Cena zamene kvacila za Peugeot 307
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Re: Cena zamene kvacila za Peugeot 307
Sto su "korpe" veće, veća je i tvrdoća
Uglavnom
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Uglavnom
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Nema ovo veze sa njegovim kvacilom, nego trazimo objasnjnje zasto se kvacilo stvrdne posle recimo 30k, i stane tako do nekih 150k. Sve lepo radi, ali je sve tvrdje i tvrdje.
To zna vlasnik novog auta, koji ga je vozio 10-15 godina.
To zna vlasnik novog auta, koji ga je vozio 10-15 godina.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
pa to je normalno, svaki materijal se vremenom trosi, ni visina kvacila nije ista kad je novo i posle nekog vremena a neka manja razlika u tvrdoci kvacila je i kad stavis nov set pa posle par hiljada nije vise tako mekan ali to nisu neke drasticne razlike.
To je normalno, nije objasnjnje neke pojave.
Mi smo ovde polemisali, jeli korpa jedini krivac, ili je krivac potrosena lamela, koja menja mehanicku prednost poluge na korpi kako se trosi.
Ima tu jos cilindrica, i nekih delica, ali mahom je sva prica oko ova dva dela.
Uzgred to urezivanje u korpu je posledica loseg druk lagera, on je i dizajniran kao lezaj da ne bi rezao pera korpe, vec da se vrti sa kontaktom na pera.
Mi smo ovde polemisali, jeli korpa jedini krivac, ili je krivac potrosena lamela, koja menja mehanicku prednost poluge na korpi kako se trosi.
Ima tu jos cilindrica, i nekih delica, ali mahom je sva prica oko ova dva dela.
Uzgred to urezivanje u korpu je posledica loseg druk lagera, on je i dizajniran kao lezaj da ne bi rezao pera korpe, vec da se vrti sa kontaktom na pera.
slazem se ali ja sam pobornik toga, iz nekog iskustva , da je uglavnom korpa glavni krivac za dosta tvrdo kvacilo, lamela kako sam pisao vec moze da utice ali ne toliko kao korpa. Recimo na 156ici me je zezao cilindar, ali kvacilo je imlo razlicitu tvrdocu u hodu, cas tvrdo cas meko i odrazavalo se i na visinu odvajanja.
To sa menjanjem ugla je nekad davno bilo, danas su korpe samoštelujuće i moguće je u teoriji osetiti razliku u pedali samo neposredno pre nego što se zaključa na naredni korak. Češće može da se oseti da klizi pomalo više pri polasku dok ne prezubi, pa odjednom krene da hvata kao novo kad je bilo.
Ploča korpe se nekoliko puta približi lameli koliko se ona stanjuje, za života seta kvačila.
Tvrda papučica se takođe manifestuje na dva načina:
1) ide glatko, ali je teret veći, i brže se vraća kad se pusti, hod normalan - sve je u redu sa kvačilom, korpa ima jače opruge, tj. ima spec za više nM
2) teško ide, oseti se i kad se vraća - nešto nije dobro u hidraulici, potisni ležaj, cilindar u kabini, još neki cilindar ako postoji ili cevka nije dobra. Može biti i drugih neispravnosti, svakako je sve ovo za servis.
Ploča korpe se nekoliko puta približi lameli koliko se ona stanjuje, za života seta kvačila.
Tvrda papučica se takođe manifestuje na dva načina:
1) ide glatko, ali je teret veći, i brže se vraća kad se pusti, hod normalan - sve je u redu sa kvačilom, korpa ima jače opruge, tj. ima spec za više nM
2) teško ide, oseti se i kad se vraća - nešto nije dobro u hidraulici, potisni ležaj, cilindar u kabini, još neki cilindar ako postoji ili cevka nije dobra. Može biti i drugih neispravnosti, svakako je sve ovo za servis.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Evo kod drugara na JTD posle 170kkm pravih vise ne odvaja kako treba, otisoa i cilindar verovatno. Evo koliko se urezalo na lepezi
- Prikačeni fajlovi
-
- IMG-46cb22652621cdbaf8b4524039964740-V.jpg (62.26 KiB) Pogledano 2880 puta

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Tesko da taj 307 ima samostelujuce kvacilo (mozda i gresim, sa slika se vidi da 1.9jtd iz 2005 nema), to se polako ubacivalo u jeftinija kola. A sto se tice da osetis pre nego sto prebaci zub, to je podeljeno u dosta koraka, tako da vrlo tesko da ces osetiti to.nidza napisao: 12 Nov 2021, 10:31 To sa menjanjem ugla je nekad davno bilo, danas su korpe samoštelujuće i moguće je u teoriji osetiti razliku u pedali samo neposredno pre nego što se zaključa na naredni korak. Češće može da se oseti da klizi

