Citroen C4 2008 1.4 benz volan pod uglom

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
nikola_i
Reactions:
Pridružio se: 03 Sep 2024, 10:16

Citroen C4 2008 1.4 benz volan pod uglom

Post od nikola_i »

Pozdrav svima. Nov sam ovde a i imanje kola je za mene nova stvar i u drugoj nedelji sam se vec susreo sa problemom koji ne znam kako da resim. Naime, isao sam da uradim optiku i vulkanizer mi je rekao da je desni kraj spone bio navijen do kraja a levi nije i pokazao mi da volan ima 2.5 krugova u desno a 1.5 u levo. Optiku mi je uradio i sada se isto okrece u obe strane ali mi volan stoji dobrih 60 stepeni krivo kad su tockovi pravo. Rekao mi je da mi majstor skine volan i da ga vrati u ravan polozaj. Kad je majstor skinuo volan rekao mi je da volan ima samo dva polozaja, tako kako je i drugi je za 180 stepeni sto mu dodje na isto samo naopako. Culi su se vulkanizer i majstor i dosli do toga da majstor treba da pogleda drugi kraj letve volana i tamo da ga prezubi ali kad je majstor pogledao rekao je da moze samo za pun krug da se okrene... Sve u svemu dosli smo do toga da je optika uradjena, auto je bezbedan ali volan stoji krivo. Ja se stvarno ne razuemem i mozda sam bezveze objasnio ali me interesuje da li neko ima slicna iskustva i sta mi je ciniti? Hvala
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Citroen C4 2008 1.4 benz volan pod uglom

Post od Bax »

ovako seljacki, posto verovatno ima neko elegantnije resenje, razubiti dole kod letve, ispraviti tockove rukom, i onda uzubiti.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Tu je verovatno letva volana ranije već menjana i nije dobro uzubljeno/centrirano.
nikola_i
Reactions:

Post od nikola_i »

Bax napisao: 04 Sep 2024, 09:37 ovako seljacki, posto verovatno ima neko elegantnije resenje, razubiti dole kod letve, ispraviti tockove rukom, i onda uzubiti.
A to mi nece ponovo pomeriti ajnslag pa da ne mota podjednako u obe strane?
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Neće, pa nije to fabrika tako napravila. Mora se dakle uzubiti kako treba, pa onda dole namestiti krajeve spona da budu podjednako zategnute. Ovako je neko zeznuo na letvi volana, pa namestio dole točkove tako kako je već namestio (jer ga je verovatno mrzelo ponovo skidati letvu)... Ili je letva bila možda reparirana i pritom nije nameštena kako treba, pa su na optici nategnuli to tako kako su već morali...
nikola_i
Reactions:

Post od nikola_i »

Saša napisao: 04 Sep 2024, 09:52 Tu je verovatno letva volana ranije već menjana i nije dobro uzubljeno/centrirano.
Znaci trebalo bi da se skine ponovo letva i da se montira kako treba? Jel znamo okvirno koliko ta majstorija moze da kosta? Hvala
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Moraćeš za cenu da ipak pitaš nekog majstora.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Volan možda stvarno ima samo dva moguća položaja ali verujem da kardan ima mnogo više zubaca. To jest, da se samo skine kardan sa letve, okrene volan kako treba i opet vrati kardan. Ne verujem da mora letva da se skida i da se na njoj uzubljuje jer takav princip bi zahtevao suviše pažnje već u proizvodnji auta.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

da dobra ideja, probaj na kardancicu volana, to bi mogao i sam, na jednom srafu se drzi.

edit:
mada kad pogledas sve je iz komada

Slika

EDIT2

Evo ga naerzani deo sa mnogo pozicija
Slika

Cini mi se da je mnogo mu teze prici nego na Toyoti....
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Po ovim slikama, ovaj narezani deo ide gore, u stub volana i servo.
Treba raskačiti donji deo sa vretena letve, okrenuti i opet usaditi i stegnuti. Kardan mora da ima teleskop na sredini koji to omogućava. I verujem da se radi iz kabine, uz dosta gimnastike.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ja koliko znam na tim citroenima je klasican nut gore gde naleze volan a kao i sto se vidi na ovoj slici, tako da bi volan trebalo da moze kao kod svakog auta da se prebode kako ti odgovara, nut po nut, ne kontam kako ima samo 2 polozaja, cemu onda sluzi nut, imalo bi smisla da nema nut ali da postoje 2 klina ili zareza koja diktiraju polozaj volana ali ovako mi nije jasno sta pravi problem da ne moze da se prebode kako ti odgovara.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Mada gledajuci neke klipove izgleda da i pored nuta postoji jedan zarez na jabucici iza ovog dela sa nutom a na volanu ima klin koji valjda upada u taj zarez i to diktira polozaj, mada ne znam cemu onda nut??
nikola_i
Reactions:

Post od nikola_i »

Ja se stvarno ne razumem. Majstor je skinuo volan i rekao da ima samo taj polozaj ili za 180 stepeni. Covek mi nije nista naplatio, da je mogao da ga pomeri verujem da bi ga pomerio da zaradi nesto :)
Neke forume sam citao i kao da se izbusi jos jedna rupa za klin tako da stoji ravno i tu da se stegne... Ne znam koliko to ima smisla?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Najvise ima smisla da se sredi na mestu gde su ga pogresno uzupcili.
nikola_i
Reactions:

Post od nikola_i »

Bax napisao: 05 Sep 2024, 12:08 Najvise ima smisla da se sredi na mestu gde su ga pogresno uzupcili.
Evo sad sam pricao sa drugim majstorom koji kaze da je moguce da je letva volana od Citroena pikasa jer pase tu a mnogo je jeftinija, samo se javi ta anomalija. Druga stvar koju on kaze da moze biti da su krajevi spona kraci ili duzi, opet sbog cene...
Odgovori