Kao što piše u naslovu, u pitanju je 3.0 dizel sa najjačim, Summit paketom opreme koji uključuje skoro svu opremu koja može da se uzme za GC.
Na mene je auto ostavio mnogo bolji utisak od očekivanog. Kvalitet izrade enterijera je veoma dobar, zvučna izolacija odlična kao i udobnost, posebno u ovom primerku sa vazdušnim ogibljenjem. Rekao bih da osim u performansama, ne zaostaje mnogo za X5 30d. Čak je ovaj zbog ogibljenja mnogo udobniji. X5 koji sam vozio je bio skoro klot.
Motor sa 250ks veoma lako nosi skoro 2.5 tone težak auto. Deklarisano ubrzanje je 8.2s a max brzina 200 što je u principu ok za ovu klasu. ZF 8-brzinski menjač radi bez greške... uvek spreman da brzo odreaguje na naglo ubrzanje, bez trzanja.
Zahvaljujući vazdušnom ogibljenju neravnine na putu se ne osećaju. Ja kao vozač iskreno nisam baš oduševljen tom "izolacijom" od puta ali ne mogu reći da je loša stvar... posebno za putnike.
Osećaj na volanu mi se nikako nije dopao. Previše je mekan (bez mogućnosti podešavanja) i neprecizan.
Harman 7.3 surround ozvučenje koje dolazi samo uz ovaj paket je odlično. Mnogo bolje od srednjeg u X5... HK nisam probao.
Hlađenje sedišta nisam mogao da probam ali grejanje radi super. Mnogo brže zagreje nego kod mene u 320d.
Tu su i podešavanja za offroad vožnju koja takođe nisam isprobao.
Oprema mi je najbolji detalj kod ovog auta. Za razliku od Nemaca, ovde se ne štedi pa tako već u drugom (od 4) paketa dolaze elektropodesiva kožna sedišta sa mem funkcijom, bixenon, navigacija, multimedija sa konekcijom za telefon i DAB tjunerom, keyless go, grejanje prednjih i zadnjih sedišta, parking senzori sa kamerom, tempomat, alarm i još brdo stvari koje Nemci fino naplaćuju.
Spisak opreme za ovaj paket možete naći na netu ali recimo da X5 30d sa ovakvom opremom izađe 40 - 50% više. Merc GLE je još skuplji.