Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Skoro svima koje znam tamo doturaju matorci... da li je to stan u kome žive ili keš, nebitno je.
Da se ne lažemo, 1000 evra koliko god to zvučalo moćno u Srbiji, nije neka plata ako trebaš sam da platiš stan, auto (600 evra) i da ti ostane za život. Ja bar primetim kako s pare tope kad sam tamo a daleko sam od bahaćenja tipičnog za neiživljene gastoše.
Da se ne lažemo, 1000 evra koliko god to zvučalo moćno u Srbiji, nije neka plata ako trebaš sam da platiš stan, auto (600 evra) i da ti ostane za život. Ja bar primetim kako s pare tope kad sam tamo a daleko sam od bahaćenja tipičnog za neiživljene gastoše.
Tope se pare jer je Beograd grad sa relativno visokim standardnom, uporediv po nekim stvarima sa EU, potpuno uporediv sa taze članicama. Čim te kafa košta 2-3x više nego u ostatku Srbije, to je pokazatelj i koliko su plate veće zapravo - ne po statistikama.
- schonenk
- Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
- Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3
Znam neke ljude koji zive daleko od opustenog, iako jedan clan porodice ima platu oko 2k evra, ali supruga ne radi, a tu je i dvoje dece + krediti.
Za opusten zivot u Srbiji, ako sam placas kredit za stan i auto, treba bar 3 k evra na 4-clanu porodicu. Ostalo je pristojan zivot, ali uz stiskanje.
Za opusten zivot u Srbiji, ako sam placas kredit za stan i auto, treba bar 3 k evra na 4-clanu porodicu. Ostalo je pristojan zivot, ali uz stiskanje.
Pa sada 3k evra je preterivanje za zivot u Srbiji, ali bi blize 2k bilo dovoljno - bar meni. Meni se isto tako tope pare u Srbiji malte ne isti tempom kao i u NL cak i brze - a dalekoooo smo od nekog bahacenja.
Pa problem je sto se posao mnogo teze nadje (mnogo ga manje ima) - i mnogo je manje stalan u unutrasnjasti (a o uslovima rada drugom prilikom) - taj podatak nije za zanemariti ni najmanje... tako da u finalnom racunu i ispadne zaista 2x razlikaNeverovatan mi je taj podatak, ako je prosečna za celu Srbiju ~45.000din,
Poslednja izmena od ljuba u 25 Maj 2016, 11:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Nema teorije da se lagodno zivi sa 2k eura, bar cetvoroclana porodica, iznad proseka mozda iole pristojno i to pod uslovom da su ti roditelji obezbedili krov nad glavom.
Evo ja sam relativno lagodno ziveo u NL sa mesecnom platom od oko 3000Eur-a (plus regres - pare za letovanje 2700Eur) - ima nas 4voro u porodici, uz sve moguce troskove markice za prevoz, muzicke skole, sport, letovanje (3 nedelje), zimovanje (1 nedelja) i sl... plus otplacujem stan i vozim relativno noviji auto. Mada se opet vracamo na pricu sta neko podrazumeva pod lagodnim zivotom.
PS: Uz trenutne kamate za hipoteku ti mozes sada da relativno blizu Amsterdama (Almere - 20km rastojanja a i tamo ima jako mnogo posla) uzmes stan (70m2) u relativo lepom delu za otplatu od 300-400Eur mesecno (skoro bez ucesca), a cena struje i grejanja su malte ne nize ili iste kao u BG. Jedino je voda (25Eur) i porezi dosta skuplji... Plus hrana je skoro jeftinija (opet o ukusima i standardima necemo raspravljati pisem za moj ukus)
PS: Uz trenutne kamate za hipoteku ti mozes sada da relativno blizu Amsterdama (Almere - 20km rastojanja a i tamo ima jako mnogo posla) uzmes stan (70m2) u relativo lepom delu za otplatu od 300-400Eur mesecno (skoro bez ucesca), a cena struje i grejanja su malte ne nize ili iste kao u BG. Jedino je voda (25Eur) i porezi dosta skuplji... Plus hrana je skoro jeftinija (opet o ukusima i standardima necemo raspravljati pisem za moj ukus)
Poslednja izmena od ljuba u 25 Maj 2016, 11:26, izmenjeno 1 put ukupno.
- schonenk
Zato sam i napisao, ako nemas kredit za stan i auto moze verovatno, samo je pitanje kakvi su prohtevi. Moj mesecni fond svaki mesec mora da odvoji oko 800 eur za kredite.
- Captain Slow
- Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19
Ja ne znam šta vi radite i u kojim firmama u BGu,
sem IT sektora svi ostali zarađuju ozbiljno manje cifre koje vi ovde navodite.
