Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Corona virus

Post od ftj »

Ako milijardu ljudi posaljes sms u istom trenutku, koliko njih ce umreti sutradan?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

27,397

okvirno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Pa kakav je to pristup, svi umrli vakcinisani
To je onaj Brnabićkin pristup sa autobusom

Za sam virus se okvirno zna smrtnost
Za Fajzer vakcinu saznajemo
1256
Reactions:
Pridružio se: 19 Nov 2021, 11:59

Post od 1256 »

Postovani molim za odgovor. Suprug je u bolnici vec mesec dana. Nakon visokih vrednosti d dimera i spustanja na nekih 1800 do 2200, danas je odjednom 5000. Da li neko ima slicno iskustvo? Uzasno sam zabrinuta
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ja znam da smo morali privatno da kupujemo ksarelto za babu, posto bolnica to nije imala, tako je neka prica bila, ili ne prepisuju lekari, zato sto je skup.

Ustvari to je bilo posle bolnice, sad sam malo i zaboravio, pitajte da li bi pomoglo da privanto nabavite taj ksarelto lek.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

brabonjak napisao: 08 Dec 2021, 19:41
Ne vidim ja ovde nikakvu razliku u preraspodeli korisnosti pojedinaca za čovečanstvo, u smislu da manjina oduvek vuče većinu na grbači.
Može li ovo drugim rečima, nisam siguran kako da razumem.
Naravno da može, mada mislim da je napisano vrlo jasno: previše ljudi nije spremno da zalegne za dobrobit svih, čak i u ovakvim slučajevima gde rizika praktično ni nema, već je i to previše po njihovom mišljenju da bi sačuvali svoje sopstveno dupence.

Da li to smotaš u paketić nekih podataka, priču da vakcine nisu dovoljno ispitane, neke religijske principe, itd, ne može da zamaskira osnovni motiv razmisljanja - SSD, Samo Svoje Dupe.
McGruja napisao: 09 Dec 2021, 11:41 Ja verujem da je sprega kompletnog kolapsa zdr sistema i ogromnog procenta nevakcinisanih dovela do katastrofalnih brojeva u Srbiji
Upravo.

Najsigurniji podaci su odstupanje ukupne smrtnosti u korelaciji sa vakcinacijom neke zemlje. Za sve ostale podatke se ima vremena i naknadno, a da stanu ljudi da umiru bilo je potrebno da se reaguje odmah, i sistem je obezbedio optimalnu opciju za naše uslove, gde je svest ljudi niska, zdravstveni sistem slab i para nema - vakcinu, ali ljudi su odabrali veći broj drugih alternativa umesto optimalne, svakako po njima dobre za SSD, i iskljucivo vođeni odlukom SSD. Pritom je i ta odluka i za SSD pogrešna ako se samo taj segment izoluje, što u neku ruku daje u povratnu informaciju o informisanosti i svesti navedenog segmenta u proseku,
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Post od brabonjak »

1256 napisao: 09 Dec 2021, 23:36Postovani molim za odgovor. Suprug je u bolnici vec mesec dana. Nakon visokih vrednosti d dimera i spustanja na nekih 1800 do 2200, danas je odjednom 5000. Da li neko ima slicno iskustvo? Uzasno sam zabrinuta
Nisam lekar. Da li je i dalje na antikoagulantnoj terapiji? Ako jeste, zanemarite ovo u nastavku, ako nije - brzinskim guglanjem sam naišao na mini studiju o petorici starijih pacijenata koji su se oporavili, pa im je odmah potom ukinuta antikoagulantna terapija, da bi u prvih nedelju od oporavka bili ponovo primljeni u bolnicu u lošem stanju, neki sa vrednostima d dimera od preko 10 hiljada. Autori predlažu da se terapija tako brzo ne prekida.
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

nidza napisao: 10 Dec 2021, 09:01previše ljudi nije spremno da zalegne za dobrobit svih, čak i u ovakvim slučajevima gde rizika praktično ni nema, već je i to previše po njihovom mišljenju da bi sačuvali svoje sopstveno dupence.
Ne treba pojednostavljivati stvari. Kao što napisah, vakcinisani bi tih par meseci mogli da naprave dobrobit za čovečanstvo, ali samo pod uslovom da nastavljaju da se ponašaju na isti način kao pre vakcinacije. Moje lično mišljenje je da ne postoji dobrobit za čovečanstvo ako vakcinisani počne rizičnije da se ponaša, što je, anegdotalno, izuzetno rasprostranjen slučaj.

Pošto trenutno dostupne vakcine ne sprečavaju transmisiju već nekoliko meseci vakcinisanom smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti, jedina dobrobit je za samog vakcinisanog pojedinca, pod uslovom da je svestan ograničenog trajanja tog smanjenja rizika.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ne spinuj sad nedokazivim informacijama, da vakcinisani odjednom počnu drugačije da se ponašaju. Većina će da nastavi da se ponaša kako se i ponašala pre vakcinacije, odnosno, opet dolazimo do SSD grupacije, koja se privremeno uklonila iz kafića, nosila masku, itd, dok nije primila vakcinu, pa su zapravo nastavili da se ponašaju kako bi i do sad.

