Opel Astra H XER 1.6 116 ks mesa vodu i ulje

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
musuZmaj
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2023, 16:39
Garaža: Opel Astra H
Kontakt:

Opel Astra H XER 1.6 116 ks mesa vodu i ulje

Post od musuZmaj »

Zdravo svima, naime, zimus je auto pomesao vodu i ulje, nakon toga je na autu promenjeno sve, ali sve, ravnana glava, stavljene nove gumice, dihtung, promenjen separator ili vec kako se zove, sve to je uradjeno, sistem ispran vise puta, na kraju stavljeno novo ulje, filter ulja i antifriz ali evo nakon otprilike 4.000km u ekspanzionoj posudi se ponovo/ i dalje pojavljuje skrama, prvo po malo, sada posle nekoliko hiljada kilometara opet u vecoj kolicini. Majstor ne moze da veruje i nema trenutno nijedno resenje, jedino da se ponovo ispere posuda pa da se isprati da li ce se ta skrama ponovo pojaviti.

Moje neko skromno zapazanje govori da se ta skrama pojavljuje nakon voznje na vecim brzinama, tipa 120kmh i vise, na malim brzinama to nije slucaj. Creva su neka zamenjena, neka isprana nakon sklapanja auto, nemam vise ideje sta moze da bude pa rekoh da se ovde izjadam i da cekam da se javi neko ko je imao ili ima slican problem. :jane: :kuku:
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Opel Astra H XER 1.6 116 ks mesa vodu i ulje

Post od Bax »

Mozda je neki problem na bloku, inace onaj majonez izvadi sa maramicom, nema potrebe da se ispira posuda, izvlaci sa nekom pamucnom krpicom dok ne izvuces, on je lagan pa pliva na povrsini. Dugo moze to da izlazi napolje sto je negde ostalo zaglavljeno u sistemu. Vadi pomalo, pa vidi hoce li se resiti....

Meni se nekad davno nesto slicno desavalao, pa se ispostavilo da su ostaci starog ulja iz sistema, pre ravnanja glave.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

Bax napisao: 18 Jul 2024, 12:47 Mozda je neki problem na bloku, inace onaj majonez izvadi sa maramicom, nema potrebe da se ispira posuda, izvlaci sa nekom pamucnom krpicom dok ne izvuces, on je lagan pa pliva na povrsini. Dugo moze to da izlazi napolje sto je negde ostalo zaglavljeno u sistemu. Vadi pomalo, pa vidi hoce li se resiti....

Meni se nekad davno nesto slicno desavalao, pa se ispostavilo da su ostaci starog ulja iz sistema, pre ravnanja glave.
Ja se najiskrenije nadam da je o tome rec, staro ulje koje je ostalo u sistemu, ali me brine sto to jako dugo traje i nikako da izadje :pop:
Blok niko ne moze da proveri kad je hladan, uglavnom svi kazu da blok moze da bude odlican kad se testira na hladnom, vizuelni pregled ili sta vec, a da on pokaze pukotine ili promene tek kad se zagreje ili pregreje, a to niko ne testira na taj nacin. Pokusacu da ponovo cistim posudu pa da pratim kako ce se odvijati situacija.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Zašto je uopšte ravnana glava, bio prokuvao motor i tako se vozilo neko vreme (nije se primetilo) ?

Ne znam napamet, da li su menjani šrafovi glave (videti u uputstvu šta kažu, jednokratni šrafovi ili za nekoliko stezanja). Obično se menjaju, nekada kada i nije propisano dešava se da naprave problem.

Staro ulje brzo se pokupi, jednom, u taj prvi antifriz posle radova, i posle nema dodatnog pojavljivanja.

Može se radi predsotrožnosti ponovo zameniti antifriz ako ima sumnje da je ostalo ulja negde u sistemu.
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Je li zamenjen hladnjak ulja originalnim? Je li zamenjen dihtung uljne pumpe?
Velika je verovatnoća da su ovo bili uzroci i prvobitnog prodora ulja u rashladnu tečnost, poznate boljke tog motora.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

ljubitelj napisao:Zašto je uopšte ravnana glava, bio prokuvao motor i tako se vozilo neko vreme (nije se primetilo) ?

