Glavni cilj je bio Cinque Terre koji su udaaljeni od Maribora nešto ispod 800km. Pošto je Venezia približno na polovini a i bili odavno (sin se i ne seća), odlučili tu da prespavamo i još jednom je obidjemo. Venezia, kao što je verovatno svima i poznato, lepa turistički ali izuzetno nekvalitetno mesto za život u svim aspektima. Deci bila baš zanimljiva, malo se provozali gondolom pa je i to doprinelo sveukupnom utisku.

Sutradan krenuli prema Cinque Terre. Udaljena oko 400km od Venezie. Autoput u Italiji standardno dobar, većinom 3-4 trake oko većih mesta. Regijom Toscana je pravo uživanje voziti zbog brdsko-planinske konfiguracije terana i obilje maslinjaka i vinograda koji joj daju pravu mediteransku notu.
Boravili u gradu La Spezia odakle smo obilazili ovaj deo regije. Inače Cinque Terre je naziv za oko 18km dug priobalni pojas na obali Ligurskog mora. Po italijanskom znači "pet naselja" koja se ističu svojom neverovatnom lepotom. Nastala su jos u 11. veku na izuzetno strmim liticama koje osim očaravajućeg pogleda, nose i odredjene rizike u smilsu klizista i erozije. Zadnji takav plaz je bio 2011. godine kada su zabeležene i smrtne žrtve.
Mi smo ih obilazili vozom koji ide od jednog do drugog naselja. Dnevna karta je 18 EUR za odrasle, 12 EUR za decu. Od jednog do drugog naselja treba 5 min vožnje. Ima i pešačkih staza ali je to malo zahtevnije za porodice sa decom. Inače ovde smo baaaassss uzivali i ne sećam se, da me je skoro neko mesto oduševilo kao ovo. Bukvalno kao u bajci

U povratku obišli i Pisu. Inače ono po čemu je sam grad koji inače ima oko 90.000 stanovnika poznat, se obidje za par sati tako da i nije potrebno nego dugo zadržavanje.

Za kraj bih samo konstatovao, da je ovaj srednji deo Italije daleko uredjeniji i čistiji od juga. Recimo Rim i Napulj su znatno prljaviji i neuredjeniji. Ali opet, imaju nekih svojih drugih draži...