Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Nazove se bilo koji notar i prikupi se informacija, kako drugacije doci do odgovora.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Posaljes notaru na mail svu dokumentaciju i on kaze sta i kako
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Hoce. Ali ces potpisati da te je upozorio i da sve moguce posledice snosis sam i da on nema nikakvu odgovornost. I jos ces da mu debelo platis za to "veliko nista".Joker napisao: 16 Mar 2022, 13:22 Da li će notar overiti kupoprodajni ugovor za nekretninu koja nije legalizovana?
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- Joker
- Pridružio se: 23 Jan 2016, 15:43
- Garaža: Kamiq Ambition 1.0 TSI DSG
- Kontakt:
Kupio pre 10 godina, sagradio itd.
Kažem da treba proveriti, ako dobro znam od pre godinu-dve je donet zakon ili dopuna zakona u vezi prometa nelegalizovane nekretine.
Ja sam imao dograđeni deo i garažu koja nije bila legalizovana, ali pošto je vidljiv na satelitskom snimku iz 2015. godine mogao sa da izvršim legalizaciju.
@Delija
Mislim da i u tom slučaju ne možeš u katastru "upisati" nekretninu na svoje ime.
Za kupovinu takve nekretnine i moguće posledice nije skupo platiti advokata da te posavetuje.
- Kabe
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 05:47
- Garaža: Japanska vozila
Delija je objasnio suštinu...Joker napisao: 16 Mar 2022, 15:00Kupio pre 10 godina, sagradio itd.
Kažem da treba proveriti, ako dobro znam od pre godinu-dve je donet zakon ili dopuna zakona u vezi prometa nelegalizovane nekretine.
Ja sam imao dograđeni deo i garažu koja nije bila legalizovana, ali pošto je vidljiv na satelitskom snimku iz 2015. godine mogao sa da izvršim legalizaciju.
@Delija
Mislim da i u tom slučaju ne možeš u katastru "upisati" nekretninu na svoje ime.
Za kupovinu takve nekretnine i moguće posledice nije skupo platiti advokata da te posavetuje.
https://blog.nadjidom.com/2020/09/proda ... nog-stana/
- Joker
- Kontakt:
Jeste, ali bitan detalj je i na linku koji si postavio
Uz to, prenos vlasništva i uknjižba na ime kupca moguća je tek nakon što je legalizacija potpuna.
Uz to, prenos vlasništva i uknjižba na ime kupca moguća je tek nakon što je legalizacija potpuna.
- Kabe
Uknjižba nije moguća ni na čije ime koliko kapiram pre legalizovanja objekta...
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
To se podrazumeva. Kako da upises/preneses vlasnistvo necega sto ni ne postoji u katastru?Joker napisao: 16 Mar 2022, 15:32 Jeste, ali bitan detalj je i na linku koji si postavio
To sto je nelegalno je maltene ekvivalentno tome da ne postoji. Konkretno, za zgrade nije ni odradjeno etaziranje - ne postoje pojedinacni stanovi. Cesto ne postoji ni zgrada.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- Kabe
A neretko ne postoji ni "investitor" 
A "vlasnika" može biti koliko hoćeš

A "vlasnika" može biti koliko hoćeš

Upitanju je kuca sa vise stanova koja je sagradjena 60-70ih godina i naravno tad je bilo samo da se uselimo, a posle cemo lako.
Hocu da se preselim zato pitam moze li da se proda stan ako kuca nije legalizovana. Kontaktirao sam advokaticu i rekla je da ne moze, ali sam hteo da cujem tudja iskustva jer mi je delovalo da nece da se bakce sa tim.
Imam kupca sa kojim sam dobar pa me zanimalo da li moze na neki ugovor. Raspitacu se malo bolje kod notara.
Hocu da se preselim zato pitam moze li da se proda stan ako kuca nije legalizovana. Kontaktirao sam advokaticu i rekla je da ne moze, ali sam hteo da cujem tudja iskustva jer mi je delovalo da nece da se bakce sa tim.
Imam kupca sa kojim sam dobar pa me zanimalo da li moze na neki ugovor. Raspitacu se malo bolje kod notara.
Ima i tu svega i svačega. Naša kuća (u koju se nikada nismo uselili, pa je prodali) nije bila legalizovana ali je bila upisana u katastar - mislim da sam to dobro shvatio. Uredno smo plaćali porez na imovinu za kuću, otac prijavljen da živi na toj adresi bio.
Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk
Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk
- Joker
- Kontakt:
Proveri ovo da li je tačno
Legalizacija objekata izgrađenih pre 1968. godine
Prema rečima stručnjaka, objekti koji su uneti u zemljišne knjige pre navedenog perioda ne podležu legalizaciji. Naravno, potrebno je dokazati da je on izgrađen u navedenom periodu, da li preko satelitskog snimka ili na drugi način, ali suština ostaje nepromenjena. Dakle, ukoliko imate objekat izgrađen pre navedene godine nije potrebno da vršite legalizaciju.
https://inmedija.rs/sve-sto-bi-trebalo- ... -objekata/
Legalizacija objekata izgrađenih pre 1968. godine
Prema rečima stručnjaka, objekti koji su uneti u zemljišne knjige pre navedenog perioda ne podležu legalizaciji. Naravno, potrebno je dokazati da je on izgrađen u navedenom periodu, da li preko satelitskog snimka ili na drugi način, ali suština ostaje nepromenjena. Dakle, ukoliko imate objekat izgrađen pre navedene godine nije potrebno da vršite legalizaciju.
https://inmedija.rs/sve-sto-bi-trebalo- ... -objekata/
Ovo za stare objekte je tačno (bar koliko znam).
Mislim da svi oni koji su upisani po starim merenjima već ubeleženi ovako. Sad sam pretražio u katastru za porodični salaš koji je baš davno napravljen.
Evo ovako je ubeleženo za ovaj objekat konkretno:
Mislim da svi oni koji su upisani po starim merenjima već ubeleženi ovako. Sad sam pretražio u katastru za porodični salaš koji je baš davno napravljen.
Evo ovako je ubeleženo za ovaj objekat konkretno:
Начин коришћења и назив објекта: ПОРОДИЧНА СТАМБЕНА ЗГРАДА
Правни статус објекта: ОБЈЕКАТ ИЗГРАЂЕН ПРЕ ДОНОШЕЊА ПРОПИСА О ИЗГРАДЊИ ОБЈЕКТА
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ne može da se overi ugovor o stanu/nepokretnosti koja ne postoji u katastru.
Po našem pravu se svojina stiče upisom u zemljišni registar (katastar), a ne zaključenjem ugovora, isplatom cene, ni bilo kojom drugom radnjom.
Kada nema svojine, ne može ni da se prenese ono što ne postoji.
Sent from my SM-N970F using Tapatalk
Po našem pravu se svojina stiče upisom u zemljišni registar (katastar), a ne zaključenjem ugovora, isplatom cene, ni bilo kojom drugom radnjom.
Kada nema svojine, ne može ni da se prenese ono što ne postoji.
Sent from my SM-N970F using Tapatalk
Ima ovde u komšiluku primer ljudi se upisali u katastar pre 1-2 godine.
Na snimku geo Srbija i dalje se ne vidi da je legalizovano. Livada stoji.
Na snimku geo Srbija i dalje se ne vidi da je legalizovano. Livada stoji.