TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od Momčilo »

Meni sluzi za spremanje kokica

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

I ja imam Samsung, oznaka modela MG23F301T. Malo stariji model od ove H4wkeye-ove, a razlika je što je sive boje i ima rotaciono dugme za podešavanje vremena (umesto + - tastera). :) Isto ima grill, tj. dodatni klasični elektrčni grejač (pa ima i funkciju klasične mini-rerne). Mogu da se uključe samo mikrotalasi, samo grill, ili oba istovremeno. Grill nisam koristio, osim da probam da li radi. Čudno je da unutra može da stoji nešto metalno kao što je grejač, jer to u mikrotalasnoj ne bi smelo (indukuju se m. talasi, metalni predmet se usija i izvor mikrotalasa - magnetron može i da crkne). Očigledno su veštim projektovanjem napravili da snop zračenja bude dobro usmeren mimo grejača.

Važno je da vidiš koja ti je zapremina potrebna, npr. nama su na poslu nedavno kupili novu koja je spolja iste veličine kao stara, ali je unutra osetno manja i ne mogu da stanu sve posude koje su mogle ranije. Ova moja kućna ima zapreminu 23 litra.

Druga važna stvar je snaga. Moja zrači od 100 do 800 W (podešava se u nekoliko koraka). Na 800 W zračenja, potrošnja stuje je 1200 W. Višak se forsirano spolja odvodi ventilatorom. Snaga grila je 1110 W i kod njega, pošto je reč o običnom grejaču, sve ide u toplotu za spremanje hrane.

Kao vrlo grubi orijentir: tanjir dobro odmrznutog gotovog jela možeš da zagreješ da bude vruće za 30 s na 800 W. Ali bolje je sporije, na manjoj snazi, uz povremeno vađenje i mešanje. :) Potrebno je malo i eksperimentisati kako se ponaša konkretan model.

Naravno da je moguće spremanje jela od svežih namirnica, ali to nisam probao. Tema je detaljno obrađena u uputstvima za upotrebu (možeš ih naći na internetu).
Ђенерал Јанковић
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Разлика између јефтинијих и скупљих микроталсаних се види у нпр баш отапању намирница. Мање квалитетне умеју да скувају бокове залеђеног меса док средина буде и даље скоро замрзнута а квалитетније равномерније отапају.
Код мене се највише користи за отапање кад нешто треба брзински из замрзивача, затим за загревање млека, клинци нон стоп користе, и доста за подгревање хране да не би палили шпорет.
Имам и функцију грила, правили смо пар пута пице, ал ипак рерна је мајка. И постоје , сад популарне јер је то ИН, програми за здраво кување, врв на пари итд, ал то нисам испробао
У сваком случају, као и код беле технике, битно је како су распоређени програми и колико прецизно могу да се подешавају. Скупље ту предњаче доста.

Што се фрижидера тиче, годинама сам користио комбиновани ЛГ, и скоро смо купили исто ЛГ , онај комбиновани са дбоје вертикалних врата и дефинитивно је један од бољих брендова што се фрижидера тиче. Од свих које сам до сад користио, све свеже намирнице које купимо на пијаци, најдуже остају свеже, барем по нашем утиску у ЛГ.
Ја реално, а сад видим и већина укућана, највише користи ледомат, лети је прави спас, дефинитивно најбоља ствар, те коцке, те мрвљрни лед, те хладна вода итд.
Тај комбиновани подељен по вертикали не препоручујем за оне који имају потребу за замрзавање кабастих ствари, типа пола прасета итд, је и поред запремине замрзивача од 200л, скучене су преграде плус у вратима је смештен комплет ледомат за разлику од комбинованих где је фрижидер изнад замрзивача и где нема ледомата.
Фрижидер је 400л и ок је што се преграда и простора тиче.

Чисто за оне које занима инфо, комбиновани са ледоматима се деле на оне који имају свој резервоар за воду који сами пуните и они који иду на водоводну мрежу. Мој иде на водовод и тај препоручујем из простог разлога што не размишљате о води, увек је доступна фриз сам дозира шта и колико му треба.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Kad mi je crkla prethodna mašina kupio sam neku Panasonic koja je bila među skupljima, jer je imala i neku posudu da može i da se sprema hrana u njoj, ne samo za podgrevanje i odmrzavanje. To smo jednom probali i zaboravili. Ali me zato svaki put nervira glup korisnički interfejs. Na primer ne može da se uključi na 40 sekundi ili tako nešto. Ne, to inicijalno vreme može da se podesi samo na minut, dva minuta, itd. Ništa sekunde. Tek kad krene da radi možeš točkićem to da koriguješ za po 10 sekundi, gde ona stane kad kreneš to da čačkaš, pa moraš na kraju ponovo da je pokreneš. Debilno, debilno. A takve stvari nemaš pojma unapred, ko će sad da ti uključi par mikrotalasnih u radnji da probaš UI. Doduše bar brže koka kokice od prethodne :kezo:

Pokvarila mi se veš mašina. Ne okreće bubanj. A inače je u zadnjih par meseci znala da glasno lupa prilikom centrifugiranja. Bosch, 15 godina stara. U svakom slučaju zovemo majstora, ovo pitam da li da krenem da guglam nove mašine? :kezo:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Mikrotalasne imam Sharp, Vortex (čitati Midea) i Gorenje (čitati Midea).
Sharp je sa 2 grila, ima donji + gornji grejač i ima sijaset programa, izdvojio bih za pripremanje pice i za prženje ribe.
Isprobao i to dobro radi.

