Grand Vitara trosi ulje
Grand Vitara trosi ulje
Postovanje drustvo. Ovo je moja prva tema, nadam se da cete mi malo pojasniti i da da znam o cemu se radi. Suzuki Grand Vitara 2006 1.9dssi, radjen servis pre 3000km, dakle sipano 6l ulja, a pre 5 dana upalio je lampicu za ulje(primetio sam da se lampica od ulja upali na sekund samo pri kocenju, znaci kada hocu da usporim i zamenim u nizu brzinu-ne znam da li to nesto znaci), nakon 3000km dosuto jos 1l jer je falilo na meracu. Opet sam proverio nakon dolivanja tog litra, merac je suv i to me plasi. U cudu sam kako je moguce da potrosi toliku kolicinu ulja, a da pritom ispod ne ostavlja nikakve tragove. Gledao sam ka odozdo, na kanalu i vidim male tragove na nekim crevima/selnama, ali ne mogu tacno da procenim da li je to curenje odatle ili je mokro zbog sipanja ulja u motor, jer prilikom sipanja malo je prosuto pored cepa, pa mislim da je vise to ulje nakvasilo dole creva. Elem, nema nigde velikog traga kako bih mogao da vidim uzrok, cak sam ga kod majstora terao i on mi je to isto rekao, da ne vidi nigde neko curenje, a da curi ispod moralo bi tolika kolicina da se primeti.
Izvinite na predugackoj objavi, hvala unapred!
Izvinite na predugackoj objavi, hvala unapred!
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Grand Vitara trosi ulje
Jel dimi na auspuhu?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Veoma malo i to na pocetku kada se upali, kada dostigne radnu temperaturu nema dima.
I to sto dimi, izgleda mi kao zbog hladnog vremena, providan je dim da kazem, nije plav, crn.
I to sto dimi, izgleda mi kao zbog hladnog vremena, providan je dim da kazem, nije plav, crn.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Stavi neki karton ispod motora preko noci.

Hocu, ali pre toga moram nasuti jos ulja ali to ce biti da sam sipao vec 8l na 3000km, nije mala kolicina.
A drugo, parkiran je na betonu, nigde nema traga ispod da kaplje, bas nista...
A drugo, parkiran je na betonu, nigde nema traga ispod da kaplje, bas nista...
Da svuče 8 litara, a da nigde ne curi, morao bi debelo da dimi...
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
2l je dosuo ne 8l kako je napisao
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Tako je, u njega staje 6l, ja sam dosuo nakon 3.000 litar, jer je merac bio suv. Kada sam izmerio ponovo merac sutradan, na minimumu je bilo. Sada ako opet naspem 1l, bice 8l ukupno od servisa do sada ovih 3000km.
*evo dopuna, auto ne dimi uopste. Dimi prvih par sekundi kada se upali, u voznji i kada stojim nista nema, ni nakon 100km voznje.
*evo dopuna, auto ne dimi uopste. Dimi prvih par sekundi kada se upali, u voznji i kada stojim nista nema, ni nakon 100km voznje.
Skini crevo od interkulera, i proveri da nije pun ulja. Hoce to da se desi kad turbina propusta, i treba da se remontuje.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Moguce i da pusta samo pod opterecenjem, zato se ne vidi dok auto stoji.

