Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Re: Letnje gume

Post od Dare4x4 »

Ja sam malopre vratio letnje. Ako baš bude neka promena vremena, tu je drugi auto na kome su zimske.
Jedna guma letnjeg seta je skidana zbog zamene TPMS senzora pre jedno dve godine i evo kako su u ovlašćenom servisu balansirali točak:
Slika
A evo kako je to fabrika uradila na ostala tri točka
Slika

Što se Laufenn-a tiče, moje zimske su te marke i osim nešto veće buke nemam zamerki za sada. Vozio sam ih u svim uslovima ali moram priznati da nemam sportske ambicije tokom vožnje. Kada je klizavo, sneg, led, ja vozim kao da su mi sve 4 gume ćelave. Nemam ništa protiv da se kupi skuplja guma kada se ima mogućnosti ali s druge strane viđam i skuplja kola sa Tigrom, Sailunom i ko zna kojim još gumama. Smatram da nema te gume koja će nadomestiti odsustvo iskustva, osećaja za auto i pre svega razuma.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Takozvano dinamičko balansiranje ponekad rezultira naoko neobičnim rasporedom tegova, a i nije svaki točak u istom debalansu. Ipak, rekao bih da je kod tebe reč o pukom dodavanju tegova. Pre svakog balansiranja bi stari tegovi morali biti uklonjeni.
Swiper
Reactions:
Pridružio se: 19 Okt 2021, 11:54
Garaža: Peugeot 308 1.6HDI

Post od Swiper »

Ne znam sta da kazem, onda ispada da ni Pezo ne valja jer nema 26airbaga ukoliko dodje do neke ekstremne situacije. Bez uvrede, ali mi je malo bzvz da neko kaze da cu pre da se vozim na golim felnama nego na Laufenu. Ja godinama vozim Winteru i Riken zimi i u zivotu nisam imao nikakvih problema. Sve zavisi od stila voznje po meni samo sam pitao sta je u tom rangu najbolje za taj novac. Michelin i slicno mi ne pada na pamet, vozim lagano
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

@motorista
Znaš kako je bilo, skinuli su gumu i vratili bez balansiranja najpre. Ali nisu je vratili u položaj kako je bila. Bila je podešena tačka na felni i tačka na gumi da su jedna do druge. Tako je na ostale tri. Ja to nisam odmah primetio jer sam računao da toliko znaju da guma mora da se balansira ako se skine i ne vrati kako je bila. Vozio sam tako dok jednom nisam izašao na autoput i pri 130km/h je auto najednom dobio strašne vibracije. Kao da će se razleteti. Onda sam obratio pažnju i shvatio šta je problem. Odvezao sam auto opet u servis, oni su sve proverili i kao utvrdili da je ok ali ja sam insistirao da se taj točak balansira. I jeste, samo je dodavao tegove. Probao jednom - loše. Dodao, opet loše i tako nekoliko puta dok je mašina pokazala 00. Sad ne trese ni do 200km/h ali ružno je.
Isto tako mi je privatni vulkanizer balansirao zimski set. Sto tegova je stavio i nije poklopio tačke na felnama i na gumama iako sam mu skrenuo pažnju na to.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ne znam kako da nazovem osim nestručnost i tog vulkanizera i šefa ovlaščćenog servisa (jer ga nije naučio i nije kontrolisao da ne zna posao).
Bitno da ima tablu da je ovlašćeni...

Sve preko 20-30grama po gumi ukazuje da nešto nije u redu, da je guma ili sama felna lošijeg kvaliteta.

Inače, originalne felne na autu su koliko znam fabrički balansirane na do 5grama, na toliko idu u prvu ugradnju a debalans preko toga ide u doradu ili škart zavisno koliko odstupa.

Takodje se i kočioni diskovi balansiraju, novi treba da budu 0 grama, u potpunom balansu. (zato ima po obodu diska one vidljive malecne udubine)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Swiper napisao:Ne znam sta da kazem, onda ispada da ni Pezo ne valja jer nema 26airbaga ukoliko dodje do neke ekstremne situacije. Bez uvrede, ali mi je malo bzvz da neko kaze da cu pre da se vozim na golim felnama nego na Laufenu. Ja godinama vozim Winteru i Riken zimi i u zivotu nisam imao nikakvih problema. Sve zavisi od stila voznje po meni samo sam pitao sta je u tom rangu najbolje za taj novac. Michelin i slicno mi ne pada na pamet, vozim lagano
Gumu koja je na testiranju zimskih guma od 50 modela bila na 49. mestu, a za kočenje na mokrom je nisu ni merili nego joj dali nulu jer je trag kočenja bio nekoliko desetina metara duži nego što je prosek? Naravno da ću pre na felni da vozim, tad barem znam na čemu sam Slika
Kolega je ove maltene nove (prešle 3k km) bacio, hteo je da im da šansu ali nisu mogli ni da ih izbalansiraju - otišlo je po 100g na dve gume, i onda miruju do 130kmh a posle toga ne možeš volan držati koliko tresu.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Balansiranje: ne ulazim u to koliko grama je maksimalno, jer to zavisi od gume i felne; međutim, nagomilavanje tegova u više od dve tačke - izuzetno tri (npr ako nema odgovarajuće) - je znak da nešto sa pristupom balansiranju nije u redu.
Swiper
Reactions:
Pridružio se: 19 Okt 2021, 11:54
Garaža: Peugeot 308 1.6HDI

