Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Corona virus

Post od Vladapetr »

Hajde ti prvo odradi običnu vakcinaciju, pa ćemo posle da se dogovaramo za kombinaciju. Svakako, rezultat koji mi dobijemo u takvoj analizi je sigurno bolji i validniji nego tamo neki dr mr koji su virusologiji posvetili ceo život ali su i dalje nemači pojma, kako su to ustanovili antivaxi sa Garaže i društvenih mreža

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ne sme on javno da izlazi sa takvim nebulozama, to dodatno kompomituje poziciju koja se zalaze za vakcinaciju.
Nije on alhemicar, pa da na sebi isprobava carobnu vodicu, koju ce sam zbuckati od 5 postojecih carobnih vodica u pravoj razmeri.

EDIT:
JA sam ovo postavio pre komentara na sajtu.

Ako te bas zanima, sad procitaj komentare i reakciju na ovu vest, i kazi jel uvidjas razliku izmedju moje projekcije odziva javnosti na ovu vest, i svoje projekcije?

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1909173
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Svugde u svetu se ispituju kombinacije vakcina i upravo se tako i radi kao sto Sekler radi. Ili imas dobrovoljce, ili svoj tim koji se vakcinisu raznim kombinacijama i vide nakon tri nedelje nivo zastite. Pa ako se pokaze da je neka kombinacija odlicna, to se iznese u javnost.

Sestra, kao rizican slucaj, primila je trecu dozu Sinofarma danas, mozes da biras istu ili Fajzer kao trecu, za sada savetuju lekari istu koju si primio u prve dve doze.

Ona je bila na kontroli i dobila je od svog lekara da ide da primi trecu dozu, mada moze svako posle 6 meseci od druge. Sada salju samo ljudima koji su pri prvoj i drugoj dozi oznacili da imaju neka od zdravstvenih stanja, i ovako u komunikaciji sa izabranim lekarom.

Inace, lekova ne bi ni bilo da naucnici nisu isprobavali svasta i na sebi.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ima tu jedna istina, ali za današnji trenutak potpuno neprodutkivna - objasniću. Logička zavrzlama je sledeća:
1) Uraditi sad nešto eksperimentalno, što može mnogo da ti pomogne, uz jako veliku (ali ne i potpunu) sigurnost rezultata
2) Ne uraditi sad ništa, već pasivno sedeti čekati potpunu sigurnost rezultata do trenutka kada ti više nije potrebno

Ovo je jedna prosta analiza rizika, koja razumno eliminiše broj 2).

Svaki dan svi donosimo poslovno i životno odluke koje mogu mnogo više da nas koštaju, sa manje informacija i sigurnosti, od ove - uključujući na primer samo jednu dužu vožnju automobilom. Vakcine su očigledno bezbedne, možemo da diskutujemo koliko su efektne kao pomoć u datom kontekstu. S'obzirom da smo svi prenosioci, ljudi koji ne žele da se vakcinišu, više se ne mogu okarakterisati kao neko ko previše utiče na tok pandemije, već je stvar ličnog izbora, da li želi sebi da olakša život tehnologijom ili ne. Nije strašno ni ne vakcinisati se, skoro svi koje poznajem su dosta lagano pregurali bolest, većina kolega nije bila kapacitet da se sačuva, ali i to najlaganije za moje pojmove je 10x gore nego što sam bio bolestan u poslednjih 30 godina, tako da ne nameravam da prolazim ni kroz najlaganije simptome kovid - to je moj lični izbor.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

@Bax onog sekunda kad budem pomislio da su zaista javnost komentari ispod tekstova na našim portalima, odseliću se. A da sam ponosan na to što mislim isto kao većina na B92 komentarima, ubio bih se. Bukvalno, ili bih našao način da sebe uskratim bilo kakvog odlučivanja i delovanja u stvarnom životu.

Kombinacija vakcina je nešto o čemu se od prvog dana priča, sad je muka naterala da se tome posveti malo veća pažnja. Čovek je visoko pozicipnirani doktor i zagovornik vakcine, u skladu sa parolom "practice what you preach" uradio je ono što savetuje drugima. Nekada je ta maksima bila vrhunac ličnog dostojanstva i dokaz časti, bukvalno da ne kenjaš o onome u šta sam ne veruješ. Danas je to kod antivaxa predmet sprdnje i "dokaz" da su od prvog dana bili u pravu i sve ovo je veliki eksperiment

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Čitav život je jedan velik eksperiment svakog od nas ponaosob. Šta bi svi bez trunke rizika i nepoznatog, sve sigurno i sve na tanjiru? Takvo razmišljanje najpre nije održivo u prirodi niti u skladu sa prirodnim zakonima.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

gazza napisao: 19 Avg 2021, 10:57 I šta je problem stvarno?

