Stigla zima...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Re: Stigla zima...

Post od lami »

Nasao sam na par mesta, mislim da je jedan bio i hrvatski forum - pug ili citroen, da nakon duzeg koriscenja, na taj nacin, prilikom prebacivanja iz P u D se cuje neki udarac ili tako nesto.
Ne razumem se, ali uvek je lakse menjati plocice, nego popravljati menjac.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Stigla zima...

Post od ftj »

Taj udarac se cuje na dsgu ako parkiras nizbrdo i ne povuces rucnu(a nemas auto hold).
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Pločice i paknovi se ne habaju od korišćenja ručne jer nju povlačiš kada si već stao. Nema kretanja kočionih površina, već samo stisne i drži.
Ja koristim ručnu uvek i to tako što povučem i pustim da se auto osloni na nju. To se jasno oseti, a onda ubacim u prvu. Time su cela transmisija i nosači motora rasterećeni.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Dare4x4 napisao:Kako bre da čovek ovoliko izgrebe auto? Da li je moguće da toliko ne zna? :losevidim:
Prso covek, ne znam sta mu je sa glavom...

Videcu, ali mi se cini da mora farbanje, da je negde bas zagrebao do kraja.

@Ji 4Tze cooper S, za u grad Slika 120k km, 2009. Sport mod(najbitnije), 174ks fabricki, na prolece ide na 211ks :)
Ne mogu, 5 automobila sam samo prosle godine nenadano promenio, mrzi me i da ih uslikam, a ne da pisem o njima Slika

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:
Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
Garaža: Reasonably Priced Car

Post od Nikolaa »

Srecno sa tim motorom xepoj, ja ne znam osobu koja se lepo provela :D

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Dare4x4 napisao: 12 Jan 2022, 19:15 ...., a onda ubacim u prvu. Time su cela transmisija i nosači motora rasterećeni.
Ok, sve stoji što si napisao kod manuelnog ali kod automatika kada ne radi motor, ne radi ni uljna pumpa ( u menjaču) , nema pritiska u turbini konvertera, a time nema ni prenosa izmedju točkova i motora i posledično i nosači kao i transmisija su rasterećeni u P.

I samo prebacivanje u P dovodi do prestanka funkcije konvertera pa su i tada motor i nosači rasterećeni jer su dovojeni od transmisije.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Nikolaa napisao:Srecno sa tim motorom xepoj, ja ne znam osobu koja se lepo provela :D

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Haha, vec sam ga naucio napamet, sve je sredjeno i ocisceno, pa znam i sta mogu dalje da ocekujem :)

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

ljubitelj napisao: 12 Jan 2022, 20:23
Dare4x4 napisao: 12 Jan 2022, 19:15 ...., a onda ubacim u prvu. Time su cela transmisija i nosači motora rasterećeni.
Ok, sve stoji što si napisao kod manuelnog ali kod automatika kada ne radi motor, ne radi ni uljna pumpa ( u menjaču) , nema pritiska u turbini konvertera, a time nema ni prenosa izmedju točkova i motora i posledično i nosači kao i transmisija su rasterećeni u P.

I samo prebacivanje u P dovodi do prestanka funkcije konvertera pa su i tada motor i nosači rasterećeni jer su dovojeni od transmisije.
Nisam imao nikad automatika ali, čekaj, ako se to kočenje tj fiksiranje točkova ostvaruje pomoću menjača, onda su nosači motora ipak opterećeni kad ubaciš u P. Jer prosto, auto teži da krene, pa neki moment postoji u poluosovinama, koje dalje natežu menjač, koji je spojen preko zvona na motor :) To što si napisao, ja shvatam kao da je samo radilica rasterećena, sve ostalo nije.
Još nešto, kad se povuče ručna, oba točka budu fiksirana nezavisno jedan od drugog. Nasuprot tome, kad je samo u brzini, onda diferencijal može učiniti da auto krene ako je jedan od pogonskih točkova na dovoljno klizavoj podlozi. Da bi držao isto kao ručna, morao bi diferencijal da bude zaključan, a to nema ni jedan auto.
Udaljismo se od teme :( ali bar da razjasnimo.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pa jesu uvek nosači motora i menjača pod nekim stresom kako tokom vožnje tako i pšri stajanjiu kada se prebacuje iz P u D ili R.
Konstrukcijom je valjda sve to već ukalkulisano pri dimenzionisanju, napisao sam već skoro 20 godina koristim bez problema.

