Pozdrav svima.
VW Touran 1.6 81kw, 2016.
Danas mi je auto izbacio Check engine lampicu prilikom startanja auta. Bio sam od kuće pola sata udaljen, odvezao sam ga do kuće sasvim normalno. Nema nemirnog rada, povećanih okretaja, dima, gubitka snage itd. Imam vulgaris dijagnostiku "za prvu ruku" koja je očitala grešku P0471. Status greške: confirmed. Uz nju je očitao: P0474 pending. Ugasio auto. Popio pivo, upalio i opet očitao P0471 condirmed, P0474 je nestala, a umesto nje se pojavila P0470, status pending. Aj rekoh najmanje je što mogu da napravim je da na senzorima (exhaust pressure sensor), skinem dzekove i poništim grešku. Malo usput bacio oko na vakuum creva, moracu ujutro da ih pogledam jer je vec mrak pao. Upalim auto, sve normalno. Nema lampice. 3 puta palio gasio, vozio 15km nista. Prikaocio dijagnostiku, kad eto P0471, status: pending. E sad, da li ce opet preci u confirmed, Bog zna. Sutra vozim nekih 200km, pa ćemo videti.
Na pravu dijagnostiku ide kod majstora u ponedeljak.
E sad, pitanje za forumske znalce, sta bih mogao da ocekujem kao kvar? Da li je senzor s obzirom da auto radi bez potrskoca, stucanja, dima... koliko je realno da rikne bas senzor?
Da li bi moglo biti osteceno ili zaprljano vakuum crevo?
Trece, najgore, nadam se da nisam te srece (jer u sredu sa troje nestrpljivih klinaca idem na more) da DPF lagano kaže baj baj? Da je DPF na limitu zacepljenosti, ta ne bi palio regeneraciju? Temperaturu (doduse leto je) lako postigne, kao sto rekoh, ne gubi snagu, ne dimi... ukoliko je DPF, da li bi ga mogao prisilnog regeneracijom naterati da malo živne, ako.je tek početak začepljenja? Nakon toga bi mu sledovalo 300km auto puta x2 sto mu sigurno ne bi škodilo.
Hvala unapred na savetima, misljenju, dijagnostici, utehi...
VW Touran greška P0471
Re: VW Touran greška P0471
Ja ne bih vozio sa neispravnim senzorom, jer to onda može da vodi ka neuspešnim ili čestim regeneracijama
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
To ne mislim onaj senzor sto idu dva creva na njega. Menja se za 5min, mozes i sam, pri vrhu je.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Hvala svima. Bio na krstenoj dijagnostici danas. Majstor potvrdio kvar senzora. Zapravo ima dva senzora koji mere diferencijalni pritisak na DPF-u. Zamenio je oba, just in case. Nema veze. Ocistio gresku. Upalio, greske vise nema, inace je bila odmah cim se kljuc okrene smestena u pending. Nisam ga pitao, ali budem kad odem do njega. Nisam 100% siguran da je odradio adaptaciju senzora. Mada, koliko vidim negde po forumima adaptaciju bi mogao ECU napraviti automatski s obzirom da se radi o 2016. godištu auta.