Svakako bih sklonio po strani i tvoje i moje argumente, jer ne možemo da ih izmerimo.

Da, vakcina ne sprečava transmisiju, ali je smanjuje, jer skraćuje tok bolesti, a matematikom velikih brojeva, da su se svi kvalifikovani vakcinisali ovde, imali bi mnogo manji tok bolesti, međutim na sve strane SSD, jer je to naš mentalitet. 100x da prođeš kroz crveno, 1 ćeš imati sudar, a 1.000.000x da ne prođeš kroz crveno, milion puta nećeš imati sudar, toliko je prosto. Taj jedan od 100 pravi problem, SSD, a što je takvih više, više ceo sistem vuče nadole.

Ne razumem što o očiglednostima diskutujemo, treba neke stvari u ovoj temi postaviti kao aksiome i konačno otići malo dalje.

SSD
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Da vidimo da li vakcinisani zaista prave dobrobit na primeru Španije, zemlje koja je prošle godine imala stravičan udar pandemije i gde je zaključavanje bilo možda i najgore u EU.

Ovo je grafikon sa brojem zaraženih:

Slika

A ovo je grafikon sa brojem umrlih:

Slika

Zašto je broj zaraženih opao, i najbitnije - zašto je broj mrtvih sve manji i ne prati talas porasta broja zaraženih? Rekao bih da je ovo u pitanju:

Slika

U drugoj polovini 2021. vakcinisani deo populacije u Španiji se nije mogao ponašati odgovornije nego što su se ponašali npr u januaru 2021. jer to je fizički nemoguće. Zaključavanje im je bilo skoro u Kina fazonu. Dakle, ponašaju se mnogo "normalnije" tj. bliže nekom realnom životu, a broj zaraženih i mrtvih strmoglavo pada. Dakle, fali nam neka brabonjak studija (dostupna na Google, to se podrazumeva) da pojasni kako ovu, tako i gotovo identične misterije u svim zemljama sa visokim procentom vakcinacije.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ugrubo, Nidzo imas dve funkcije, jedna ti prokazuje odnos transmisije(R0) u odnosu na intenzitet drustvenih kontakta, dok druga odnos transmisije(R0) u odnosu na intenzitet vakcinacije. realan R0 iliti intenzitet transmisije, je negde u funkciji od te dve funkcije.

Za vakcinu znamo, da ti recimo smanjuje duplo sansu da se zarazis od delte, mozda i 4 puta, recimo efikasnost vakcine je 40-60 posto protiv zaraze od delte, kako vec pisu, zavisi i koliko je proslo od vakcine.

Drustvene kontakte mozes da dignes 100 puta, dovoljno je da uporedis stanje ne idenja u skolu, sa stanjem idenja u skolu, jedne jedinke.

Meni deluje, da su drustveni kontakti, bar za red velicina strmija funkcija, u odnosu na efekte trenutne vakcinacije.

Sta ja smatram, mozda gresim, ali evo crno beli primer, mnogo vise vakcinisanih ljudi ce se zaraziti na svadbi sa 400 zvanica, nego ako 400 nevakcinisanih ljudi ne ide na svadbu i seta pored reke.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Kad gledam naš grafikon, najpre skok iz februara, ne vidim drugo objašnjenje sem da su mnogi ljudi već posle prve doze vakcine to shvatili kao "gotovo je, sad ne moram da se pazim".

Slika
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Vladapetr napisao: 10 Dec 2021, 09:58Da vidimo da li vakcinisani zaista prave dobrobit na primeru Španije
Ako si pratio diskusiju, naišao bi da je @nidza prvi upotrebio sintagmu smanjenje ugrožavanja drugih, pitajući se da li isključivo vakcinisani doprinose tome, pa je potom u istom kontekstu krenuo da upotrebljava termin dobrobit svih. Prema tome, ako i dalje dobrobit svih posmatramo kroz prizmu smanjenja ugrožavanja drugih, u situaciji kada i vakcinisani zaražavaju druge vakcinisane i nevakcinisane, ne postoje dokazi koji idu u prilog vakcinisanima.

Ako bismo malo da konkretizujemo priču - spominjana UK studija kaže da je u istim uslovima otprilike 30% manja šansa da vakcinisani zarazi vakcinisanog nego nevakcinisani nevakcinisanog. Ako svaki vakcinisani u proseku svakog dana bude u bliskom kontaktu sa 3 vakcinisane osobe, a svaki nevakcinisani u istim uslovima sa 2 nevakcinisane osobe, ne postoji smanjenje ugrožavanja drugih.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

@grujicd

Koliko se sećam nije ni bilo puno vakcinisanih tada + došla je Delta koja se brzo širila.
Ja sam bez poziva išao da se vakcinišem, a to je bilo polovinom februara.
Krajem februara je već bio raspad po kovidarijumima, majku smo jedva uspeli da izlečimo.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

@grujicd

Pogledaj BiH, oni se nisu vakcinisali, sve isto kao kod nas, stim da im je zadnji talas dosta slabiji nego kod nas, u poredjenju sa proslogodisnjim, koji su bili mozda jaci nego kod nas, bar po brojevima mrtvih....
Zaključana tema