Da li držite šaku na menjaču?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori

Da li držite šaku na menjaču

Glasanje se završava 26 Feb 2025, 08:31

Da
12
48%
Ne
9
36%
Naravno da ne, znam da to škodi menjaču
4
16%

Ukupno glasova: 25

Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Da li držite šaku na menjaču?

Post od srdjanyo »

Odnosi se na manuelne i automatske menjače (starije proizvodnje) koje uopšte imaju ručicu menjača.

Послато са SM-S926B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Re: Da li držite šaku na menjaču?

Post od Gazu »

Uglavnom da, barem po gradu, mada više držim ruku nad menjačem držeći ga, ne oslonim ruku na menjač.

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Jako retko i to uglavnom kad treba cesto saltati u kratkom vremenskom periodu, ono kreni stani i sl.
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

U globalu ne drzim jer vise volim obe ruke na volanu, ali kad je jako spor saobracaj i puno se salta onda u globalu ne skidam ruku sa menjaca.

Inace to da skodi drzanje ruke je preuvelicano od strane jubitubera. Pritisak na viljuske menjaca postoji svaki put kad ubrzavate ili usporavate sa motorom, drugo nije da je bas metal na metal kontakt jer se podmazuje uljem, a postoji i odredjen luft u tom mehanizmu, to bas mora da se vuce ili da bude neka ergonija takva da vecina mase ruke dolazi bocno, a ne od gore na rucicu, sto obicno moze samo kod starijih auta gde su rucice izmedju sedista pa tipa druga i cetvrta brzina su dovoljno nagute da ruka vise dodje sa prednje strane rucice nego od gore.

Naravno ne kazem da je sad preporuka da se drzi, ali bas treba biti ekstreman slucaj da se potrose viljuske u menjacu pre ostalih delova u menjacu koji se puno vise habaju (sem ako nije neki specifican problem odredjenog menjaca, kao npr neke Honde koje imaju problem sa krivljenjem viljuski kod agresivnog saltanja). Npr Zastava ima problem sa habanjem viljuski jer ljudi nece da servisiraju rucicu nego zive u ubedjenju da mora biti puna lufta pa se pohaba viljuska od siljenja kad nece da udje u brzinu, najcesci problem su druga i treca brzina, sto sumnjam da mnogo ljudi moze da drzi ruku na menjacu u tim stepenima prenosa na duze staze s obzirom da je druga prilicno mala brzina da se vozi na duze staze, a treca prilicno daleko od vozaca. Ali cak i u tom slucaju izdrzi koliko i sinhron u menjacu.

Ova prica mi je ista kao sto i za kvacilo vise odgovara brzo i tecno pritiskanje i pustanje pedale, umesto sporog pritiskanja i pustanje pedale tj voznje na "pola" kvacila, ali ljudi ne menjaju stil voznje zbog toga sem ako ne voze trkacko kvacilo, onda se brzo nauci da nema voznje na pola kvacila :D
Being second is to be the first of the ones who loose...
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Zavisi od medjusobnog položaja središnjeg oslonca za lakat i ručice menjača, koliko odgovara proporcijama moga tela.
Kod pežoa 308 mi je to baš idealno odgovaralo. I dešavalo mi se povremeno da u četvrtoj ili šestoj držim šaku na ručici menjača (a lakat na osloncu za lakat), da mi tu šaka ostane neko vreme posle ubacivanja u četvrtu ili šestu.
Slično je sve izvedeno i u CRV-u. Sve mi se anatomski poklapa. I povremeno mi ostane šaka na jabučici.
Ali, recimo, u 500L nije bilo magije da mi je šaka na ručici, a lakat na središnjem osloncu. Totalno neodgovarajuće za moje proporcije.
Dok sam imao Vitaru (mk1) i Ladu Nivu (jedine generacije), redovno sam odmarao desnu ruku držeći jabučicu ručice reduktora. Bile su niže i idealne kao „rukohvati“ :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Meni naslon za ruku služi da oslonim lakat dok mi je desna ruka na upravljaču. Nažalost, kod mnogih nije tako zamišljeno i nije izvodljivo. Ruku ne držim na menjaču gotovo nikad, osim dok menjam brzine. Ruci je mesto na upravljaču i toga se držim uvek.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Ja sam suviše kmet u odnosu na vas. Nema kod mene naslona za lakat, sem na vratima vozača. Zato na dužem putu ruka na butinu, i to je to.

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

A ako nemas suvozacicu?
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

trojanac napisao:Meni naslon za ruku služi da oslonim lakat dok mi je desna ruka na upravljaču.
Koliko su tebi dugačke ruke?

U izvedbi sa visoko postavljenom ručicom, teže je držati ruku "na menjaču".

Inače, retko su mi obe ruke na volanu. Neprirodno skroz :D

Tapa

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

ljuba napisao:A ako nemas suvozacicu?
Na duže puteve bez nje se ne ide! Slika

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Uzmi neki naslon sa alija, i ja sam se patio godinama dok nisam redovnije poceo da vozim auto sa naslonom (meriva). Posle sam nabavio brzo. Ne moraju svi da se buse, moze i u onu rupu iza rucne da stane postolje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Da, to sam video da ima, tačno uđe u tu rupu iza ručne.

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Meni naslon za ruku znaci samo na duze negde kad idem po gradu ga ne koristim uvek je podignut
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Za mene je bolje pitanje da li drzite prste u menjacu? :D

Slika
Odgovori