Za ovu temu bi super bilo kada bi pored nicka moglo da stoji vakcinisan-nevakcinisan kao obavezno
Argument ad hominem
Logička greška argument ad hominem je način argumentacije koji se, umesto argumentima sagovornika, bavi njegovom ličnošću, pokušavajući da ga diskredituje. U stvari, ovaj način je pogrešan jer ne doprinosi raspravi pošto je nemoguće uspostaviti logičku nužnost između neke osobine čoveka i istinitosne vrednosti njegovih tvrdnji. Diskreditovati sagovornika ne doprinosi najboljem načinu dolaženja do istine.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:
Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
Garaža: Reasonably Priced Car

Post od Nikolaa »

nikaragva napisao:Izgleda da jedini ja od svih internet korisnika nisam vadio at.
Sta je to?SlikaSlikaSlika

Edit: antitela. Glup sam ignore :D

Nisi, nije niko u mojoj familiji vadio, ni ja (planiram kad se vrnem s mora, da vidiml stanje posle kovida+vakcine)

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ako si preležao, imaš antitela, i analizu uradiš u državnoj ustanovi (za Inep znam sigurno, traži se SARS-CoV-2 RBD S-Protein Immunoglobulin G (IgG) Test), rezultat automatski ide na eupravu i možeš da dobiješ digitalni zeleni sertifikat.

https://euprava.gov.rs/usluge/6554?

Sa takvim sertifikatom sam npr ulazio na Nišvil, mada ruku na srce, bace pogled, vide da postoji neki QR kod, ne gledaju sve podatke.
milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Post od milanns »

@nidza ima jedna zanimljiva antivakserska logika koja je vise cuvamamosvojuguzicu logika. Koja je u kolizija sa tvojom (ispravnom) tvrdnjom. Pre par godina, kada je zakljuceno da je nedovoljan obuhvat mmr vakcine, neki roditelji ( ne sa margina drustva, bar ne po imovinskom statusu) su odlucili da ne vakcinisu svoje dete. Razlog koji mi je eksplicitno navela ta moja poznanica je: Vecina ce se ionako vakcinisati i stvorice se kolektivni imunitet a ja necu svoje dete da izlazem. I nije pogresila. Dete se nije zarazilo. Drugi su vakcinisali svoju decu.

E sad, ovde je prica drugacija ali isti ljudi-karakter. Kolektivni imunitet ne postoji. Virus postoji 365 dana u godini i, dodatno, onoliko koliko mu dozvolimo on i mutira. Dakle, ovde je ideja nauke bila sto vise vakcinisanih(optimalan slucaj), onih koji su skoro prelezali (manje optimalan zbog long kovida) u istom vremenakom periodu i, time, smanjivanje mutacija te svodjenje virusa na prehladu. Oni koji su osetljiviji ili slabije odreagovali na vakcinu revakcinacija 1om godisnje. Uz, naravno, postovanje mera u tih prvih recimo godinu dana. To se nije desilo i jbg.

Meni licno nisu logicne te price o pravcu mutacija. Ok evolucija, majka priroda, iskustvo(veterinarsko ili bilo koje), Bog, stagod ali sa naucne strane kako virus zna kako ce da mutira. Nema virus inteligenciju. Pritom su mutacije greske pri replikaciji. Tako da moze da mutira kakogod.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ta sa svojom mmr logikom pravi zamku sopstvenom detetu. I izlaže opasnosti onu decu koja ne smeju da prime mmr.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Kad se zaraziš u tebi se replicira od jedne do 100 milijardi virusa (kaže gugl)! U samo jednom čoveku! I to izmnožiš sa brojem zaraženih i vidiš koji broj replikacija i mutacija se desio. Mutirani virusi za koje se ispostavi da su zarazniji - za njih je veća verovatnoća da će proći dalje. Oni koji su mutirani na drugu stranu tu završavaju priču. Vrlo je jednostavno. Nema potrebe za nikakvom inteligencijom ni višom silom, prosto pravilo "preživljavanje jačeg".
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

cozmo napisao: 19 Avg 2021, 09:51
Nije sve crno belo bas. Sto vise ljudi s vakcinom i transmisija ce drasticno da opadne.
Koje je onda objasnjenje za ono sto se desava u izraelu?
milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Corona virus

Post od milanns »

@Heinz, slazem se samo kazem da postoji i ta logika. Koja je mozda tada mogla proci. Sada manje.

@grujicd slazem se i tu delimicno, jednostavno je ali smara “virus postaje evolutivno sve zarazniji a sve blazi”. Mozda u sledecoj iteraciji da mozda ne. Mozda bas ode na kontra stranu (malo verovatno ali moguce). Ili se sam od sebe sjebe :D nema pravila.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

https://rs.n1info.com/posts/jankovic-ne ... je-s-temom

Kinez propo.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Zaključana tema