Neprijatan miris iz ventilacije
Neprijatan miris iz ventilacije
Primetio sam u poslednjih par dana da iz ventilacije dopiru intenzivno neprijatni mirisi. Probao sam da pustim da izduva na max, medjutim vrćaju se.
Ti mirisi su prisutni samo kada ulazi običan atmosferski vazduh, kada upalim klimu njih nema. Cim je ugasim vrate se.
Auto je Opel Astra J 2010 godiste.
Zamolio bih za savet ukoliko neko ima ideju ili se već susretao sa sličnim problemom na ovom ili nekom drugom autu.
Hvala unapred!
Ti mirisi su prisutni samo kada ulazi običan atmosferski vazduh, kada upalim klimu njih nema. Cim je ugasim vrate se.
Zamolio bih za savet ukoliko neko ima ideju ili se već susretao sa sličnim problemom na ovom ili nekom drugom autu.
Hvala unapred!
Re: Neprijatan miris iz ventilacije
I kod nas isto smrdi na istom autu.
Prvo vidi da li ti curi voda iz kola kad radi klima, mozda je zapusen odvod klime....
KAd radi klima ona izvlaci vlagu, pa samm tim se mirisi slabije osecaju.....
Taj model je sklon zapusavanju odvoda klime....
Prvo vidi da li ti curi voda iz kola kad radi klima, mozda je zapusen odvod klime....
KAd radi klima ona izvlaci vlagu, pa samm tim se mirisi slabije osecaju.....
Taj model je sklon zapusavanju odvoda klime....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Odvezi auto na onu dezinfekciju klime ozonom i ubuduće je gasi bar 2-3 minuta pre dolaska na destinaciju (uz pojačanu ventilaciju) da se rebra unutra osuše i ne dođe do bujanja bakterija.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Ja sam na proslim kolima prema "ljubiteljovom uputstvu" naprskao Asepsol i stvarno rešio problem neprijatnog mirisa.
Izvadio filter klime i obilno naprskao prazno kućište, zatim upalio motor i klimu, ventilacija na max, i spricao na ulaz vazduha izmedju haube i soferke ostatak boce. Malo je potrajalo ali rezultat se ne može osporiti. Više se nikad nije vratio smrad.
Dabome, posle novi filter klime stavio.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Izvadio filter klime i obilno naprskao prazno kućište, zatim upalio motor i klimu, ventilacija na max, i spricao na ulaz vazduha izmedju haube i soferke ostatak boce. Malo je potrajalo ali rezultat se ne može osporiti. Više se nikad nije vratio smrad.
Dabome, posle novi filter klime stavio.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Uzgred budi oprezan ako prskas onu penu za dezinfekciju u vent otvore, nama je zbog te pene izgoreo bord racunar, stata 200.000rsd, nekako smo zbudzili neko hakovanje, pa jeftinije prosli....boxbox napisao: 06 Avg 2024, 15:17 Primetio sam u poslednjih par dana da iz ventilacije dopiru intenzivno neprijatni mirisi. Probao sam da pustim da izduva na max, medjutim vrćaju se.
Hvala unapred!
Verujem da je filter cist i da u njemu nije problem jer nema ni 3 meseca kako je postavljen. Medjutim Bax mi je dao odličan nagoveštaj.
Izgleda da je odvod od klime skroz zapušen, pustio sam auto da radi u leru 10-15 min sa uključenom klimom i kap vode nije iscurela na beton ispod auta.
Ako ispravno rezonujem za to vreme bi morala već da se formira fleka od vode ispod?
S obzirom da nemam mogućnost da podignem auto da bih mogao da se podvučem mislim da je najrealnija opcija da ga oteram negde da mi to očiste.
Da li neko ima prestavu koliko bi otprilike servis na teritoriji Beograda mogao da naplati za uslugu otpušavanja tog odvoda?
Izgleda da je odvod od klime skroz zapušen, pustio sam auto da radi u leru 10-15 min sa uključenom klimom i kap vode nije iscurela na beton ispod auta.
Ako ispravno rezonujem za to vreme bi morala već da se formira fleka od vode ispod?
S obzirom da nemam mogućnost da podignem auto da bih mogao da se podvučem mislim da je najrealnija opcija da ga oteram negde da mi to očiste.
Da li neko ima prestavu koliko bi otprilike servis na teritoriji Beograda mogao da naplati za uslugu otpušavanja tog odvoda?
NE moras da ga dizes, vidi se to ispod auta.
KAo neko gumeno crevce ad zalegnes isod, sa suvozacke strane, ispod suvozaca....

KAo neko gumeno crevce ad zalegnes isod, sa suvozacke strane, ispod suvozaca....

