308. - najbolji benzinac i dilema oko TNG-a

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
bp89
Reactions:
Pridružio se: 08 Dec 2021, 00:16

308. - najbolji benzinac i dilema oko TNG-a

Post od bp89 »

Pozdrav ekipa,

Naime, muče me multileme već neko vreme. Tiču se pre svega kupovine novog (polovnog :mrgreen: ) automobila. Izbor je pao na Pežo 308. druge genercije, pa me pre svega kao što u naslovu glasi zanima koji je najbolji i najpouzdaniji benzinac? Naslušao sam se svakakvih priča, od toga da u ove modele ide škart od strane BMW-a, do toga da su ovo jako dobri modeli nasleđeni iz čuvene 307. Idealno bi bilo ako neko ko ima iskustva i poseduje ovaj automobil se javi sa nekim savetom.

E sad, dolazimo do toga zašto sam baš zapeo za benzinca. Naime, dugogodišnji sam vozač na TNG, i prosto kao takav jako mi je teško da se prešaltam na bilo šta drugo (ljudi koji voze ovako će me razumeti), pa stoga i ciljam nekog benzinca jer bih možda u nekoj bližoj ili daljoj perspektivi razmišljao i o ugradnji upravo u ovaj model. Kakva su tu iskustva, preporuke itd?

Hvala unapred.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Re: 308. - najbolji benzinac i dilema oko TNG-a

Post od lami »

Sta ti znaci druga generacija - imas 308 I, koja je imala jedan fejslift, pa onda 308 II koja je imala nekoliko fejsliftova.
Okaci neki oglas, konkretne motore, godiste koje gledas.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

2. gen. je novi model od 2013-14. koji je poceo, pre toga je prva generacija fejs lift koji je uradjen 2011.
bp89
Reactions:

Post od bp89 »

lami napisao: 08 Dec 2021, 15:37 Sta ti znaci druga generacija - imas 308 I, koja je imala jedan fejslift, pa onda 308 II koja je imala nekoliko fejsliftova.
Okaci neki oglas, konkretne motore, godiste koje gledas.

Odgovorio ti je @OMP

Konkretan model koji gledam je ovaj. Ili barem nešto najsličnije ovome: https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 0_pl1_plv0
lami
Reactions:

Post od lami »

Kratak odgovor je da nema veze, bar ne neke vece, ni sa BMW, ni sa 307.
1.6 Vti, "bmw-ov" ti je imao 120 konja i bio je atmosferac, dok 1.6 Thp "bmw-ov" ti je bio turbo i imao 150 konja, a ovaj iz 2014 je turbo, sa samo 125 konja.
Konkretan 1.6 THP nisam nikad vozio, pa ne mogu ti pomoci, mozda je OMP imao dodira sa nekim.
Ono sto brzinski vidim na netu je da i on ima lanac, ali su ti "bmw" motori prvo preradjeni oko 2011, moguce da je uzeo neke delove od toga, ali s obzirom na tolike razlike u snazi, ne verujem da imaju previse veze.

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Ne znam puno o tim novim generacijama motora ali izbaceni su klasicni vti motori 1.4 i 1.6 i ubacen 1.2 sa vise razlicitih varijanti snage ali nista nije mnogo bolji od prethodnih.
Ne znam detalje ali i ovaj 1.2 ima nekih problema pa su neke serije i povlacene sa trzista ili su imale opozive, nemaju lanac ali imaju kajis koji valjda pravi iste probleme kao lanac, dal i njima strada spaner, sto je pravio kod starijih vti-a. Valjda to vazi za prvih nekoliko godina proizvodnje ovih motora, posle su opet, radili neku reviziju kao i sa starim vti moto0rima ali opet je upitno koliko su problemi reseni.
Sto se tice thp motora, ostao je u varijanti od 150 konja, ne znam odakle taj 125, nisam to video??? tacnije ovaj sad ima 155 konja pretpostavljam da je to samo zbog euro norme nesto malo cacnuto, tako da je taj motor isto kao i stari, za izbegavanje.
Sve u svemu jako razocarenje od strane PSA grupacije sa tim benzinskim motorima zadnjih 10+ godina, neverovatno da ne mogu da se iskobeljaju iz toga i naprave neki kvalitetan motor poput starih TU motora. Sto se mene tice usrali su sve modele sa tim novokomponovanim benzincima tako da bih ja benzince zaobisao u sirokom luku, posebno ako dodamo i potencijalnu ugradnju plina verujem da bi bila ozbiljna igranka sa problemima.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Taj 1.6 od 125 konja je bio predhodnik kasnijeg 1.2 thp. Fino se cipuje i nije bas toliko problematican koliko gore pricaju, barem normalno odrzavani sa manje od milijona km. Dizel je dobar bluhdi, prvi ehdi od 116 je tesko sranje....

