Suzuki Swift 1.3 2001 - Neće da upali

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Suzuki Swift 1.3 2001 - Neće da upali

Post od ljubitelj »

Dare4x4 napisao: 13 Jan 2022, 21:38
Ako je ovo sistem sličan karburatoru, onda možda za dijagnostifikovanje kvara može da posluži stara metoda za karburatorske motore. Skineš ovaj poklopac filtera za vazduh, uzmeš zatvarač od koka kole i naliješ benzin do pola zatvarača, onda nasipaš u usis vazduha i zaverglaš sa gasom do poda. Ako upali i radi kako treba par sekundi, to znači da ne dobija gorivo već radi samo na ono što si sipao zatvaračem.
Ova metoda je bezbedna za karburatorske motore ali za tvoj auto ne garantujem pa ne pokušavaj dok ne potvrdi još neko ko je siguran.
Drugo, pošto kažeš da se gasi kada aktiviraš grejanje, verovatnije je da je neki problem sa strujom. Tu već može da se nagađa do sutra.
Sve stoji, to jeste tzv elektronski karburator. Može, i baš tako se i vrši dijagnostikovanje kako si opisao.

Ne znam koliko još ima Suzuki delova za tako nešto, poslednji koji se kod nas čini mi se masovnije prodavao auto je bio Fiat Uno sa tim monopoint sistemom početkom 90tih, i vrlo je verovatno da bi neki delovi možda odgovarali tj moglo nešto da se nabudži da radi kako treba.
Kod nas je tradicionalno za Fiate dobra ponuda delova, ne znam doduše za te malo starije ali prvo svakako treba dijagnostika da se uradi i locira gde je kvar.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

https://elektrotanya.com/suzuki_swift_1 ... nload.html Evo i sheme za grejač pa možda pomogne da se istraži pominjano gašenje motora kada se uključi.
JURIM 30
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2022, 08:38

Post od JURIM 30 »

Pre pola sata,čisto ...onako iz fore,snesem nekako prepunjen akumulator ,nakačim ga na kleme kola koja su na parkingu ispred samog ulaza zgrtade,i upalio je "na pola ključa"-BEZ iakvih dodatnih intervencija,sprejeva,benzina iz čepa kokakole u karburator i slično,ja se oduševio i posle 10 minuta rada,upalim grejač zadnjeg stakla,čisto da vidim ponašanje,sve ok,upalio pamalo ddržao upaljeno grejanje pa isklučio,opet nikakvih promena,motor radi ko podmazan,
i ja se prokur#im,i počnem da izlazim iz tog parkinga na kom je sav UKOPAN od snega oko jega i pošto ima zimske gume,jači gaS i iskopao se polako i taman da izađem skroz van parkinga,da propustim ženskog vozača ispred mene,spustim gas u ler,da stanem,i bez ijednog potrošača,pretpostavljate-UGASIO SE :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: ......Jeeeeedva su mi pomogle komšije da ga vratim na prvo slobodno mesto.....pa ja ću da se roknem,ej na pola ključa ko ništa i posle par metara-SHUT DOWN-"ERROR 404"-u pitanju je metafora na win-nemam ja nikakav displej niti mi je prijavljivao bilo kakvu grešku ...aaaaaa.. :besan:
"Dal obrijane il s´frizurom-plaše me njihove vaši,još ako nisu naši-to me Dodatno plaši"- Bora čorba
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Čim se ugreje, ugasi se?
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

