Da se odmah razumemo, moja poenta nije da kritikujem ni automatski menjac, ni tempomat, ni automatska duga svetla, sve je to na mestu, napravljeno zbog potrebe i ima svoje korisnike. Neizbezno je.
Ipak, nije mi lako kada vidim da buducnost ide 100% u tom pravcu i da drugog nema, a verujem da ima i istomisljenika. Siguran da sam da na i na forumu i sire postoje ljudi koji vole manuelni menjac, malu tezinu, zvuk benzinskih motora sa vise od 3 cilindra, pa da ne idem u detalje, neki vole i atmosferce, neki zele da sve tipke budu fizicke, lista ide u nedogled i veoma je subjektivna...
Konkretno u 2025. u Srbiji, navedenog problema maltene da nema. Automobili su mahom stariji, pa cak i neki ljudi koji bi hteli da imaju te moderne funkcije, ne mogu da ih priuste, jos uvek. Elektricnih automobila gotovo i da nema, hibridi su retki. Cak i u ponudi novih automobila u Srbiju, mogu se izabrati opcije sa manuelnim menjacem, atmosfercem od 2.5 litara (mazda) itd. Nije da ponude i izbora nema. Ko hoce, i moze da priusti, moze da vozi auto kakav mu odgovara.
Moje razocaranje i utisak dolazi iz moje trenutne posete Norveskoj na nedelju dana (zivim u Srbiji), gde sam samo video kakva nas buducnost steta. Da li ce trebati 5, 10 ili 15 godina da ovako izgledaju ulice i po Srbiji (a pre toga po ostatku Evrope), nebitno je, buducnost je sasvim izvesna.
Ovde je trenutno nenormalni veliki broj elektricnih automobila, po mojoj slobodnoj proceni preko 50%, a tacnu cifru nisam uspeo da pronadjem. Oni koji nisu elektricni, ili su hibridi (uglavnom SUV), ili su neki ekoloski turbo benzinci SUV sa automatskim menjacem, adaptivnim tempomatom i tome slicno. Voznja po Norveskoj, kao i setnja pesaka kroz gradove za mene ovih nedelju dana izgleda kao pakao. Strahota mi je sto na ulicama samo cujemo zujanje elektrike koje je uglavnom nadjacano bukom od guma i vazduha. Prosto neprijatan zvuk. Cudno mi je i jako neprijatno, prosto su mi izuzetno ruzni svi elektricni automobili, i spolja i unutra. Lice mi na limenke sa tabletima unutra, ne na automobile. Ne vidim jednu bitnu stvar koja ih razlikuje, svi su potpuno isti. Cak i po dizajnu, da ne vidim znakove, ne bih znao vise sta je Honda a sta BMW, tuga. Nemam nijednu pozitivnu emociju, niti bilo sta sto bi me i malo povuklo da kupim bilo koji od tih automobila, pa ne znam koliko para imao na racunu.
Sto se tice samog toka saobracaja, ja ne mogu da izdrzim. Svi koriste adaptivni tempomat, idu jedan iza drugog na istom rastojanju i absolutno se nikad nista ne desava. U ovakvom saobracaju, svaka akcija vozaca postaje suvisna. Na pojedinim automobilima jos uvek mora da se drzi volan, i to je jedino sto je preostalo da se radi. Sve ostalo je automatski, i posto je i saobracaj postao toliko jednostavan, nista se ne desava, satima. Izuzetno je dosadno, i sve ono sto mi je zanimljivo u vezi voznje, ovde uopste ne postoji. Ovo ce da zvuci veoma pogresno, ali mi posle par dana ovde jako nedostaje da mi neko svirne, blica, isece me, ili na bilo koji nacin mi pokaze da sam uopste ziv i da postoje drugi ljudi oko mene, da nisu sve samo roboti koji se krecu po programu dok mi samo sedimo za volanom i jos nam iz nekog razloga treba dozvola za to.
Mogu da pricam satima o ovome, ali nema portebe, poenta se razume i posle 2 recenice. Toliko od mene, prosto tuga kad pomislim na buducnost automobilizma. Misljenja sam da automobile iz perioda 2006-2016 treba cuvati i odrzavati, jer ce biti trazeni, ali to je samo moje misljenje