Ne znam napamet, da li su menjani šrafovi glave (videti u uputstvu šta kažu, jednokratni šrafovi ili za nekoliko stezanja). Obično se menjaju, nekada kada i nije propisano dešava se da naprave problem.

Staro ulje brzo se pokupi, jednom, u taj prvi antifriz posle radova, i posle nema dodatnog pojavljivanja.

Može se radi predsotrožnosti ponovo zameniti antifriz ako ima sumnje da je ostalo ulja negde u sistemu.
Taj motor je bespotrebno otvaran, napisah gore šta je uzrok problema (99,9%).

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Da, to je poznat problem tog motora, trebalo je neki Opel mehanicar da ga pogleda.
musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

milekmilek napisao: 18 Jul 2024, 15:22 Je li zamenjen hladnjak ulja originalnim? Je li zamenjen dihtung uljne pumpe?
Velika je verovatnoća da su ovo bili uzroci i prvobitnog prodora ulja u rashladnu tečnost, poznate boljke tog motora.

Jeste, zamenjen je onim koji je propisan po katalogu, sad da li je originalni izvorno ja to ne znam...
musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

Bax napisao: 18 Jul 2024, 15:39 Da, to je poznat problem tog motora, trebalo je neki Opel mehanicar da ga pogleda.
Danas je oprana posuda, ispraticu narednih dana pa javljam.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

A zasto ne uzeti novu posudu, nije to skupo.

Sent from my iPhone using Tapatalk
milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

musuZmaj napisao:
milekmilek napisao: 18 Jul 2024, 15:22 Je li zamenjen hladnjak ulja originalnim? Je li zamenjen dihtung uljne pumpe?

Jeste, zamenjen je onim koji je propisan po katalogu, sad da li je originalni izvorno ja to ne znam...
Ako nije original, zna da pusti ulje posle nekoliko hiljada km. Drugo, nisi napisao da li je dihtung uljne pumpe zamenjen.

musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

milekmilek napisao: 18 Jul 2024, 18:52
musuZmaj napisao:

Ako nije original, zna da pusti ulje posle nekoliko hiljada km. Drugo, nisi napisao da li je dihtung uljne pumpe zamenjen.

Nije zamenjen, nije bilo potrebe, bar mi tako kaze...
Arogan
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2019, 18:57

Post od Arogan »

1. Meni je nedavno utvrđeno da je uzrok blage pojave ulja u ekspanzionoj posudi (kada se ohladi najgornja 2 mm posle godinu dana) zbog hladnjaka ulja, što je poznata mana XER motora.
Moje pitanje je da li se manja sve komplet (hladnjak, sve gumice i dihtung) ili ima neka statistika šta prvo strada, na primer dihtung, pa se prvo menja dihtung da bi se izbegli nepotrebni troškovi. Potrebna mi je preporuka za mejastora za Opel baš za hladnjak ulja na području Beograda.

2. Gledam na Net-u delove za velki servis, set zupčastoh je na ovom saktu od 10.000+ do

https://www.prodajadelova.rs/s/zupcasti ... -116-ks?q=

Ono što me buni je da li u cenu seta ulazi i španer pk kaiša koji je sam 6.000-8.000 dinara ili se španer kupuje posebno, jer u istim prodavcnicama ima posebno da se kupi španer, van seta zupčastog kaiša. Na slikama za set zupčastog imaju slike, da li neko prepoznaje da li je na slikama španer ili nije ?
milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

Što se tiče hladnjaka ulja, neka ti zamenu radi samo stručan majstor, on će znati šta da naruči. Generalno, mogu da se menjaju samo gumice, ali, sudeći po iskustvima koja sam ja sakupljao kada sam imao taj problem, to nije dugoročno rešenje. Nešto bolja solucija je naravno zamena i hladnjaka, kažu da stari zna da se "trgne" kao glava motora prilikom skidanja. Najbolja solucija, i najskuplja je zamena kompleta hladnjaka sa kućištem filtera ulja koju sam i sam svojevremeno odradio, i to nabavivši original deo (oko 200e koštao ovde u De, ja sam menjao sve pa nisam imao trošak majstora).
Pošto vidim da planiraš i veliki servis, obavezno zameni i dihtung uljne pumpe jer i on propada obično u isto vreme kad i gumice hladnjaka ulja.

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

A xep jel ima te probleme?
Odgovori