Da, postoji mogućnost da prokliza jedan ili oba točka i auto izgubi kontakt sa podlogom. A šta ako i sa ručnom prokliza jedan točak i ručna drži samo na onom drugom?
Kod ovih auta sa aktivacijom ručne preko disk pločica prilično sam siguran da ručna koja deluje samo na jedan točak nije u stanju da zadrži auto. Testirao, probao na jednom vozilu a kako su isti delovi i sistema na mnogim vezilima mislim da bi i test na drugim modelma istog tipa konstrukcije da o isti efekat.

No to da otkliza auto usled gubitka trenja sa podlogom nije baš mnogo izvesno osim na nekom ekstremnom nagibu u kombinaciji sa baš klizavom podlogom tipa led ili mokra trava i slično.
Kada je već takvo stanje ja uvek nešto podmetnem makar pod jedan točak ako već nema ivičnjaka pa da okrenem volan i naslonim auto na takvu čvrstu prepreku.
To bih uradio i u P i sa ručnom podignutom i sa manuelcem kao predostrožnost.

Vezano za ovo drugo oko diferencijal, ima auta sa blokadom diferencijala. Kod mene je uz automatik u paketu i blokada diferencijala (mehanička, 100%) koja se automatski potpunom mehanički aktivira čim je razlika izmedju levog i desnog točka veća od 5km/h.
No to ne verujem da bi išta pomoglo ako je podloga već toliko klizava.

No da se vratimo temi, juče popodne mi se zaledila ručna na jednoj strani dok sam bio u radnji. Bilo je dovoljno rukom da se pomeri poluga. Prošli sneg i mraz je podmazivanje izdržalo, sada treba opet da odradim sprej mast po sajli i pougama na klještima.
Prvo jedno pranje odozdo pa podmazivanje.
Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:
Pridružio se: 11 Okt 2017, 11:31
Garaža: Peugeot 308 1.6 2010

Post od Inzaghi »

Sta je dobro uraditi kad smrzne rucka za vrata?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Tržni centar, garaža, ostaviš ga sat vremena da se istopi, a zatim isprskaj nečim da budeš miran do daljnjeg.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

a kako da udje u auto da bi ga oterao u garazu ili trzni :) polijes toplom vodom ako si u mogucnosti ili ako nemas odakle da je natocis onda jbg probas da udjes na neka druga vrata, kroz gepek, duvaj u bravu, grej je rukama, bem li ga moras se snaci nekako, mozda i flasica vode na sobnoj temp. pomogne, kupis u radnji nekoj
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

moj tata zagrevao kljuc upaljecem.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Ne verujem da se to sada sme sa kodiranim ključevima?

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:
Pridružio se: 11 Okt 2017, 11:31
Garaža: Peugeot 308 1.6 2010

Post od Inzaghi »

Da bih usao u auto :mrgreen:

Ne treba mi bravica za otkljucavanje nego samo za otvaranje vrata.

Kad sam kuci stavim parce necega, staro cebe, krpa ili nesto i bude sve normalno ujutru. Ali bio mi par dana parkiran na ovom haosu pa sam jedva otvorio vrata. Sve brave su isto smrzle.

Reko da li neko sredstvo kao ono de ice kako se vec zove, al ne smem stavim.
Poslednja izmena od Inzaghi u 13 Jan 2022, 11:33, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori