Kupovina prvog Auta - Budzetne Preporuke?
Kupovina prvog Auta - Budzetne Preporuke?
Pozdrav ljudi,
Skoro sam polozio vozacki ispit, i sad sam u potrazi za prvim autom. Nigdje ne zurim, al' bih volio da imam neke smernice, savjete, preporuke na koja bih auta mogao da obratim paznu pri razgledanju ponuda/oglasa.
Naime, cjenovni rang mi je nekih 2000-3000e. Znam da je to izuzetno tanko, al' namjena auta bi bila striktno prakticne prirode. Manji potrosac sa manjim troskovima odrzavanja, i da ima barem nesto mjesta napred, jer sam visok nesto manje od dva metra. Izgled i performanse mi nisu previse znacajne, jedino sto bi bio plus je neka osnovna udobnost. Zelim auto koje bih "vozio i vozio" da bi kasnije bio spreman za neko malo novije i bolje auto.
Neki od auta koje sam gledao cu navesti dolje, pa bih cjenio ak' bi dobio koji komentar o istima, pozitivan il' negativ, kao i neke dodatne preporuke:
Peugeot 206 1.4 HDI
Polo Mk4 1.9 SDI
Skoda Fabia 1.9 SDI
Skoda Octavia 1.9 SDI
Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
Hvala!
P.S. Ak' sto znaci, zivim u Crnog Gori, al' bih pretpostavio da nema prevelikih razlika u cijeni u odnosu na obliznje drzave.
Skoro sam polozio vozacki ispit, i sad sam u potrazi za prvim autom. Nigdje ne zurim, al' bih volio da imam neke smernice, savjete, preporuke na koja bih auta mogao da obratim paznu pri razgledanju ponuda/oglasa.
Naime, cjenovni rang mi je nekih 2000-3000e. Znam da je to izuzetno tanko, al' namjena auta bi bila striktno prakticne prirode. Manji potrosac sa manjim troskovima odrzavanja, i da ima barem nesto mjesta napred, jer sam visok nesto manje od dva metra. Izgled i performanse mi nisu previse znacajne, jedino sto bi bio plus je neka osnovna udobnost. Zelim auto koje bih "vozio i vozio" da bi kasnije bio spreman za neko malo novije i bolje auto.
Neki od auta koje sam gledao cu navesti dolje, pa bih cjenio ak' bi dobio koji komentar o istima, pozitivan il' negativ, kao i neke dodatne preporuke:
Peugeot 206 1.4 HDI
Polo Mk4 1.9 SDI
Skoda Fabia 1.9 SDI
Skoda Octavia 1.9 SDI
Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
Hvala!
P.S. Ak' sto znaci, zivim u Crnog Gori, al' bih pretpostavio da nema prevelikih razlika u cijeni u odnosu na obliznje drzave.
- LukaMaletin
- Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
- Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015
Re: Kupovina prvog Auta - Budzetne Preporuke?
Ja bih pogledao ford fusion 1.4 hdi. Nije neki lepotan, ali je veći od fieste, a isto održavanje i to ...
Sent from my AC2003 using Tapatalk
Sent from my AC2003 using Tapatalk
octavia mi se ne uklpapa u ovu pricu, dosta veci i bolji auto od pomenutih tako da bih ja nju gledao prvo a sa puntom 1.3 bi se vrv najjeftinije vozio i popotrosnji i po odrzavanju
Од наведених Гранде Пунта, сви их знају у ситна цревца, проверен мотор, јефтино одржавање, делова половних и заменских колико хоћеш и лепо иде још ако је у некој лепшој опреми милина.
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
Mislim da ti je najbitnije da probas neke od ovih manjih automobila koje si nabrojao da vidis da li ti samo po gabaritima odgovaraju.
Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
Meni je 206 ipak malo bolji nego Punto. Ako nađeš na neki ok primerak - nekako mi je enterijer bolji u Pežou
- Nikolaa
- Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
- Garaža: Reasonably Priced Car
206 najjaci jeftini auto, 1.4hdi trosi nista i rafinisan je za razliku od fiatovih multijet djubradi, sve i da crkne motor na otpadima 100 evra, najskuplji kvar je torzija pozadi koja je 200eur max...
Pored toga mislim da se ubedljivo najlepse vozi od navedenih..
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Pored toga mislim da se ubedljivo najlepse vozi od navedenih..
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Moj rodja sabio 1000 evra u 206 koju je uzeo za 2500e. I prodao ga kao kantu, posle 2 godine, 5 puta ga slepao. Menjao te torzije, kompletan prednji trap, kvacilo, prokuvao motor, menjac se provalio...
Posle uzeo moju stari Zastavu 10, i sabio nista para za godinu dana, i nije imao slep.
Ipak je dosta i do stanja auta.
Posle uzeo moju stari Zastavu 10, i sabio nista para za godinu dana, i nije imao slep.
Ipak je dosta i do stanja auta.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Meni je 206 uvek bio tesan. Napred i nekako, al iza tebe nema šanse niko da sedne.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
Neko je uporedio punta i pezo 206, mozda klasican punto ali grande punto koji je u ovoj opciji je mnogo veci i bolji auto od 206ice i po dizajnu, materijalima i opremi, pricam iz iskustva. 206 jeste ok autic za smesne pare ali prilicno tesan, torzija im je neka glavna mana sve ostalo je manje vise ok.
Takodje kolega Nikolaa pomenu mjet djubrad? voleo bih da objasni po cemu su ti motori djubrad, zna se da su jtd motori keva sto se tice dizela tako da me bas zanima sta je to lose kod 1.3 mjet motora, ljudi se slatko navozase sa njima za male pare, odrzavanje sem malog servisa nema, lanac se menja tek posle 200k km a to je opet jeftinije od klasicnog velikog servisa kod benzinca, gorivo im nikad nije smetalo, gutaju sve zivo, delovi jeftini, i takodje se drugi motor moze naci vrlo lako ali ne znam tog ko je menjao i iz kog razloga jtd motor. Jedina mana tog motora je uljna pumpa koja je na par mm od dna kartera, pa svako jace cesanje ili nasadjivanje kartera moze ostetiti karter pa i pumpu, ali to su neke situacije koje sami prouzrokujete, ja se ne secam da sam ikad zakacio karter negde na bilo kom autu... Ne kazem da je 1,4hdi losiji motor, ali uvek bih pre uzeo jtd, bez sekunde razmisljanja.
Takodje kolega Nikolaa pomenu mjet djubrad? voleo bih da objasni po cemu su ti motori djubrad, zna se da su jtd motori keva sto se tice dizela tako da me bas zanima sta je to lose kod 1.3 mjet motora, ljudi se slatko navozase sa njima za male pare, odrzavanje sem malog servisa nema, lanac se menja tek posle 200k km a to je opet jeftinije od klasicnog velikog servisa kod benzinca, gorivo im nikad nije smetalo, gutaju sve zivo, delovi jeftini, i takodje se drugi motor moze naci vrlo lako ali ne znam tog ko je menjao i iz kog razloga jtd motor. Jedina mana tog motora je uljna pumpa koja je na par mm od dna kartera, pa svako jace cesanje ili nasadjivanje kartera moze ostetiti karter pa i pumpu, ali to su neke situacije koje sami prouzrokujete, ja se ne secam da sam ikad zakacio karter negde na bilo kom autu... Ne kazem da je 1,4hdi losiji motor, ali uvek bih pre uzeo jtd, bez sekunde razmisljanja.
Zasto opste gledas dizel?