Poslednja izmena od Bax u 06 Avg 2024, 17:59, izmenjeno 1 put ukupno.
Kako savetuješ da ga očistim?
Da li je potrebna neka hemija koja se ubrizgava pod pritiskom ili nešto drugo?
Da li je potrebna neka hemija koja se ubrizgava pod pritiskom ili nešto drugo?
e to je dobro pitanje, treba ti nesto kao sajlica, mozda od kocnice za bicikl....
MAlo je to izuvijano, inace to je slaba tacka te astre, jos rikne taj boord komp kad se zapusi glupi odvod...
MAlo je to izuvijano, inace to je slaba tacka te astre, jos rikne taj boord komp kad se zapusi glupi odvod...
Da li klima dobro hladi? Kad kilavo hladi, nema ni kondenzaboxbox napisao: 06 Avg 2024, 17:50 Verujem da je filter cist i da u njemu nije problem jer nema ni 3 meseca kako je postavljen. Medjutim Bax mi je dao odličan nagoveštaj.
Pronašao sam crevo, ali nema šanse da mogu valjano da mu pristupim jer je unutar te metalne grede, baš kao na slici.
Video sam na nekom klipu kako mogu sa unutrašnje strane da dodjem do njega, raspakovao sam sve i kupio neki sprej pa ću sutra probati da očistim.
Još mi je ostalo samo neku elektroniku (pretpostavljam da je to od računara) da nekako zaštitim i sve će biti spremno.

Milose, klima hladi odlično, auto ceo dan bude parkiran na suncu i kada ga upalim već za 10 sec krene prijatno rashladjen vazduh, za 30 sec već krene da ledi.
Video sam na nekom klipu kako mogu sa unutrašnje strane da dodjem do njega, raspakovao sam sve i kupio neki sprej pa ću sutra probati da očistim.
Još mi je ostalo samo neku elektroniku (pretpostavljam da je to od računara) da nekako zaštitim i sve će biti spremno.

Milose, klima hladi odlično, auto ceo dan bude parkiran na suncu i kada ga upalim već za 10 sec krene prijatno rashladjen vazduh, za 30 sec već krene da ledi.
Meni deluje da cevka moze da se iscupa. Pre bih probao to, a kad je ocistis i vratis, onda prskas sa penom, koja ti pretpostavljam da je vise protiv bakterija, nego da razbije zacepljenje.
Brza pretraga kaze da bi ovako trebalo da izgleda.
Brza pretraga kaze da bi ovako trebalo da izgleda.
Aj nakaci taj video sto si nasao oko pristupanja tom crevu iznutra.
PS. sad bas vidim to na tvojoj slici je bord komp koji crkne kad klima krene da preliva na Astri J.
Kod nas je crkao kad smo sipali to sredstvo za ciscenje klime u vetilacione otvore, pazljiv budi gde to prskas....
PS. sad bas vidim to na tvojoj slici je bord komp koji crkne kad klima krene da preliva na Astri J.
Kod nas je crkao kad smo sipali to sredstvo za ciscenje klime u vetilacione otvore, pazljiv budi gde to prskas....
Evo izvoli
Odradio sam bukvalno sve isto kao na snimku, cak sam i bord izvukao i zamotao u kesu (sto je bila prava muka).
Gurnuo sam ovo crevo koliko god je moglo da udje u sistem i nisam nikakav cep uspeo da probijem. Na kraju kada je pena presla u tecno stanje sa njom je curela i prljavstina.
Kada se sistem iscedio, upalio sam grejanje pa 10 min kasnije i klimu. Nije bilo neprijatnih mirisa, ali nisam primetio ni kondenz da curi.
Naravno proverio sam i crevo sa donje strane da nije zapuseno i preparkirao auto na suvi deo asfalta nakon sto sam sve zavrsio da bih video da li ce kondenz krenuti da kapa kada klima radi.
Mislim da cu za sada da ostavim ovako ako ne bude bilo neprijatnih mirisa u narednim danima.
Odradio sam bukvalno sve isto kao na snimku, cak sam i bord izvukao i zamotao u kesu (sto je bila prava muka).
Gurnuo sam ovo crevo koliko god je moglo da udje u sistem i nisam nikakav cep uspeo da probijem. Na kraju kada je pena presla u tecno stanje sa njom je curela i prljavstina.
Kada se sistem iscedio, upalio sam grejanje pa 10 min kasnije i klimu. Nije bilo neprijatnih mirisa, ali nisam primetio ni kondenz da curi.
Naravno proverio sam i crevo sa donje strane da nije zapuseno i preparkirao auto na suvi deo asfalta nakon sto sam sve zavrsio da bih video da li ce kondenz krenuti da kapa kada klima radi.
Mislim da cu za sada da ostavim ovako ako ne bude bilo neprijatnih mirisa u narednim danima.
ajde bas javi jeli upalio, da uradimo i mi istu proceduru ako pomaze.