NIje napisano:
- šta je bilo sa potrošnjom ulja pre tog servisa koji je pomenut
- kako je nastala potrošnja, odjednom ili polagano kroz vreme
- koliko kilometara i/ili radnih sati ima motor
- kada, u kojim intervalima, su prethodno radjeni servisi zamene ulja i filtera
- o kojem ulje se uopšte radi, brend, oznaka, gradacija, norma
- o kojem motoru se tačno radi, kod motora
- kog obima i kada su radjeni svi ostali servisi koji bi imali uticaja, npr filter goriva i vazduha intervali
- sve ostalo iz istorije održavanja što se misli da bi imalo potrebe da se navede poput stanja dizni, remonta istih itd
- ima li DPF i u kakvom je stanju
- da li je i kada bilo servisiranja turbine
Ovako ko u magli, motor gubi ulje a to se ne dešava tek tako.
Nisu velike količine da bi se videlo odmah i lako po boji izduva , to je negde 0,3 litre na 1.000km i još na dizelu.
Šta kažu parametri motora očitani preko "dijagnostike"?
- šta je bilo sa potrošnjom ulja pre tog servisa koji je pomenut
- kako je nastala potrošnja, odjednom ili polagano kroz vreme
- koliko kilometara i/ili radnih sati ima motor
- kada, u kojim intervalima, su prethodno radjeni servisi zamene ulja i filtera
- o kojem ulje se uopšte radi, brend, oznaka, gradacija, norma
- o kojem motoru se tačno radi, kod motora
- kog obima i kada su radjeni svi ostali servisi koji bi imali uticaja, npr filter goriva i vazduha intervali
- sve ostalo iz istorije održavanja što se misli da bi imalo potrebe da se navede poput stanja dizni, remonta istih itd
- ima li DPF i u kakvom je stanju
- da li je i kada bilo servisiranja turbine
Ovako ko u magli, motor gubi ulje a to se ne dešava tek tako.
Nisu velike količine da bi se videlo odmah i lako po boji izduva , to je negde 0,3 litre na 1.000km i još na dizelu.
Šta kažu parametri motora očitani preko "dijagnostike"?
Hvala na odgovorima, pre svega skinucu crevo interkulera i pogledati.
Ovako, ulje koje sam sipao je Shellovo 15-40 (to mi je rekao prethodni vlasnik, a ujedno i moj dobar prijatelj). On nije primetio tokiku potrosnju, vec kada je radio servise od 8-10.000km, dosipao je samo 1litar posle 6000km i onda servis redovan na 8-10.000. Uvek pri menjanju ulja se menjaju i filteri svi, ja sam ga uzeo pre mesec dana tako da kazemo ne mogu da bas kazem istoriju tacno osim toga gore sto sam vec napisao, za predjenih 3000km
Motor 1.9dssi 130ks
Ima DPF, prijatelj mi je rekao da mu je samo jed om upalio regeneraciju u voznji i to je to, tad je odradio to sam i nikada vise nije palio.
Turbina nije radjena, odnosno remontovana. Automobil je presao 240.000, on kaze da ne veruje da je vracana km jer stvarno Vitara u odlicnom stanju, ocuvana.
Ovako, ulje koje sam sipao je Shellovo 15-40 (to mi je rekao prethodni vlasnik, a ujedno i moj dobar prijatelj). On nije primetio tokiku potrosnju, vec kada je radio servise od 8-10.000km, dosipao je samo 1litar posle 6000km i onda servis redovan na 8-10.000. Uvek pri menjanju ulja se menjaju i filteri svi, ja sam ga uzeo pre mesec dana tako da kazemo ne mogu da bas kazem istoriju tacno osim toga gore sto sam vec napisao, za predjenih 3000km
Motor 1.9dssi 130ks
Ima DPF, prijatelj mi je rekao da mu je samo jed om upalio regeneraciju u voznji i to je to, tad je odradio to sam i nikada vise nije palio.
Turbina nije radjena, odnosno remontovana. Automobil je presao 240.000, on kaze da ne veruje da je vracana km jer stvarno Vitara u odlicnom stanju, ocuvana.
Meni je Shellovo ulje (5w30 sintetika na bazi prirodnog gasa) isparilo 1 litar za 400km oštrije uglavnom planinske vožnje, niti pre niti posle sa bilo kojim ulje ništa slično se nije ponovilo na istom motoru-autu.
Ne znam šta je bilo ni zašto.
U tom opisu nešto nije u redu, DPF se aktivira ne nekih svakih 300-700km generalno, možda malo duže ili malo kraće zavisno od uslova.
To što je opisano je neispravno stanje DPF sistema pa početi od toga zašto se ne aktivira redovno nego samo 1 kako je navedeno.
Inače, DPF i ostatke sagorevanja ulja zadržava u sebi pa se ne vidi dim iz auspuha.
Drugo, koji motor je tačno u pitanju, kodna oznaka motora.
Jel to VW ov motor?
A to je potrebno da se vidi koje ulje po normi za taj motor sme da se koristi.
Vrlo verovatno je ulje 15w40 totalno pogrešno, takva ulja ni pod razno ne smeju u motor koji ima DPF.
240,000km može a i ne mora da bude razlog za tu još uvek malu potrošnju ulja (za tu kilometražu nije neočekivano stanje).
Ne znam šta je bilo ni zašto.
U tom opisu nešto nije u redu, DPF se aktivira ne nekih svakih 300-700km generalno, možda malo duže ili malo kraće zavisno od uslova.
To što je opisano je neispravno stanje DPF sistema pa početi od toga zašto se ne aktivira redovno nego samo 1 kako je navedeno.
Inače, DPF i ostatke sagorevanja ulja zadržava u sebi pa se ne vidi dim iz auspuha.
Drugo, koji motor je tačno u pitanju, kodna oznaka motora.
Jel to VW ov motor?
A to je potrebno da se vidi koje ulje po normi za taj motor sme da se koristi.
Vrlo verovatno je ulje 15w40 totalno pogrešno, takva ulja ni pod razno ne smeju u motor koji ima DPF.
240,000km može a i ne mora da bude razlog za tu još uvek malu potrošnju ulja (za tu kilometražu nije neočekivano stanje).
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ako nije sipao low saps ulje u auto do sad dpf bi vec odavno bio zacepljen. A kako mu dimi malo ujutro veliko je pitanje da li uopste ima dpf jos uvek.
Evo slicnog problema. https://www.suzuki-forums.com/threads/h ... tby=oldest
Evo slicnog problema. https://www.suzuki-forums.com/threads/h ... tby=oldest

To 15w40 se sipa da bi se smanjila potrosnja ulja pohabanog motora, ili u Jugica, ja ne znam ko to ulje sipa zato sto je preporuceno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.