McGruja napisao: 14 Jan 2022, 14:28 Čim se ugreje, ugasi se?
Ma jok,uopšte nema pravila,bio hladan,mlak,ili topao,isti je rezultat-jednostavno ako se desi da upali,sve deluje ok,pa do 31 decembra sam ga normalno vozio,i od uveče tog 31,je sve spalo na samo puko verglanje i ,posle deset dana je upalio pa se ugasio(pisao sam),pa opet ništa do danas,kad se odma upalio i na pola radne temp krenuo da izađem da ga provozan-NAPOKON,kad oćeš,čim sam spustio nogu sa pedale gasa Ugasio se i onda opet ono verglanje do besvesti ,da bi,ponavljam komšije ga gurale natrag na parking,a ja akumulator kući da se puni-e dođe mi da ga lepo zapalim i zajedno sebe sa istim-još sam dans u bolnici dobi divne vesti da više neću moći da dolazim na knjižicu na fizikalnu zbog kičme i desnog skočnog (polomljenog zgloba),DAkle Prvi dan Nove 2022-Sve ko za k...Prvi dan Pravoslavne nove,JOŠ VEĆI K... A auto,NEMA pravila-može da se ne pali danima,a može kao sad da upali iz prve(i da se brzo ugasi),apsolutno nikakvo pravilo za koje mogu da se uhvatim sem za..da ne budem prost :besan: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid:
"Dal obrijane il s´frizurom-plaše me njihove vaši,još ako nisu naši-to me Dodatno plaši"- Bora čorba
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Je'l tebi puni alternator uopšte? Napuni ponovo akumulator, ako upali 99% je to. Dok radi na leru možeš da izmeriš unimerom, da'l ima išta ili je mrtav.
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

nidza napisao: 14 Jan 2022, 14:47 Je'l tebi puni alternator uopšte? Napuni ponovo akumulator, ako upali 99% je to. Dok radi na leru možeš da izmeriš unimerom, da'l ima išta ili je mrtav.
Puni,daje stabilan napon od 14,5V,kad uspem da ga upalim ,mogu da otkačim potpuno akumulator i motor će da radi i BEZ akumulatora kao do da pre par dana...dakle nije ni to-ni sad se akumulator ,kad se ugasio iako sam verglao sto puta nije ispraznio,čisto onako sam ga stavio na punjač a već se napunio po ampermetru punjača,dakle nije alternator,kako bi mogao da radi motor bez akumulatora da jeste?.........nisam uzeo gremline u obzir....ili matrix..ili druga
dimenzija u koju prelazim-u jednoj suzuki radi ,u drugoj neće da se upali samo vergla do potpunog ispražnjenja,treća,u kojoj upali iz prve pa se čim krenem u vožnju ugasi,četvrta u kojoj je sve mrtvo i čuje se neko "caktanje" iz ecu,ipak on,kakav god da je star,ima kompjuter............bem ti auto i to baš sad kad je NAJ POTREBNIJI-rekoh nema nikakve pravilnosti za koju bih mogao da se uhvatim...........ili grešim?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Neka konekcija džek relej osigurač ti nije dovoljno dobar
Probaj da proveriš sve spojeve i kablove sa ECU i oko kutije osigurača
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Evo ti još jedna ideja: Skini razvodnu kapu i pogledaj u kakvom je stanju razvodna ruka.

Podsetio si me na slične probleme koje sam imao sa Nivom. Gasila se u vožnji bez ikakvog pravila. Posle toga palila nekada odmah, nekada uz duže verglanje. Slučaj je hteo da se to poklopi sa ugradnjom plina, pa sam sumnjao da je nešto oko toga zeznuo majstor. Auto sam pre toga vozio 60.000 km kao prvi vlasnik, bez ikakvog problema pa mi je logično bilo tražiti problem u sistemu dovoda goriva benzin/gas jer je oko toga čačkano. Pošto nisam uspeo da ustanovim problem, jedne večeri auto je skroz stao i više nije hteo da upali iako je verglao izuzetno brzo, kao da će upaliti svakog trenutka. Sreća, desilo se blizu kuće, auto je došlepan kući i odmah sam ustanovio da nema varnicu uopšte. Otvorio razvodnik i imao šta da vidim. Tragovi probijanja struje bili su očigledni. Nova ruka od 150din je rešila sve probleme.

