Putevi od Zrenjanina(SRB) do Ohrida(Severna Makedonija)
- AleksandarP
- Pridružio se: 14 Jul 2024, 09:53
- Garaža: Ford Fokus Karavan 2010 1.6TDCI 110ks
Putevi od Zrenjanina(SRB) do Ohrida(Severna Makedonija)
Pozdrav svima!
Pre neki dan sam započeo temu "Iz Zrenjanina(SRB) do Crne Gore, putevi", e sad me interesuje za Severnu Makedoniju, tačnije za Ohrid.
Predomislio sam se, nešto mi se čini da je S. Makedonija prilično jeftinija naspram C. Gore.. kao što u apartmanima, namirnicama, a pogotovu u gorivu..
E sad, ja sam gledao po Google Map-i, i skoro pa samo jedan jedini put pokazuje, zanima me vaše iskustvo, možda neke preporuke što možda ne znaju mnogi..
Hvala unapred!
Pre neki dan sam započeo temu "Iz Zrenjanina(SRB) do Crne Gore, putevi", e sad me interesuje za Severnu Makedoniju, tačnije za Ohrid.
Predomislio sam se, nešto mi se čini da je S. Makedonija prilično jeftinija naspram C. Gore.. kao što u apartmanima, namirnicama, a pogotovu u gorivu..
E sad, ja sam gledao po Google Map-i, i skoro pa samo jedan jedini put pokazuje, zanima me vaše iskustvo, možda neke preporuke što možda ne znaju mnogi..
Hvala unapred!

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Re: Putevi od Zrenjanina(SRB) do Ohrida(Severna Makedonija)
Jesi li se definitivno odlučio, ili da pričekamo još malo? 
TapaT

TapaT
- AleksandarP
Pa što?

Bar se priča o nečemu, ako ne bude korisno meni, onda možda nekom drugom..
Iskreno ja bi se odlučio za planine negde, da me niko ne vidi, niti da me nađe.. al ajde, (moram)o nešto gledati što i žene vole..

- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ja sam išao preko "oba" puta. Prvi put je auto-putem oko Skoplja, pa dalje Gostivar, Tetovo, a drugi je auto-pitem do Velesa, pa Bitola, itd..
Oba puta su bila davne 16' i 17', ne znam da li se od tada nešto promenilo, ali ja bih išao opet onim prvim putem iako je ored kraj neprijatno Šiptarski orijentisan
Oba puta su bila davne 16' i 17', ne znam da li se od tada nešto promenilo, ali ja bih išao opet onim prvim putem iako je ored kraj neprijatno Šiptarski orijentisan

Imaš 2 glavna koridora.
Preko Kičeva je znatno veći saobraćaj, pogotovu vikendom.
Put je odličan sam po sebi i ako ideš prvi put planinskim putem obavezno danju planiraj tu deonicu.
I nešto više vremena ostavi.
Put preko Gradskog, nikako preko Velesa iako je kraći ali uzan lokalni put u delu Veles Prilep.
Dakle prodje Veles, izlaz Gradsko sa autoputa pa Prilep... Ohrid.
Put je isto odličan sam po sebi, dosta lakši za vožnju od onog prvog.
Duži je oko 30km ali vrlo slično je vreme putovanja jer se može brže voziti njime.
Otprilike računaj oko 6 i po sati od Beograda, vožnje, plus granica za obe varijante.
Odavno nema veze koje stanovništvo je gde pored puta... potpuno je bezbedno bilo gde.
Preporuka je da 1 dan posetiš i Strugu, samo 7km je od Ohrid a ima šta da se poseti. Isto bezbedno.
Preko Kičeva je znatno veći saobraćaj, pogotovu vikendom.
Put je odličan sam po sebi i ako ideš prvi put planinskim putem obavezno danju planiraj tu deonicu.
I nešto više vremena ostavi.
Put preko Gradskog, nikako preko Velesa iako je kraći ali uzan lokalni put u delu Veles Prilep.
Dakle prodje Veles, izlaz Gradsko sa autoputa pa Prilep... Ohrid.
Put je isto odličan sam po sebi, dosta lakši za vožnju od onog prvog.
Duži je oko 30km ali vrlo slično je vreme putovanja jer se može brže voziti njime.
Otprilike računaj oko 6 i po sati od Beograda, vožnje, plus granica za obe varijante.
Odavno nema veze koje stanovništvo je gde pored puta... potpuno je bezbedno bilo gde.
Preporuka je da 1 dan posetiš i Strugu, samo 7km je od Ohrid a ima šta da se poseti. Isto bezbedno.
- AleksandarP
Najverovatnije ću biti u Strugi, ima lepih kuća na izdavanje na nedelje..
Pa prvi put bi išao u Makedoniju, ako išta znači, vozim Ford Fokus 2010 1.6/80kW Karavan, dosad nisam imao probleme sa planinama preko BiH..
A što se tiče, mešanih sela u blizini i naroda, to mi ne smeta..
I planiram da krenem u Ponedeljak jos ujutru u 5-6 sati, pa laganica, ionako nameravam da stanem usput gde god vredi razgledati...
A inače prvo što si spomenuo "...planinskim putem obavezno danju...", jel nešto kritično, usko ili?
Pa prvi put bi išao u Makedoniju, ako išta znači, vozim Ford Fokus 2010 1.6/80kW Karavan, dosad nisam imao probleme sa planinama preko BiH..
A što se tiče, mešanih sela u blizini i naroda, to mi ne smeta..
I planiram da krenem u Ponedeljak jos ujutru u 5-6 sati, pa laganica, ionako nameravam da stanem usput gde god vredi razgledati...
A inače prvo što si spomenuo "...planinskim putem obavezno danju...", jel nešto kritično, usko ili?

