao motorno ulje. Vidi se da se čovek razume u motorna ulja, ali nigde ne daje odgovor na pitanje "zašto ne?"
Ne zaboravite: ED se često (potpuno neopravdano) optužuje da „ne podmazuje“ boš pumpu i slično, e pa majstori moji svi (i bukvalno SVI) dodaci koje sam spomenuo su po ovom pitanju sigurno gori od ED-a i zato ih ne treba dodavati često i u dužem vremenskom periodu jer će napraviti ono za šta se optužuje ED.
Pretpostavljam da je ovde reč o raznim aditivima, od onih za čišćenje dizni, do onih a povećanje CN. Ne znam kada je post pisan, ali je dokazano, a i naftna industrija je priznala, da ED nije podmazivao sve delove u dovoljnoj meri. Iz tog razloga se sada dodaje 5% biodizela da nadomesti smanjene količine sumpora. Međutim, nov problme se javlja sa hidroskopskim svojstvom biodizela. Posebno je problematično po hladnom vremenu, jer nakon vožnje, kada je rezervoar znatno topliji od okolnog vazduha, dolazi do kondenzacije. Na taj način, biodizel može da dovede do veće štete nego koristi.
Ulja za 2T motore nemojte dodavati čak i imajući prethodno u vidu. Ajd’ 1:200 ili 1:500 ali to baš ako „krizirate“ zbog ovoga što se mene tiče 1:0 (ništa 2T ulje).
Ne bih znao šta je pesnik ovde hteo da kaže, ali rekao ništa nije.
ED mora da prođe standarde za „podmazivanje“ (lubrikaciju, što bi se moderno (ne)prevelo) koji su u EU čak i strožiji nego u USA (gde su više nego zadovoljavajući).
O odmašćivanju pumpe goriva i slično, naravno nema pomena, ni u snu ni u (na)javi.
Tačno je da postoje razlike u standardima u EU i US. U US je za najčistiji dizel dozvoljeno 15ppm sumpora, u EU je to 5ppm.
Ovakvih postova, na žalost, ima gomila. I dok jedni pišu hvalospeve dodavanju 2T ulja, drugi tvrde da će na taj način motor da zakuca posle 25km. Jedno je zajedničko za oba tabora...ne postoje argumenti za njihove tvrdnje. Cela ideja sa pokretanjem ove teme i jeste da empirijski proverim(o) ove tvrdnje.
Ono šta sam uradio je da sam pitanja na ovu temu prosledio tehnologu jedne kompanije koja se bavi proizvodnjom ulja i maziva. Kako su na kolektivnom odmoru do 11og, odgovore ćemo imati za nekih 7-8 dana. Naravno, ne očekujem defintivne odgovore na ovu temu, ali možda neka nova informacija ispliva.
Što se tiče SAPS, upravo o tome ISO-L-EGD i JASO FC standardi govore.