Zato pažljivo skini razvodnu kapu i pogledaj situaciju. Obrati samo pažnju da je vratiš baš u isti položaj kako je i bila. Uglavnom postoji zarez zbog koga i ne može da se namesti pogrešno ali ipak pazi. Isto i ako skidaš kablove, svaki mora biti vraćen tamo gde je bio.

Slika
Ako to izgleda kao na ovoj slici, onda je posao od 5 minuta.
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

McGruja napisao: 14 Jan 2022, 15:20 Neka konekcija džek relej osigurač ti nije dovoljno dobar
Probaj da proveriš sve spojeve i kablove sa ECU i oko kutije osigurača
Možda,mada sam sto puta pažljivo proveravao svaki kontakt,svaki osigurač,sve žiće i kablove da su dobro uštekani da ništa nije labavo-jedino nisam ecu proveravao ai kako ću kad ,moram da skidam celu masku haube da bih uopšte prišao kompjuteru,a to nije mali posao,gledao sam na u tube kako se dolazi do ecu na mom autu-nije nemoguće ali ima posla i po mogućtstvu da se radi u zatvorenom i sa pomoćnikom.
Jedino releje nisam proveravao,ali koliko čujem rade,bar na sluh,u stvari šta pričam ,pa 31.dec sam proveravao sa unimerom releje da li daju kontakt kad im dam 12V-daju-svi.

Mada sam zaboravio da napišem da je "majstor đilas"-prevarant težak ali je tu blizu mene,i isto se dešavalo 2016,oktobra,i on ga je odvuko do radionice,koja je 200metara od mene,kod toplane na dorćolu i držao ga je do marta 2017,kad mi je ,tražio prvo preko 1000€ jer "su mi crkle elektro dizne a samo euro sumar ima deo ali mu traže koa oko soma eura,polovne je tzražio kao u narodnoj pesmi po srbiji i NIGDE nije mogao da nađe"..onda me je zvao februara da mi kaže da će da mi nabudži nešto od punta i to da mu odma donesem(jer smo blizu) oko 250,3000€,što sam sateran u ćošak jer je auto kod njega od oktobra 2016,pa da mi ne napravi iz pakosti još neku štetu ,ja mu dam ,te pare,i on me zove negde marta 2017,preda mi auto koji je udma upali oi vozio odlično(u stranu što je počupao SVE kontakte i kablove sa alarmom koji je do tada na daljinac otključavao-zaključavao i gasio motor ako pokušaš da ga upališ pod alarmom,ali to je radio tako što upali motor,pa ga odma ugasi i počne da pišti alarm.
Posle sam video da je sve on to lepo otkačio i da više nisam imao alarm posle njegovog"budženja puntovih dizni" na moj suzuki-koji je istina,lepo vozio do kraja prošle godine,a sad :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid:
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

Dare4x4 napisao: 14 Jan 2022, 15:34 Evo ti još jedna ideja: Skini razvodnu kapu i pogledaj u kakvom je stanju razvodna ruka.

Podsetio si me na slične probleme koje sam imao sa Nivom. Gasila se u vožnji bez ikakvog pravila. Posle toga palila nekada odmah, nekada uz duže verglanje. Slučaj je hteo da se to poklopi sa ugradnjom plina, pa sam sumnjao da je nešto oko toga zeznuo majstor. Auto sam pre toga vozio 60.000 km kao prvi vlasnik, bez ikakvog problema pa mi je logično bilo tražiti problem u sistemu dovoda goriva benzin/gas jer je oko toga čačkano. Pošto nisam uspeo da ustanovim problem, jedne večeri auto je skroz stao i više nije hteo da upali iako je verglao izuzetno brzo, kao da će upaliti svakog trenutka. Sreća, desilo se blizu kuće, auto je došlepan kući i odmah sam ustanovio da nema varnicu uopšte. Otvorio razvodnik i imao šta da vidim. Tragovi probijanja struje bili su očigledni. Nova ruka od 150din je rešila sve probleme.