Ja znam dosta njih koji zaradjuju oko 1000 evra po Beogradu.
Ljubo ako sam te dobro razumeo govoris o 3k eura plus pare za letovanje? Ako sam dobro sracunao to mu dodje 38700e godisnje, naspram 24k e u Srbiji. Kolike su vam godisnje kamate na kredite za stan i na lizing? Cena struje ista a grejanje? Hrana je jeftinija, a cena odece, obuce? Koliko kosta skolovanje?
Sa druge strane koliko sati nedeljno radite? Koliko vam je steresan posao? U Beogradu mesec dana odmora godisnje mozes samo da sanjas? Ja se ne secam kad sam imao slobodan vikend. Ovde psihicki i fizicki moras mnogo vise da se das da bi napabircio tih 2k eura. O uredjenosti sistema necu ni da pricam. Jos jednu stvar kad smo se dotakli profesije, koliko u NL zaradjuje jedan kardiolog ili jedan advokat?
Da uzmemo za reper da se gleda normalan zivot cetvoroclane prodice koja zivi u stanu od 100kvm, jedan prosecan noviji auto, pritom placa sve dazbine poput hrane, komunalija, hipoteke, lizinga, da se normalno obalaci i oprema tehnikom, i pritom da ima za jednu nedelju letovanja i jednu nedelju zimovanja.
IT i ekonomski imaju mogucnost da zive za tih 2k eura, medicina i pravo dobace u nekim slucajevima, sve ostalo je boranija. Svako ko je iole proputovao sveta zna da je Beograd realno krs za zivot.
Sa druge strane koliko sati nedeljno radite? Koliko vam je steresan posao? U Beogradu mesec dana odmora godisnje mozes samo da sanjas? Ja se ne secam kad sam imao slobodan vikend. Ovde psihicki i fizicki moras mnogo vise da se das da bi napabircio tih 2k eura. O uredjenosti sistema necu ni da pricam. Jos jednu stvar kad smo se dotakli profesije, koliko u NL zaradjuje jedan kardiolog ili jedan advokat?
Da uzmemo za reper da se gleda normalan zivot cetvoroclane prodice koja zivi u stanu od 100kvm, jedan prosecan noviji auto, pritom placa sve dazbine poput hrane, komunalija, hipoteke, lizinga, da se normalno obalaci i oprema tehnikom, i pritom da ima za jednu nedelju letovanja i jednu nedelju zimovanja.
IT i ekonomski imaju mogucnost da zive za tih 2k eura, medicina i pravo dobace u nekim slucajevima, sve ostalo je boranija. Svako ko je iole proputovao sveta zna da je Beograd realno krs za zivot.
- schonenk
Po meni, najveci problem je socijalna sigurnost. Imas porodicu, stabilna primanja i odjednom jedan clan ostane bez primanja sto je mozda i preko 50% budzeta i sta onda? Uslovi za trazenje posla su teski, a ne postoji naknada za period nezaposlenosti, tj trazenje posla.
Sa druge strane uterivaci dugova i prinudna naplata radi savrseno, to smo odlicno odradilil
Sa druge strane uterivaci dugova i prinudna naplata radi savrseno, to smo odlicno odradilil
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Upravo,Captain Slow napisao:Ja ne znam šta vi radite i u kojim firmama u BGu,
Moj rodjak (diplomirani inzenjer poljoprivrede + master), radi za jednu firmu u bg u struci, plata 37000 mesecno, ako bas prebace bonus bude i 40-tak.. Ja bih rekao da je mnogo vise takvih slucajeva nego oni ljubini od 650e za master studenta

- Captain Slow
- Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19
To je Ljuba pogrešio, mada vidim da se i drugi razbacuju ozbljnim ciframa.
Očigledno ja nešto radim pogrešno
.
Očigledno ja nešto radim pogrešno

- schonenk
Kako prezivi ako ima porodicu?
25 telefon+tv
30 struja
10 mob
90 gorivo
50 info stan
290 pijaca
150 trznjaci
10 rezije lift, cis
20 registracija
15 odrzavanje auta
90 odmori svi
50 garderoba za 4
20 osiguranja
850eur 104,550 rsd
25 telefon+tv
30 struja
10 mob
90 gorivo
50 info stan
290 pijaca
150 trznjaci
10 rezije lift, cis
20 registracija
15 odrzavanje auta
90 odmori svi
50 garderoba za 4
20 osiguranja
850eur 104,550 rsd
Jos ako su deca starija, neke od stavki mozes i da udvostrucis plus fakultet.