Post od Swiper »

Vladapetr napisao: 25 Mar 2022, 19:20
Swiper napisao:Ne znam sta da kazem, onda ispada da ni Pezo ne valja jer nema 26airbaga ukoliko dodje do neke ekstremne situacije. Bez uvrede, ali mi je malo bzvz da neko kaze da cu pre da se vozim na golim felnama nego na Laufenu. Ja godinama vozim Winteru i Riken zimi i u zivotu nisam imao nikakvih problema. Sve zavisi od stila voznje po meni samo sam pitao sta je u tom rangu najbolje za taj novac. Michelin i slicno mi ne pada na pamet, vozim lagano
Gumu koja je na testiranju zimskih guma od 50 modela bila na 49. mestu, a za kočenje na mokrom je nisu ni merili nego joj dali nulu jer je trag kočenja bio nekoliko desetina metara duži nego što je prosek? Naravno da ću pre na felni da vozim, tad barem znam na čemu sam Slika
Kolega je ove maltene nove (prešle 3k km) bacio, hteo je da im da šansu ali nisu mogli ni da ih izbalansiraju - otišlo je po 100g na dve gume, i onda miruju do 130kmh a posle toga ne možeš volan držati koliko tresu.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk
Ok, tako kazite :) Onda Lassa il Tugar
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Direktno, 215/55 R17, 2022, kočenje sa 80 km/č po mokrom/ sa 100 km/č po suvom:
— »Laufen S-fit EQ+« 31,9/36,5;
— »Tigar Ultra haj performans« 34,9/37,3;
— »Lasa Drajvvejs« 34,9/39.

Samo je Laufen nastavio dalji test, Tigar i Lasa su ispali. Nije da ga branim, ali nikada nije bio 49. od 50, mislim kako je ciljano na Lasu. A da stvar bude grđa, Tigar ne pravi »UHP« u traženoj 205/55 R16, već slabiju »HP« i još slabiju »Roud performans«.

225/55 Р17, 2021, »Laufen S-fit EQ+«, egal sa »Debicom Presto UHP« koja je prepak »Save Intenze UHP 2«; 225/50 R17, 2021, malo slabiji od »Save Intenze UHP 2« i malo bolji od »Vikinga Proteh nevgena«; 225/45 R17, 2021, donji deo tabele ali ne fenjer. Tigar i Lasa nemaju model koji bi se mogao uporediti sa »Intenzom UHP 2«.

Da ja kupujem — ne bih gledao ni »Intenzu UHP 2«, čak i da je ima u 205/55 R16. »Mišelin Pilot sport 4« se proizvodi u toj dimenziji. Ali njega nema za 6000.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Pisao sam o zimskom Laufennu, srećom nismo dobili letnji. I naglasio da je iskustvo za gumu većih dimenzija, konkretno 19-ke. Za takav zimski model Laufenna je situacija:

The I FIT is ranked 76th of 89 Winter Touring tyres.

Latest Tyre Test Results
2019 Winter Tyre Test Market Overview - 53rd of 47 tyres (!? kako?)

2018 ADAC Winter Tyre Test - 205/55 R16 - 16th of 16 tyres

Positive - Very low fuel consumption, good in the dry, low wear
Negative - Very weak in the wet
2018 51 Winter Tyre Shootout - 43rd of 52 tyres

A u dilemi između Laufenna, Tigra i Lase, ja bih prešao na bicikl i gradski prevoz. I kad sam vozio Ford Focus stavljao sam na njega najbolje što sam mogao, iako nisam trkač niti guma treba da mi pomaže da forsiram krivine. Ali ta guma treba da posluži ako mi neko na 100kmh izleti na put, a to može da se desi bukvalno svaki put kad sednem za volan.
Svakako, ne nadam se da će ovo imati uticaja jer će čovek kupiti ono za šta je zacrtao budžet, a to je tek u toj dimenziji besmisleno jer isti komplet sa Barum gumama je 4-5 hiljada skuplji, a sa Hankook nekih 8k. Za gume koje će koristiti 4-5 godina, zaista velika razlika.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

ljubitelj napisao:Ne znam kako da nazovem osim nestručnost i tog vulkanizera i šefa ovlaščćenog servisa (jer ga nije naučio i nije kontrolisao da ne zna posao).
Bitno da ima tablu da je ovlašćeni...