Zato pažljivo skini razvodnu kapu i pogledaj situaciju. Obrati samo pažnju da je vratiš baš u isti položaj kako je i bila. Uglavnom postoji zarez zbog koga i ne može da se namesti pogrešno ali ipak pazi. Isto i ako skidaš kablove, svaki mora biti vraćen tamo gde je bio.

Slika
Pa ja nemam plin,niti sam ga ikad ugrađivao,inače DA ,tako izgleda ispod haube(sem što moj ima 4 cilindra a ne tri kao na fotografiji:)-već sam postavljao fotku sa neta na strani 1.......ali ček da je to-onda ne bi nikad palio,niti bacao varcice-moj suzuki baca varnice ko blesav-što iz kabla ,što sa stare svećice-svi kablovi...ipak ne deluje da je to..mada.....vse je mogoče...
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

JURIM 30 napisao: 14 Jan 2022, 15:55
Dare4x4 napisao: 14 Jan 2022, 15:34 Evo ti još jedna ideja: Skini razvodnu kapu i pogledaj u kakvom je stanju razvodna ruka.

Slika
Pa ja nemam plin,niti sam ga ikad ugrađivao,inače DA ,tako izgleda ispod haube(sem što moj ima 4 cilindra a ne tri kao na fotografiji:)-već sam postavljao fotku sa neta na strani 1.......ali ček da je to-onda ne bi nikad palio,niti bacao varcice-moj suzuki baca varnice ko blesav-što iz kabla ,što sa stare svećice-svi kablovi...ipak ne deluje da je to..mada.....vse je mogoče...
Evo ,sad sam gledao razvodnu i začuđujuće koliko je čista,ima malo prljavštine ,koju obrisah ali ništa-opet sve isto vergla-baca varnice ko lud,ali je izgleda sad i presisao...dakle nije ni to.....ma ja mislim da mu je riknuo ecu a onda mogu da se "slikam" :(
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

Da li ovde postoji neko sa šemom karburatora,ili kako kažete "elektro karburatora" mojih kola,pa da raščivijam deo po deo "monopointa" i da vidim GDE se TAČNO nalazi LER dizna pa da se još nadam da možda mogu da očistim tu nešto ili već šta...ili da ga bacim na đubre i sebe zajedno?
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Komutator, bobina...

Sent from my moto g(9) plus using Tapatalk

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

cozmo napisao: 15 Jan 2022, 09:09 Komutator, bobina...

Sent from my moto g(9) plus using Tapatalk
Koji sad komutator? Zar se komutator ne nalazi na elektro motorima sa četkicama-koje je tesla izbacio iz mode ,predstavivši svoj patent zvani "Indukcioni Elektro/magnetni motor-Bez komutatora" Anlaser ima komutator,Bušilice imaju komutator,...bar koliko znam,a o elektrici znam ne malo toga.O AUTO elektrici neznam ništa,ali komutator?-,GDE,kad mi anlaser(starter motora) radi perfektno??? :ccc:
Što se tiče bobine,nikada je nisam pronašao u normalnom obliku ,ispod haube,samo imam jednu "kocku" iz koje izlazi kabl do razvodne kape odakle se dalje distribuirana svećice za koje već napisah da bacaju varnicu,ako je ta kocka Bobina-onda je nisam proveravao,a i kako bih,(i zašto bih,kad baca varnice konstantno.... ali neće da startuje motor,sem na "crveno slovo" .....ma meni nije jasno kako niko ne posumnja na nešto konkretno -jedina konstanta za koju mogu da "se uhvatim" je da ako se upali motor,lepo radi,dok ne krenem da menjam gas-preciznije kad spustim nogu sa papučice gasa i umesto na ler on se redovno UGASI .......... :uf: ) zar to nije problem ler gasa,ler dizne?

Koliko vidim,nema niko ideju našta mu sve sa prve strane opisano sve ovo liči,...crna magija....
Odgovori