Kada idem kroz Čačak, češće se odlučim na Rudnik, nego na AP. Osim što mi je bliže (ali ne i brže), skoro uvek u Vinči (Topola) kupim voće. Prva ruka, OK cene.
Sada kupih po oko 2kg grožđa i jabuka, plus breskve i šljive (nešto manje od po kg), za 500din. Da kažemo oko 100din/kg, što je za BG pijacu nemoguća misija, u nekom kvalitetu.
Imaju* vazda i raznih prerađevina od voća i povrća. Kada uzmemo koju teglu (ili flašu), obično "uvale" kesu jabuka gratis.
U svakom slučaju, ne mrzi me da stanem, pogotovo u sezoni. Povrće je 'nako, kako kad, ipak je to voćarski kraj.
*Kupujem manje-više na istoj usputnoj tezgi, dali nam i broj da zovemo i najavimo se ako dolazimo rano ili kasno, da nam spreme šta treba i da nas čeka. Naravno da mi ne pada na pamet.
Pre nedelju dana svratih kod nasumične starije gđe (da ne kažem babe). Vodila me u kuću (prekoputa), da probam sveže spremljen ajvar, "po tajnom leskovačkom receptu"

Gđa ima punu prostoriju tegli i flaša, sa koječime od svakog voća i povrća koje rađa u široj okolini... Ajvar je blag (a takav volim), sa malo više belog luka. Uzeh jednu teglu iz ćebeta, sveže spreman, ostavljen da odstoji. Žena spremila za svoje, pa nisam hteo da uzimam više. Slatko od belih trešanja je prosek...
Ima i neki lik u samoj Vinči, kako priđeš tezgi tako nudi nižu cenu na gajbu, pre dobar dan. Jednom sam uzeo gajbu fantastičnih trešanja od njega
TapaT