Ove druge 2 su obične klasik digitalne sa nekoliko programa (4-5 pozicija) sa jednim gril grejačem gore i sasvim su ok za podgrevanje za šta se i najčešće koriste.
Naročito za supe i čorbe je efikasno, kao i peciva- hleb. Dovoljno je 20 sekundi za peciva i 30-40 sekundi za supe i već gotova jela da se podgreju.

Potebno je temeljno pročitati uputstvo za upotrebu sa primerima programiranje gramaže, snage i vremena mada se kasnije tokom prakse ustali nekoliko praktičnih kombonacija štelovanja koje se zapamte.

I nikako ne koristiti posude koje nisu eksplicitno sertifikovane za mikrotalasnu.

I da, kokice budu odlične, oko 2 i po minuta treba.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

grujicd napisao:Kad mi je crkla prethodna mašina kupio sam neku Panasonic koja je bila među skupljima, jer je imala i neku posudu da može i da se sprema hrana u njoj, ne samo za podgrevanje i odmrzavanje. To smo jednom probali i zaboravili. Ali me zato svaki put nervira glup korisnički interfejs. Na primer ne može da se uključi na 40 sekundi ili tako nešto. Ne, to inicijalno vreme može da se podesi samo na minut, dva minuta, itd. Ništa sekunde. Tek kad krene da radi možeš točkićem to da koriguješ za po 10 sekundi, gde ona stane kad kreneš to da čačkaš, pa moraš na kraju ponovo da je pokreneš. Debilno, debilno. A takve stvari nemaš pojma unapred, ko će sad da ti uključi par mikrotalasnih u radnji da probaš UI. Doduše bar brže koka kokice od prethodne :kezo:

Pokvarila mi se veš mašina. Ne okreće bubanj. A inače je u zadnjih par meseci znala da glasno lupa prilikom centrifugiranja. Bosch, 15 godina stara. U svakom slučaju zovemo majstora, ovo pitam da li da krenem da guglam nove mašine? :kezo:
Кад лупа , поготово у центрифузи, отишли амортизери, у принципу лако се мењају ал су заменски крш.
Кад не окреће Бубањ постоје две најчешће ситуације , прва - спао каиш, или пукао, отвориш позади и видиш, лако се мења. Друга, отишо мотор, у највећем броју случајева углавном се потроше четкице, ређе оде сам мотор. Код већине тих мотора се четкице лако мењају и јефтине су.
Остале ситуације су врло ретке.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Lupala i crkla jer zakovao ležaj. Baci i kupi novu.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ja imam neku Electrolux, ima otapanje po vrsti namirnica, kao i spremanje, ima gril i sipkice na kojima se okrecu pilici...sve ostalo kao i druge mikrotalasne, mozda je malo veca od proseka, solidno je kostala.
Apsolutno nista nisam koristio, sem otapanja nekada i za podgrevanje i kokice...

Tako i na rerni imam sve zivo, rostilj sam koristio 3 puta za fazon 13 godina koliko imamo (Gorenje Ora Ito) rernu i to poslednjih nedelju dana, jer mi nestalo plina, a imao neke banjalucke cevape, grill tiganj mi je aluminijumski, ne radi mi na indukciji.
Pored toga, koristio kruzni grejac sa ventilatorom za picu i sve ostalo klasicno. I da, jednom sam koristio termometar za meso, pa onda zaboravio i da postoji.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Tast i tašta hoće da ugrade klimu za grejanje, prostorija od nekih 35 m2 u stanu od 90 m2, potkrovlje, stolarija ne baš najbolja (to rešavaju sl. godine), zimi temperature idu ponekad i ispod -20.
Šta bi moglo da se nađe za nekih 1000 eura?
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ako ide i na -20c, onda Gree Amber. Imam 8h 4 komada, sab8jaju, ni ne stucnu na -15c, nije pilo ispod. A radi po specifikaciji na -30c.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

BigMazzy napisao: 07 Okt 2021, 23:26 Кад не окреће Бубањ постоје две најчешће ситуације , прва - спао каиш, или пукао, отвориш позади и видиш, лако се мења. Друга, отишо мотор, у највећем броју случајева углавном се потроше четкице, ређе оде сам мотор. Код већине тих мотора се четкице лако мењају и јефтине су.
Pogledao sam, nije kaiš. U ponedeljak dolazi majstor.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Još nisi naručio novu?

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

A šta je ovaj kartončić u mikrotalasnoj, prekriva neku rešetkicu?

Nisam ga nikad pomerio odatle al ona nam ionako služi uglavnom za dogrevanje i odmrzavanje, naravno i kokice. Najbolje je služila za “prokuvavanje” bebi opreme (cucaljke, dude, bočice) u onoj kesici baš za tu namenu :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Kroz njega emituje zračenje. Fizički štiti sklop iza.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Popravljena veš mašina, zamenjene četkice. 3800din, izlazak na teren (NBG) 2800din, ruke 1500din. Ovlašćeni Bosch servis. Zamena amortizera bi trebala da bude oko 7500 sve, ali treba da javi tačno. Po njegovom mišljenju to lupanje nije funkcionalan problem i može da radi sa tim. Mada sam skloniji da i to zamenimo, generalno smo dosta zadovoljni mašinom.
Odgovori