Put je širok ali ima krivina dakle ne baš pregledan a noću ima raznih domaćina /životinja/ i odrona kamenja.
Ja sam jednom naišao na malog medu koji je zalutao na put.
U ovo letnje vreme nadje se i kornjača /želka, lokalno/ koja krene u šetnju... ili lisica u lov.
Pre svega deonica Bitola Resen Ohrid.
To može da vreba iza krivine pa treba, dosta sporije noću.
Mada sa tim autom ionako je sporije jer atmo male kubikaže, gubi oko 15% snage na tim visinama.
Dodatno na planini noću zna da bude magle, da je vlažan i klizav asfalt, farovi kratko osvetljavaju...više faktora zašto je noću na visokim nadmorskim visinama potrebna zahtevnije vožnja.
A bonus danju je predivna priroda i naročito pogled sa nekoliko vidikovaca na putu za sjajne fotke.
Ponedeljak je odličan izbor za put.
Ja sam jednom naišao na malog medu koji je zalutao na put.
U ovo letnje vreme nadje se i kornjača /želka, lokalno/ koja krene u šetnju... ili lisica u lov.
Pre svega deonica Bitola Resen Ohrid.
To može da vreba iza krivine pa treba, dosta sporije noću.
Mada sa tim autom ionako je sporije jer atmo male kubikaže, gubi oko 15% snage na tim visinama.
Dodatno na planini noću zna da bude magle, da je vlažan i klizav asfalt, farovi kratko osvetljavaju...više faktora zašto je noću na visokim nadmorskim visinama potrebna zahtevnije vožnja.
A bonus danju je predivna priroda i naročito pogled sa nekoliko vidikovaca na putu za sjajne fotke.
Ponedeljak je odličan izbor za put.
Upravo došao iz Ohrida. Išao sam na Prohor Pčinjski zbog granice. Izlazi se na Bujanovac - sever, do prelaza je 30tak km, magistrala. Ima krivina ali ništa strašno. Nekih 5 minuta pre manastira su serpentine pa treba biti jako oprezan. Vredi obići manastir. Na prelazu nikoga, 1 minut zadržavanja. Posle ka Kumanovu, ja sam išao na Veles - Gradsko - Prilep - Bitola - Ohrid. Put je dobar osim dela Prilep - Bitola gde je asfalt poprečno rebrast. Prošle godine sam išao preko Tetova i Gostivara, bolji je put ali zazirem od šiptarske okoline pa sam ove godine promenio. O samom Ohridu nema dovoljno prostora da se ispriča, nećeš se pokajati. Za plažu preporučujem Goricu 2, to je plaža hotela Inex - Olgica, nekih 5km prema Sv.Naumu. Ležaljka je 200den (400din), nije obavezna. Cene u prodavnicama su niže nego kod nas, svega ima. Najpovoljniji je KAM market. Pitaj ako te još nešto zanima.
Nisam čitao sve detaljno, ne znam da li ti neko podsetio na posedovanje zelenog kartona...
Obavezan, traže na granici.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- AleksandarP
To znam, naravno!Momčilo napisao: 17 Jul 2024, 10:51 Nisam čitao sve detaljno, ne znam da li ti neko podsetio na posedovanje zelenog kartona...
Ali interesuje me, da li traže Međunarodnu Vozačku Dozvolu? Neki kažu da su imali iskustva da su tražili (ne ovde)..

- AleksandarP
Poslednje pitanje,
Kako stoji autoput od BG-a do Granice(Tabanovci) sa Benzinskim pumpama? Pokušavam da izračunam okvirno, gde mogu i stati, ako treba i dopuniti itd.. vidim da posle granice, ima dosta pumpe, pa to i nije problem, nego pre granice.. pokušavao sam da nađem poslednju pumpu, ali mi nije izbacio
Kako stoji autoput od BG-a do Granice(Tabanovci) sa Benzinskim pumpama? Pokušavam da izračunam okvirno, gde mogu i stati, ako treba i dopuniti itd.. vidim da posle granice, ima dosta pumpe, pa to i nije problem, nego pre granice.. pokušavao sam da nađem poslednju pumpu, ali mi nije izbacio

Međunarodna vozačka ne treba, Poslednja pumpa mislim da je kod motela Predejane
- AleksandarP
Zapravo još nesto,
Vinjete, putarine.. šta preporučujete? Uzeti onaj elektronski, ili lakše platiti na licu mesta putarine..
A vinjeta, gde najbolje uzeti? I koju?
Hvala svima na vašim podeljenim iskustvima, i preporukama!

Vinjete, putarine.. šta preporučujete? Uzeti onaj elektronski, ili lakše platiti na licu mesta putarine..
A vinjeta, gde najbolje uzeti? I koju?
Hvala svima na vašim podeljenim iskustvima, i preporukama!

Planuraj tako da imas goriva za najmanje 100 km kad dodjes do pumpe. Ogromne su guzve na granicama, ako budes cekao 2 sata, dobro je da imas klimu. Imas pumpe sa obe strane granice.
Putarina, uzmes srpski tag - posta, putevi Srbije, ali obavezno postpaid, Toll4all i registruj kartice.
Putarina, uzmes srpski tag - posta, putevi Srbije, ali obavezno postpaid, Toll4all i registruj kartice.