Ja vidim da i za Stila zamenske su samoštelujuće, vrtim Ricambi, Luk, Valeo. Možda inicijalno nisu bile, ko će ga znati. Ja sam možda pogrešno ukapirao da je to odavno standardna stvar za većinu šaltunga.
Kako ti sa slike zakljućuješ da ova nije samoštelujuća?
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Vidis da li ima mehanizam sa 3 opruge ili sa tockicem (taj je moderniji i mislim precizniji), radio sam kratko u fabrici kvacila pa smo ih rasturali stalno. Ukucaj self adjusting clutch pa ces videti na slikama. Ovaj sto sam postavio nema nista, klasicno kvacilo.

Mozda je u tvojoj perceciji samostelujuce ako se ne steluje sajla, jer se hidraulika automatski nivelise, sa promenom nivoa tecnosti?nidza napisao: 12 Nov 2021, 12:11 Ja vidim da i za Stila zamenske su samoštelujuće, vrtim Ricambi, Luk, Valeo. Možda inicijalno nisu bile, ko će ga znati. Ja sam možda pogrešno ukapirao da je to odavno standardna stvar za većinu šaltunga.
A ovde ima dodatni koncept da se sama korpa samosteluje.
Ne, ne, korpa se sama šteluje i prati stanjivanje lamele. Mislio sam da takva kvačila sad predstavljaju većinu, i pre bih očekivao takvu korpu na nekom vozilu iole novijeg datuma proizvodnje, nego fiksnu.
Ne znam za to da se hidraulika nešto prilagođava.
Ne znam za to da se hidraulika nešto prilagođava.
nisu samostelujuce korpe tako stara tehnologija, to imaju noviji automobili i opet mislim ne svi nego neki bolji i sa 6brzinskim menjacima mislim da je skoro uvek isla, inace takva korpa i drugacije izgleda od obicne, ja ih nisam vidjao kod ovih prosecnih kola a kako zamenski deo mozda i postoji i moze da se stavi u danasnje vreme.
Dobro je, stigli smo od apsolutne nemogućnosti da trošenje lamele ima bilo kakav uticaj i negiranja osnova rada (klackalice, geometrije, kako je već opisivano) kvačila i čudjenja da postoji procedura dijagnostičke provere do toga da su razlike možda minimalne i da možda samo vlasnik oseti trošenje.OMP napisao: 12 Nov 2021, 07:31 Razlike su mozda minimalne i mozda samo vlasnik moze da oseti neku promenu, kad neko drugi sedne sigurno ne bi primetio malo mekse ili tvrdje kvacilo nego pre.
Pa u tome i jeste suština, objektivnim merenjem i poredjenjem sa fabričkim podacima se utvrdjuje realno stvarno stanje dijagnostikom brzo i dovoljno pouzdano a eliminišu ta možda stanja subjektivnih pretpostavki.
Za dijagnostiku postoje alati i (bolje opremljeni) serviseri ih koriste da brzo utvrde problem ili ako ne koriste i onda nagadjaju skupo i sporo rasturajući obimnim radovima sve komplet da bi možda otkrili gde je uzrok drugačijeg rada kvačila.
Ne znam otkuda toliko otpora si imao da bi prihvatio ovo što smo nas nekoliko pisali da se menja osećaj tvrdoće shodno habanju kao nešto dobro poznato (klackalica, poluga, fizika...teorija) i kroz praksu.
Kako god, apsolvirali smo da postoji više mogućiih uzroka i da treba (nekim metodom dijagnostike) utvrditi precizno šta je u pitanju.
Bez alata ide sporije, teže i verovatno skuplje ceo postupak, mada s obzirom da je polovan auto i na cenu novog seta kvačila možda i ne treba dijagnostika nego komplet zamena svega novim delovima bez udubljivanja u to šta je tačno pokvareno.
covek je otvorio temu i napisao kako mu je kvacilo bas tvrdo i zamarajuce, ja sam shodno tome odgovorio da je to vrv korpa jer u 90% slucajeva ona pravi takav otpor, onih 10% opet ne idu na potrosenu lamelu vec na hidrauliku ili neko fizicko ostecneja druk lagera ili potisne viljuske, potrosena lamela sigurno ne moze toliko da utice na tako tvrdo kvacilo, kako sam i napisao, tako da ne znam sta nije jasno u mom pisanju od pocetka, sad cemo da se vrtimo u krug i pravimo igru reci samo da bi ispalo kako si ti bio u pravu?