Kakvi su sa plinom ne znam.
bp89
Reactions:

Post od bp89 »

@OMP verovatno misliš na https://autorepublika.com/2021/03/09/ps ... isa-resen/ ovo. Čitao sam ovome, ali kažem ne znam ništa o njima pa sam hteo ovde da se raspitam i koliko god da ste mi pomogli momci ja sam tek sad još više sluđen. Baš dosta oprečnih mišljenja čujem, od toga da ljudi baš aktivno agituju i brane, do vas koji baš i nemate reči hvale i svako ima neku poentu u celoj priči. Neki konsenzus bi verovatno bio da se ide na 1.6 samo nisam siguran u toj soluciji da li bi to bio HDI ili THP. Što se tiče plina to ću morati izgleda sa majstorom ako dođe do toga pa da mi on kaže iz prve ruke. Čovek mi je radio i održava mi auto već nekoliko godina

Elem, nije tema ali ako smem, jel ima neko savet za dobrog i proverenog majstora za Pežo da se i tu raspitam iz prve ruke?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Pa i stari vti brane oni koji ga imaju ali to ne znaci i da je stvarno dobar, tako da subjektivna misljenja i opravdavanja zajeba pri kupovini nisu realna, cinjenica je da svi ti motori imaju probleme koji nisu naivni pa zasto bi ulazio u pricu sa tim ako ne moras sem ako ti se taj auto bas toliko svidja da ne postoji drugi model, ali i u tom slucaju imas izbor dizel motora koji su ok.
lami
Reactions:

Post od lami »

Za novi THP 1.2, sa 3 cilindra,koji ja imam, vqljda vazi da je naslednik tog 1.6 THP sa 125 konja i 4 cilindra.
Elem, za 1.2 thp jedino sto sam cuo da zupcasti krene da se raspada, a posto pliva u ulju, te cestice naprave sranje dalje, unisti motor, u nekim slucajevima cak i kocnice da otkazu. S tim da nece svaki, nece cak ni vecini da se raspadne zupcasti, ali to je nesto sto treba imati u vidu, posebno ako se uzima stariji od 2017 godine, jer su tad radili neke izmene.
I da, mislim da koji god motor da uzmes da ti se ne isplati zezanje sa plinom, ali to sam samo ja.
Pozdrav.
P.S.
2017, su uradjene izmene, ali problem nije potpuno resen, pa su kao sto je navedeno u tekstu smanjen interval za veliki servis ma 100 000 umesto originalnih 150 ili 170.

bp89
Reactions:

Post od bp89 »

Kažem opet alternativu za TNG ili benzinca pa neku naknadnu ugradnju nemam i zato bih dizel preskočio. Možda i grešim, ali navike su te koje kroje ovo mišljenje i nešto od čega ne mogu pobeći, iako sam u potpunosti svestan svih prednosti dizela. Konkretno modelu auta bih mogao naći zamenu. Kao neku alternativu vidim Seat Leon isto treće generacije, neki Golf 6 bolje opremljen (teško baš da može neka 7ica da uleti ovde u razmatranje), Astra K, Audi A3 (slična priča kao Golf 6) i to je verovatno to.. Može i ovde neka preporuka za benzinca (ili još bolje TNG - znam da ga neki golfovi modeli poseduju), nisam gadljiv iako sam akcenat zaista stavio na 308
Poslednja izmena od bp89 u 08 Dec 2021, 21:26, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Tek kod tih vagenovih fsi i tsi motora nisam siguran kako bi plin funkcionisao a iskreno i nemam pojma da neko to vozi na plin, uopste ta kola novije generacije.
Ima vagen onaj klasican 1.6 motor 105 konja valjda, oni su i fabricki dolazili u kombinaciji sa plinom kod golfa 6 recimo, mada i to se retko srece ali kontam da naknadna ugradnja u taj motor moze biti ok prica.
Odgovori