Stigla zima...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Re: Stigla zima...

Post od motorista »

OMP napisao: 13 Jan 2022, 13:17 nekad smo u brave i glicerin ubacivali, mazali kedere i sl. ...
U brave »WD-40«, kedere sam namazao »Sonaksom« u stiku, ovim:

https://tektion.rs/auto-kozmetika/zimsk ... edere-18g/

Ranije brave glicerinom, a kedere »Fam Sinolom«.

https://balkanhunter.rs/proizvod/fam-sinol-ulje-50-ml/

Ovo zato što »Sinol« ostavlja mnogo manje fleka od glicerina na garderobi. Može da se ubaci i u brave, a imam utisak da bolje radi na kederima od »Sonaksa«.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

imao sam i ja neki dal bese sonax za kedere mada nisam to odavno mazao jer mi se i nije desavalo da zalepe kederi ne pamtim
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Silikon sprej (radi i onaj iz Lidla) jednom mesečno po svim kederima, bravama i dihtung gumama - u toku cele godine i nema šta da ledi i mrzne. I na novim i na polovnim kolima, metod koji primenjujem deset godina unazad. :thumbup:
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Prošli vikend bilo mi dosadno kući, pa predložim ženi da odemo malo da se provozamo Puntom po Popovici i Fruškoj Gori, da bolje upoznamo bliži kraj. Sunčano, lepo vreme, nema lišća pa se sve može lepo sagledati... gde si i kuda ćeš otprilike izbiti. Nameračio sam da prođemo celo Artilljevo i nastavimo dalje, pa gde god već da izbijemo (video na You Tubu neki video gde je čovek prošao tom rutom i sve snimio, pa mi se dopalo i hteo sam i ja da prođem istim putem)... Samo sam zaboravio da je ipak januar. :D

Popeli se mi gore na vrh Popovice kod okretnice busa, i krenuli dole desno uskim putem... Odmah ukapiram da su tu velike strmine/spustovi i još sve zaleđeno (!?), na moje veliko iznenađenje. Dole u gradu od snega ni traga odavno, sunčano vreme, temperatura vazduha fino u plusu.. a gore... Uglavnom, prođem dva poveća zaleđena spusta (naiđem na nekog Golfa 6 i vlasnik se sklonio u stranu da prođem i pokazuje nam rukom da usporimo)... kad ono posle njega baš katastrofa led, strmo, put zavija. Bogami mi nije bilo svejedno, kočiti jedva smem a Puntu se motor u prvoj brzini bez dodavanja gasa bukvalno gasi, koliko polako treba ići (fali mi reduktor :D ).

Dođemo do trećeg "spusta" a ono katastrofa, pakleno strmo, sve zaleđeno i još dole na dnu put zavija ulevo... Ostavim auto gore, siđem peške da izvidim put - jedva peške siđem koliko je strmo i klizavo. Neki vlasnik vikendice izašao sa kantom soli i posipa... Uglavnom - vidim da je đavo odneo šalu, samo mi treba da negde otklizim u onu šikaru... Okrenem se i nazad, bilo je i malo proklizavanja na putu uzbrdo (da nisam imao zimske gume teško da bih izašao). Sve u svemu - Fruška Gora jeste smešna planina, ali zimi nije uopšte za potcenjivanje (koliko god da je lepo vreme napolju). :)
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Nema verovatno goreg osećaja nego kada tako kreneš da se sankaš a nemaš kontrole nimalo. :(
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Meni se desilo na silasku sa planine gde je bilo sve suvo, i samo u jednoj krivini na levo led (valjda tu ne dopire sunce od drveca okolo pa se nije istopilo kao ostatak puta), auto mi krenuo bocno proklizavati i ja dam gas naglo i on valjda uhvati deo gde se mozda prosusilo i izvuce me.. Bas cudan trip..