Sve preko 20-30grama po gumi ukazuje da nešto nije u redu, da je guma ili sama felna lošijeg kvaliteta.

Inače, originalne felne na autu su koliko znam fabrički balansirane na do 5grama, na toliko idu u prvu ugradnju a debalans preko toga ide u doradu ili škart zavisno koliko odstupa.

Takodje se i kočioni diskovi balansiraju, novi treba da budu 0 grama, u potpunom balansu. (zato ima po obodu diska one vidljive malecne udubine)
Opet preterujes.
Sta do 5 grama? Moze jedino 5 grama tolerancije, kako je setovana masina. Nikakav skart nije, i nema veze kolicina tegova da li ce guma stvarati vibraciju. Ima guma koje se nadju sa felnom u 10-15gr pa opet tresu, deformisane su. Lateralno kretanje gume je najcesce kod vibracija i reklamacija.
Dolaze iz fabrike gume sa balansom i preko 60gr, i to ne retko.
Na ovoj felni sa slike je trebalo skinuti stare tegove pre balansa, ali dosta njih to ne radi sto je susterski. Treba zarotirati gumu 190c ako trazi 60+ grama, u 90% slucajeva se gramaza smanji na vise od 50% nekada i za 90%. Na prikazanoj felni slobodno odlepi ove tegove na unutrasnjoj strani felne, ti sto su jedni naspram drugih jer su visak, jedni druge nuliraju. Da ih je skinuo pre balansa, mozda bi mu trazilo 5-10gr, a ne da lepi 55-60gr. U vecini ovlascenih je ista prica sa vulkanizerskim uslugama.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Sta do 5 grama,
Piše, felna u debalansu.
Preko toga ide na doradu.
Kakvih crnih 60grama tegova nove felne za prvu ugradnju, takva felna se ne montira tamo gde se brine o kvalitetu kontrole proizvodne linije.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Ne znam koliko vredi da ponovim kako govorim o novoj, »+« generaciji smesa »Laufena«. Verovatno ne puno. O staroj sam mislio (i pisao, i ovde) sve najgore, a o novoj ono što vidim — da dobre nisu a da su znatno napredovale, ko baš bira među najjeftinijima.

Da proširimo i na pomenute (i diskvalifikovane) »Barum« i »Viking« i najbolje na kočenju, »Bridžston«:
— »Laufen S-fit EQ+« 31,9/36,5;
— »Barum Bravuris 5HM« 33,3/40,0;
— »Viking Proteh njugen« 33,4/39,8;
— »Bridžston Turanca T005« 27,5/35,8.

@ljubitelj
Klipni kompleti kod »Folksvagena« su se do kraja osamdesetih smeli razlikovati do 15 g, kod »Fiata« 5 g, najkvalitetnije kovane felne preko 100 g, a projektili uporedive mase 300 g. Nije greška. To nije isto što i debalans na koji ti misliš, ali 5 g takvog - uslovno - je lep ali prestrog uslov koji bi ukočio proizvodnju. Kako je tako je. To se naknadno balansira.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

On spominje gumu,a misli pa isto. Sad ce da ubaci formulu jedan i neke standarde. :)

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Ovaj moj točak sa prve slike bio je balansiran nekim malim tegom kao ovaj sa druge slike. Oni su fabričke tegove skinuli pre balansiranja ali su zaokrenuli gumu u neki nepovoljniji položaj i uz to nisu pogodili balans iz prve, pa su dodavali tegove dok nisu pogodili. Našao sam na netu da tačke na novim felnama i gumama upravo označavaju optimalan položaj kako okrenuti gumu u odnosu na felnu. Nije slučajno što je fabrika na svakom točku to ispoštovala i evo sa koliko malo su dobili balans.
@dag81 Kapiram to sa naspramnim tegovima ali neću napamet da diram, bar dok tegovi ne zarđaju i krenu da me nerviraju :)
Srećan sam ipak što su uspeli da skinu i vrate gumu bez ikakvih posledica po felnu. Ni tačkica.
Odgovori