U pitanju su:
Honda Civic 2018. 1.5 180ks
Mazda 3 2020. 2.0 Skyactive-X 180ks
Toyota Corolla 2.0 Hibrid 180ks
Dakle, jednaki su sto se tice snage, sa cenama su jako slicni, i sva 3 sam poredio u dosta jakim opremama sa automatskim menjacem, jer manuelne nisam mogao da nadjem (a corolla manuelni hibrid ne postoji). Konkretni modeli koje sam probao:
Civic
Meni jako lep auto spolja, i najveci od ova 3. Ubedljivo najvise mesta i na zadnjoj klupi, i u gepeku. Presli su na turbo motore, koji rade OK, ali mi nikako nije leglo ovo sa CVT menjacem. Honda je ovda pokusala ne znam ni ja sta, kao menja brzine ali to je samo prividno? Necu da se pravim da znam o cemu pricam, ali na mene ovaj menjac prosto nije ostavio pozitivni utisak. Lezi na putu odlicno, sto se upravljivosti tice, tu nijednu primedbu nemam, bas se lepo ponasa i po auto putu i po krivinama. Iznenadjujuce agilan sa obzirom na relativno dugacko medjuosovinsko. Solidna zvucna izolacija i udobna sedista. Interijer je OK, ali nista vise od toga. Touchscreen mi je katastrofa i ocigledno baguje i prespor je. Ona rucka sto spusta sediste gore/dole kao da preskace kad se spusta, i to bas ima iritantan zvuk, poznata mana ove generacije. Ostatak interijera je OK, nisam nasao neke vece mane, ali je ipak primetno klasa nize u odnosu na Toyotu i Mazdu.
Mazda
Ubedljivo najbolji interijer, za mene ovo izgleda bolje i luksuznije uradjeno nego na DS-u ili trenutnim Nemackim modelima. Svi materijali unutra su top, svako dugme uzivancija pritisnuti, i ono sto je meni bilo jako bitno, nema touchscreen. Sve je na dugme, sve intuitivno i sve radi kako valja. Ima ovde ljudi na forumu sa SUV-ovima koji koriste isti sistem, znace o cemu pricam. BOSE ozvucenje sasvim pristojno, subwoofer je u gepeku, zamenio rezervni tocak

Corolla
Pozitivno iznenadjenje. Iako je hibrid, ovaj konrektno model dolazi sa 2.0 benzincem koji izvlaci 150ks, kombinovano sa elektrikom 180ks ukupno. Auto je jako fin uradjen i unutra u spolja, ovo je prva Corolla gde mi je dizajn bas legao. Izuzetno udoban auto, lepi se za put, subjektivni osecaj se da najvise "cima" kad ubrzava, brojka 0-100kmh u 7.9 sekundi to i potvrdjuje. Zvuk motora je bolji nego kod Civica, ali opet, CVT menjac mi malo ubija dozivljaj, doduse ne koliko kod Civica. Interijer nije nista luksuzan, ali sve sto postoji unutra je kako treba. Jeste neki jednostavan touchscreen, ali radi lepo i ne baguje. JBL ozvucenje odlicno. Sedista nisu kozna kao kod Civica i Mazde, ali su itekako udobna. Najmanji je potrosac od sva 3. Auto je manji od Civica i Mazde. Nije velika razlika, ali treba imati u vidu. Ja sam probao da sednem pozadi iza moje pozicije vozacevog sedista, i meni je bilo knap OK, a ja sam 180cm. Da sam 5cm duzi, vec to ne bi moglo.
Moj zakljucak je da su sva 3 dobri, i da je tesko pogresiti, jasnog pobednika ovde nema. Ja sam na kraju uzeo Mazdu, ali sam se bas dvoumio izmedju nje i Corolle. Civic da sam uspeo da nadjem manuelni u ovoj opremi, jos bi mi bilo teze da odlucim. Na kraju se svelo na to da sam Mazdu uspeo da uzmem ipak nesto jeftinije nego Corollu, pa je to presudilo, ali bih vrlo rado vozio i ovu Corollu. Da sumiram:
- Najbolji interijer: Mazda
- Najbolji za sportsku voznju: Civic/Corolla
- Najvise mesta: Civic
- Najbolji automatski menjac (jako subjektivno): Mazda, i CVT kod Corolle je bolji nego kod Civica.
- Najjeftiniji za odrzavanje/potrosnju: Corolla 100%