Кад неко опали бомбастичан коментар типа "ђубре" ту престаје било каква дискусија, поготово кад тај исти коментар нема везе са истином.OMP napisao:Neko je uporedio punta i pezo 206, mozda klasican punto ali grande punto koji je u ovoj opciji je mnogo veci i bolji auto od 206ice i po dizajnu, materijalima i opremi, pricam iz iskustva. 206 jeste ok autic za smesne pare ali prilicno tesan, torzija im je neka glavna mana sve ostalo je manje vise ok.
Маса људи не зна ни да направи разлику између Пунта, Гранде Пунта и ЕВО верзије.
Капирам да је човек из брдовитих крајева па гледа дизел, лакше се вози по тим крајевима.
Гранде пунто бензинац, још ако имате ТНГ, има да се навоза за мале новце.
Zato sam i trazio objasnjenje sta je djubre kod mjet motora, mozda nisam upucen i mozda zna nesto sto ja ne znam, al ja ne vidoh nikog da pljuje taj motor a mnogo ih znam koji su ga vozili ili ga voze, cak ni na forumima nisam cuo lose reci o njima.
btw i ja sam vise za benzinca generalno ne mislim na punta, ali kad vec trazi samo dizel nisam ni hteo da skrecem sa te teme.
btw i ja sam vise za benzinca generalno ne mislim na punta, ali kad vec trazi samo dizel nisam ni hteo da skrecem sa te teme.
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Punto 2 je lagano bolji auto od 206, a grande punta da ne spominjemo, maltene majbah u poredjenju 
Osim sto je punto daleko zahvalniji i pouzdaniji, motor je daleko bolji u svakom pogledu, ne samo sto je "manje djubre", vec ima 30NM vise i bolji je u svakom rezimu, a trosi neznatno manje.
Dosta je imalo 206, a retko ko ga je zadrzao dugi niz godina, pa makar i kao drugi treci auto, a cesto su ga se brzo resavali posle samo godinu dana.
Sa druge strane mnogo je vise dugogodisnjih vlasnika puntica 2 koji su ga godinama vozili bez problema i voze ga i dalje su zadovoljni.

Osim sto je punto daleko zahvalniji i pouzdaniji, motor je daleko bolji u svakom pogledu, ne samo sto je "manje djubre", vec ima 30NM vise i bolji je u svakom rezimu, a trosi neznatno manje.
Dosta je imalo 206, a retko ko ga je zadrzao dugi niz godina, pa makar i kao drugi treci auto, a cesto su ga se brzo resavali posle samo godinu dana.
Sa druge strane mnogo je vise dugogodisnjih vlasnika puntica 2 koji su ga godinama vozili bez problema i voze ga i dalje su zadovoljni.
Vozio sam na kratko noviji kragujevacki punto, u periodu kad sam imao 206. Nikad ne bih uzeo punta pre 206. Enterijer mi je bio mnogo bolji u pezou. Sto se tice odrzavanja, to ne znam, ali pretpostavljam da je dostupnost delova mnogo bolja za punto. 206 je kod mene imala povremene gluposti za popravljanje - curkanje malog hladnjaka u kabini, zamenske viljuske nisu bile trajne, torzija se resi za 200 evra, zadnja balans stangla, pregorela brava, ali je auto imao dosta kilometara i ja presao jos dodatnih 100ak hiljada.
E sad, u prvom postu pise covek da je visok preko 2m. Video sam jednu gromadu da vozi 206 xs, ali pretpostavljam da se u tom slucaju tesko jos neko moze voziti. Nagurao sam ja unutra 4 ljudi pored mene, ali nije bas najudobnije na duze staze. Tako da cenim da se ne bi usrecio ni sa 206, ni sa puntom.
Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
E sad, u prvom postu pise covek da je visok preko 2m. Video sam jednu gromadu da vozi 206 xs, ali pretpostavljam da se u tom slucaju tesko jos neko moze voziti. Nagurao sam ja unutra 4 ljudi pored mene, ali nije bas najudobnije na duze staze. Tako da cenim da se ne bi usrecio ni sa 206, ni sa puntom.
Послато са SM-G973F помоћу Тапатока