Polovni automobil do 1500e

Razne informacije u vezi kupovine automobila
YoungForever
Reactions:
Pridružio se: 02 Jul 2022, 12:06

Polovni automobil do 1500e

Post od YoungForever »

Zdravo,

Planiram da kupim auto do 1500e, koji će koliko je to moguće biti prostran, porodičan auto. Početnik sam. Negde se dvoumim izmedju Opel Merive i Renault Scenica. Tu je i Citroen Xsara Picasso. Predlozi? Mane i prednosti? Da li je moguće uzeti okej auto u tom cenovnom rangu, koliko bi me u proseku koštala dodatna ulaganja? Da li je moguće uzeti auto bez značajnijih ulaganja po toj ceni?

Takodje, pitanje da li odvesti auto u servis pre kupovine i kako sve to ide?

Ne zamerite na neupućenosti u sve ovo, ali valjda forum služi tome da se informišem.

Hvala unapred, nadam se brzim odgovorima!
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Polovni automobil do 1500e

Post od Bax »

Za te pare najbolje juri Punta, i to 8v 1.2 motor, trazi neki radjen kod nas i od prvog vlasnika.
Inace tesko je naci porodican auto za te pare, samo bedu da navices na vrat...

Mozda nesto izleti, ja imam dobra iskustva i sa Astrom G, ali bez budzeta Punto.

Skupo je odrzavati tako stara kola, ako nisu najednostavnija moguca.

Za te pare gledas da nije trulex, to se tesko i mucno resava....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Fiat Idea.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
YoungForever
Reactions:

Post od YoungForever »

Pa da. Jasno mi je, al kao vodim se time nek izdrzi godinu dana i super. Fiat Punto mi je nekako mali, a Fiat Idea je skuplji od 1500.

Na oglasima sad pronalazim ovo: https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 0_pl1_plv0

Mazda 3 ili Chevrolet, ali pitanje kakva je situacija vezana za delove.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ako u samom oglasu pise da treba ulaganja, racunaj da treba jos dva soma samo da bi se kotrljao za godinu dana.

Sto se tice teme, sigurno da moze da se nadje nesto sto trazis al racunaj da je takav auto jedan u 50 ili 1 u 100 od ponudjenih sto znaci da su jako male sanse da ces ubosti nesto dobro. Mnogo su vece sanse da trazis punta kako rece bax.
YoungForever
Reactions:

Post od YoungForever »

U suštini da gledam punta što mladjeg?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Gledaju Punta ili z10 kupljenu ovde.
Rodjak je uzeo pre 2 godine 2006, za 1000evra, 120.000km je imao, proveren auto, ovde uzet. Do sada ga vozi vec 2.5 godine.
Od ulaganja je imao, nesto oko auspuha, akumulator, hladnjak klime, remont menjaca.

Remont menjaca je recimo bio 150e to mu je najskuplji kvar, dakle nema sanse da ti se ne kvari, ali njega bar mozes da popravis, a da te ne ojade.

Za druga kola remont menjaca bi isao 500e.

Tako da drz se Punta, ako si iz Bg, auto koji nadjes odvezo u servis Goran na Altini da ga pogledaju pre kupovine.

Troje ljudi moze da odveze na more.

PS. Pre toga je imao 3 puta skuplju 206, i nike smeo da se odalji od kice, non stop se kvarila, tako da za tu sica lovu samo najobicniji Punto, i da te ne boli glava oko kola.

PS2. Delovi za matorog Japanca su papreni u odnosu na evropska vozila, kao ne kvare se, ali kad nesto rikne ugasio si....
Ako si za Japosa onda Yaris1 gledas 1.33 zadnje godine prozivodnje, mada nabolji izbor sam ti vec napisao.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

YoungForever napisao: 18 Jul 2023, 09:21 Da li je moguće uzeti okej auto u tom cenovnom rangu, koliko bi me u proseku koštala dodatna ulaganja? Da li je moguće uzeti auto bez značajnijih ulaganja po toj ceni?

