Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od Floyd »

Ovih dana razmisljam na ovu temu pa bi da cujem misljenje ostalih clanova.

Sta je po vama najbolji izbor:
1. potpuno nov (prednosti i mane su poznate)
2. test model (prodaje se pod istim uslovima kao nov ali je malo jeftiniji jer je koriscen)
3. mladji polovnjak (do 2 godine star sa max 40kkm, ovde i u nemackoj ih zovu "godisnjaci" i uglavnom su sa garancijom)
4. polovnjak bez obzira na kilometrazu i starost

Ja sve nesto razmisljam i kontam da je najbolje da uzmem nov ili test primerak pa da ga sam razradjujem ali opet Texonja je imao problema i sa potpuno novim autom...
Pare recimo nisu najveci problem u ovoj prici koliko onaj cuveni odnos dobijeno / ulozeno.
Da li je kupovina novog auta bacanje para?
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Re: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od Scuderia »

Floyd napisao:3. mladji polovnjak (do 2 godine star sa max 40kkm, ovde i u nemackoj ih zovu "godisnjaci" i uglavnom su sa garancijom)
Samo ovo i nista vise. Ne bitno da li se radi o 10k evra ili o 10mil evra. Osetio sam 'cari' novih motora tako da sa autom ne vidim po cemu bi to bilo razlicito. Licno sam se uverio i u to da ako je auto pravilno odrzavan, redovno pran posle detailinga ne sme imati tragova koriscenja do bar 100k km, tako da su ovi godisnjaci idealna kupovina. Sam auto mnogo izgubi na vrednosti, a fakticki je i dalje nov i imas garanciju.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

moj odgovor znate, ali hajde da kazem

ovim redom

3.
4.
2.
1.

e sad da zivim na zapadu, preovladao bi mi 3, zbog dobrog pada cene, a nije izgubio na kvalitetu i pouzdanosti. svakako auto ce izdrzati 200.000km i vishe... bez vecih problema
jedino decije bolesti kad prelezi, ali to se sve desi do 50.000km uglavnom...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Floyd napisao:3. mladji polovnjak (do 2 godine star sa max 40kkm, ovde i u nemackoj ih zovu "godisnjaci" i uglavnom su sa garancijom)
To možda jeste najpoželjnija kategorija polovnjaka zbog svega znanog, ali je i najslabije zastupljena. Ako ima para, uvek ću biti za novo - 0km, a ako ima manje, sve dolazi u obzir jer sve vredi onoliko koliko je plaćeno.
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Sloba napisao:Ako ima para, uvek ću biti za novo - 0km, a ako ima manje, sve dolazi u obzir jer sve vredi onoliko koliko je plaćeno.
+1
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Sve se svodi na novac.
Ko izvrce zadnju lovu, taj ce uzeti polovno jer ce dobiti prividno vise, a ko ima para za nekoliko novih kola, uzece jedna(nova) da ne misli ko ih je i kako drndao ranije.
Takodje, uplatice i kasko -cisto da ne misli o glupostima... :-|
Korisnikov avatar
Miki
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2012, 11:12

Post od Miki »

misha napisao:
Sloba napisao:Ako ima para, uvek ću biti za novo - 0km, a ako ima manje, sve dolazi u obzir jer sve vredi onoliko koliko je plaćeno.
+1
:plusone:
Slika Slika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Nebitno dal imam para ili ne, ne zelim da kupujem nov auto. Bacanje para... Postujem kad neko zeli to sebi da priusti, ali po meni bezrazlozno veliki trosak, posebno u vecim klasama koje gube vrednom nenormalnom brzinom....

Uvek sam za to da bude jaci motor i oprema, nego da bude 0 km na satu, a klotara...

S druge strane, imali smo odlicna iskustva i sa starijim polovnjacima i sa vise km, ali opcija 3 je idealna...

Kasko se naravno podrazumeva za bilo koji auto..
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

mr.Big napisao:Sve se svodi na novac.
Ko izvrce zadnju lovu, taj ce uzeti polovno jer ce dobiti prividno vise, a ko ima para za nekoliko novih kola, uzece jedna(nova) da ne misli ko ih je i kako drndao ranije.
Takodje, uplatice i kasko -cisto da ne misli o glupostima... :-|

ja sam na primer imao para za nov ali sam uzeo polovan sa lizinga i 50.000km na satu. Kod mene je stvar stava...

... opet bi isto postupio jer znam da se automobil sa 50.000km ne osteti ali uopste i u principu je nov...

sa druge strane tad za 10.000 i malo vishe sam mogao uzeti opet novi, drugi model pa nisam....

edit: potpuno se slazem sa malivukom
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:

Post od mr.Big »

NexT napisao: Uvek sam za to da bude jaci motor i oprema, nego da bude 0 km na satu, a klotara..
mr.Big napisao: ko ima para za nekoliko novih kola, uzece jedna(nova) da ne misli ko ih je i kako drndao ranije.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Ma i za 5 novih kola da imam, pre bih kupio dva "novo koriscena" :mrgreen: Jedan veci sedan ili SUV i neko cudo malo da se vozikam po gradu i da me boli uvo kad me neko ogrebe, zakaci...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Dobro, tvoja situacija nije reprezentativna, tako da kažem... Naravno da u Srbiji, gde je većina poslova na granici rentabilnosti, nećeš potrošiti 50-70.000€, sve da ih imaš, na kola da bi ih drndao na taksiju i radio po istoj tarifi kao neko u nekom kršu.

Ima previše kombinacija da bi se izvuklo par definicija. Sve može biti pametna i racionalna kupovina, od Telekom Pande do nove S klase, kako kome, kako kada.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Ma nisam mislio na nas posao... A, isplatilo bi se ulaganje i od 30.000 evra za noviju E klasu u ovo sto radimo, samo da je stanje kao 2008. godine..

Ortakinjini roditelji imaju prilicno kinte, da ne kazem da su burzujcine. Imaju ML i Passata posto oboje dosta putuju, a za drndanje po gradu, parkiranje u trznim centrima, placanje racuna i ostale gluposti koriste Pandu 2008. godiste, 1.3 Mjet. Kupili je prosle godine sa 44.000 na satu, crna, stavili alufelne, zatamnili stakla i teraj... Sasvim lepo izgleda.

ML 320 kupljen polovan sa 90.000 na satu, star 4 godine, i to za neke smesne pare.
Passat kupljen nov na firmu, tako da je i on placen debelo ispod cene.

Jednostavno ne vide sebe u nekom autu narednih 5 godina, a ne zele da bacaju pare, tj da placaju gubljenje vrednosti novog auta u prvih godinu-dve...
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:

Post od mr.Big »

Kupovina novih kola u Srbiji nije isto sto i kupovina u razvijenom svetu, tj ne dobija se sve sto platis. Dakle, ovde je to skoro nerazumno.
Pokusavam da prikazem poziciju potrosaca koji ne uziva u odrzavanju kola, ne razume se u mehaniku, nema veze u MUPu i nema vremena za zezanje sa celim tim svetom -jednostavno nema to interesovanje. Neko ko ima 20ak godina,a oduvek gleda oko sebe sav taj autosvet i zanima ga sve to, tesko da moze shvatiti razloge ovih drugih. Medjutim, njih je mnogo vise i to pogotovo medju starijima.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

NexT napisao:Nebitno dal imam para ili ne, ne zelim da kupujem nov auto.
:plusone:

Nije uopste bitan novac.
Odgovori