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Ja sam jednom tako umalo imao direktan sudar. Vozio nekog Golfa dvojku, krenuo do matoraca na selo, prešao već nekih 70 km i nigde leda, snega, ništa, sve suvo tako da sam vozio opušteno. Ulazim u selo i pre ulaska u jednu desnu krivinu blago prikočim i auto odjednom samo nastavi pravo (ispravi krivinu) i pređem na levu stranu. Točkovi smotani skroz u desno, ali džabe, nemam nikakvu kontrolu. U susret mi naišao neki Megan ili tako nešto i srećom je pobegao na vreme na levu bankinu (imao gde da beži) inače bih ga udario direktno. Očešemo se retrovizorima i otkinem svoj dok se njegov samo sklopio. Stanem, izađem i izvinem se čoveku, kaže video sam da si proklizao, srećom pa nije bilo ništa. Veliki nauk za ubuduće.
Poslednja izmena od Saša u 22 Jan 2022, 18:38, izmenjeno 1 put ukupno.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Zasto su mu bili blokirani tockovi nije mi jasno? Nije da bi mu nesto pomoglo al opet.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Pa mala brzina.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Pa sigurno ispod sve led, samo malo preko napadao novi sneg. Gomila je sad takvih puteva. Abs po ledu ne radi nista, misli da auto stoji.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Ovo je školski primer kako ne treba. Pisao sam već u nekoj temi.
U ovakvoj situaciji, pumpaš kočnicu što brže. Ne obraćaš pažnju da li proklizava, samo sitno drukaš. Šta postižeš? Auto koči do trenutka proklizavanja. U tom trenutku, ako imaš osećaja za vožnju, primetio si do sad da kad auto prokliza, kočiona sila je manja od maksimalne koja se dostiže trenutak pred proklizavanje. Time što sitno drukaš, ti mnogo puta imaš trenutak proklizavanja i samim tim mnogo puta imaš najveću moguću kočionu silu. Auto je upravljiv i sigurno usporava.
Ko u ovo ne veruje ili nije razumeo, sada je idealna prilika da isproba i uvežba negde gde je to bezbedno i preporučujem svima.
Ovaj sa snimka je stisao kočnicu i ne pušta, još je smotao točkove. Džaba mu, još je samo pogoršao situaciju. ABS misli da auto stoji jer stoje sva 4 točka.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Nevezano za ovog, ljudi često krenu nizbrdo brže nego što im podloga dozvoljava da zakoče. Nema na snegu/ledu smanjenja brzine na željenu, ako se u startu pretera. Moja ulica je pod većim nagibom i ne čisti se, plus je u senci, pa ima dosta leda.

Uzbrdo mnogi ne izađu kada je sneg, kad poledi skoro niko, a nizbrdo srećom ne idu, osim nas stanara (i to samo po neki, kada je sneg).

Danas sam vozio za nekim mučenim kurirom, koji je slupao novijeg Sprinter. Izguraše ga prolaznici sa bandere, pa je krenuo i tražio mesto da stane na ravnom. Vozi polako, proklizava, šeta (verovatno nije baš iskusan), ja za njim, šta ću. Iza lik svira li svira. Kada se kombi sklonio, tj kada smo ubrzali, taj iza malo malo pa se zanese. Tu sam već odmakao, ali je na semaforu stigao iza mene. Kada smo krenuli uzbrdo, usporio je, na kraju i stao, upalio sva četiri, ne znam šta je bilo dalje, a čak nije toliko strašno bilo. Sve junaci...

-

Sada sam na mapi pogledao gde je ta ulica sa snimka, Google kaže da je na vrhu iste restoran koji je trenutno krcat (ne znam ni ko je izašao tamo, ni zašto). Srećno im bilo kada krenu odozgo.Slika

TapaT

programer
Reactions:
Pridružio se: 07 Apr 2017, 17:31

Post od programer »

Dare4x4 napisao:Ovo je školski primer kako ne treba. Pisao sam već u nekoj temi.
U ovakvoj situaciji, pumpaš kočnicu što brže. Ne obraćaš pažnju da li proklizava, samo sitno drukaš. Šta postižeš? Auto koči do trenutka proklizavanja. U tom trenutku, ako imaš osećaja za vožnju, primetio si do sad da kad auto prokliza, kočiona sila je manja od maksimalne koja se dostiže trenutak pred proklizavanje. Time što sitno drukaš, ti mnogo puta imaš trenutak proklizavanja i samim tim mnogo puta imaš najveću moguću kočionu silu. Auto je upravljiv i sigurno usporava.
Ko u ovo ne veruje ili nije razumeo, sada je idealna prilika da isproba i uvežba negde gde je to bezbedno i preporučujem svima.
Ovaj sa snimka je stisao kočnicu i ne pušta, još je smotao točkove. Džaba mu, još je samo pogoršao situaciju. ABS misli da auto stoji jer stoje sva 4 točka.
Znači čim primetim da proklizava, odmah što brže po kočnici pumpati. Jel bitno da bude do kraja (što opet povećava vreme pritiska kočnice) ili je dovoljno onako kao za usporavanje kad je suvo?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

ovako definitivno ne treba ovaj zabo kocnicu i nada se najboljem sto nije dobro, dosta vremena je bilo da bilo kako drugacije odreaguje, ono sto bih ja uradio popeo bih auto skroz desno prema sumi, sneg je dublji sigurno nema leda kao na ulici i pre bih zaustavio auto makar ga i iskosio ili na kraju tek skrenuo kod ovog lika sto snima tu ima najvise mesta da se uleti desno, pa cak i neko tanje drvece da pomogne bolje nego u tudji auto... ili ga iskosis rucnom od pocetka klizanja, ipak ce bocno sporije ici nego ovako, to sam jednom i uradio i uspeo da stanem a da se auto ne zaleti....ne mogu da ocenim dal je moglo da se prodje izmedju ove skode superb i dzipa u koji je lupio, deluje da moze, mozda bih i to probao ako ovo prvo ne uspe. A ne kontam zasato ovi automobili stoje dole na kraju na sred puta, kao da su tako ostavljeni
Odgovori