Takodje, pitanje da li odvesti auto u servis pre kupovine i kako sve to ide?
Da li u servis ili neko stručan da pogleda svakako je preporuka, kao i da se provoza ako je u voznom stanju.

Uzeti ispravan auto u tom cenovnom rangu je retkost ali nije nemoguće, sitne estetske neispravnosti i estetiku uopšte ne razmatram već čisto mehaniku, elektriku i koroziju.

Ulaganja u proseku zavise od modela, od toga koliko sam znaš, umeš (ili imaš volje da naučiš) da popraviš i imaš vremena ali bih procenio na optimističnih 500 do recimo 2,000 evra ulaganja.

Da li su to značajna ulaganja zavisi od toga koliko je nakon popravki preostali radni vek vozila.

Ova konkretna Mazda sa dizel motorom i 240,000km cenim da bi izašla do 4,000evra ako se po servisima rešava (dizne, DPF+ aditiv, turbina je gotovo 99% izvesno ulaganje, cenim reda 800evra materijal + dodatno ruke...) sa pomenutim velikim (a onda treba takodje i mali) servisom.

Bude tu i popravke kočnica, zamena amortizera, vešanja...na toj kilometraži.
Takodje, kvačilo i zamajac.

Otprilike to su očigledna moguća ulaganja.
Dakle, Mazda (koja je verovatno već i trulež odozdo) koja je poznata po lošoj limarijia u kombinaciji sa 1,6HDI motorom (koji je dobar ali vreba problem na više mesta ako nije već rešavano) je nešto što bih poslednje gledao.

U oglasu je lepo napisao čovek, dobar je za delove.

Prenos i registracija se podrazumevaju za svaki auto ali to je već nešto što se unapred zna.

I ja bih sugerisao Punto/Z10 i to baš taj benzinac.
Auto i nema šta mnogo da se pokvari jer je veoma jednostavan a i to što ima delova ima što novih što polovnih baš povoljno jer je velika ponuda.
To je možda i najjeftiniji auto koji postoji kod nas da se održava u ispravnom stanju.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Ja bi laički dodao: ako auto nije u voznom stanju, ni ne kupovati ga. Čovek bi auto od 1500€, pa verujem da to znači da ne želi ni velika ulaganja. A ako nije u voznom stanju, što ga taj vlasnik nije doveo u vozno stanje. (Stoji, možda je to neka devojka nespretna s tim stvarima i majstorima, ali što rizikovati, najverovatnije je to što kažem.)

Kao i kad kažu da radi klima, ali da samo treba da dopuni freon. Znači da ispušta...

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Meni je dvoje dece odraslo u Puntu a išli smo sa njim i 5-6 puta za Grčku. Nema boljeg i prostranijeg automobila za manje para. Malo troši, jeftino održavanje, jeftina registracija, pouzdan i izdržljiv... Za taj novac ni ja ne bih gledao ništa drugo.
YoungForever
Reactions:

Post od YoungForever »

Hvala vam puno na odgovorima, pomogli ste mi da bolje uvidim situaciju.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

https://www.facebook.com/groups/749430031766313

ima FB grupu Fiat Punto 2 - Serbia

Prijavi se tamo, pa malo snimi situaciju, mozda natrci neki koji je solidan....
YoungForever
Reactions:

Post od YoungForever »

Hoću. Hvala puno!
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Samo punto za te pare ima smisla sve ostalo jako tesko. Mazda za 1500e :) verujem da treba jos toliko da se ulozi u nju jer taj auto ima cenu bar jos 1000 vise kad je iole dobar i kad nije totalni truleks
matematicar
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2022, 23:21

Post od matematicar »

reno laguna, astra g, fiat stilo, marea, bravo... treba malo vise vremena da drezdis na oglasima dok naleti

gledaj enterijer kakav je, po tome mozes da procenis koliko je akan i odrzavan auto
Odgovori