Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Re: Koliko troši?

Post od A170T »

McGruja napisao:Ja ne bih vozio auto da imam potanje za ler :)
Vožnja na ler je jako dobra stvar, samo su je malo obesmislili pojavom servo volana. Ugasiš motor i auto se kotrlja maltene besplatno.
Moja rodbina je imala auto pre mene/moje porodice i od kako znam za sebe vozilo se na ler, gde god je teren dovoljno nagnut da bi se točkovi mogli kotrljati bez motora auto se obavezno gasio. Koliko puta se dešavalo da auto stane i da ne bi opet palio motor izilazili smo iz auta da malo poguramo dok dobije zalet i utrčavali opet unutra. Možda će neko misliti da izmišljam, ali tako se živelo. Nije bilo para za mirišljavu jelkicu, već bi pokupili neku bačenu pored puta da bi stojala na retrovizoru radi reda (da ne idem u offtopic).
Sad da se vratim na ovo "Ne bih vozio auto ako sam tolika sirotinja razmišljam o vožnji na ler" (ako sam te dobro razumeo). Mnogi od nas nemaju taj luksuz da se prosto otarase auta tek tako. Postoje roditelji koji zavise od tebe, što za golu egzistenciju što zbog zdravstvenih potreba. Bez tog jednog automobila život bi prosto prestao da funkcioniše normalno. Glupo je osuđivati na daljinu, što se kaže dok ne obuješ nečije cipele i lično osetiš kako živi.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ma kakva vožnja sa ugasenim motorom, da li si normalan. Jes ti rodbina ali potpuni nesvesni ljudi, da ne upotrebim teže reči. Polovina svih poginulih u saobraćaju su ili takvi ljudi ili posledica nivoa svesti takvih ljudi.

Ler znači da motor RADI.
Poslednja izmena od nidza u 27 Avg 2022, 15:03, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ne osuđujem ja tebe, znam okolnosti u kojima si.
Ja govorim generalno o pristupu, a voziti u leru nikad nije dobro
Ler je najgore stanje u kom motor može da radi
Nikad ne gasi auto u vožnji
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ja ne verujem sta citam.
Pri tom, voznja na ler je jedno i ne podrazumeva ugasen motor jer sem volana tu imas kocnicu jako malo, jedno ili dva drukanja.

A da ne govorim o neukosti da je ekonomicniji auto u brzini i da nema potrebe za lerom
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Koliko troši?

Post od Saša »

Nikako gasiti motor, ostaješ maltene potpuno bez kočnica, servo pojačanje ne radi, pogibelj na vidiku.

Sent from my iPhone using Tapatalk
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Ja vam prepričavam onako kako je bilo, na taj način smo/su se oni vozali 30 godina. Ladu 1300 si mogao da voziš kako hoćeš, nije bilo elektronskih ili servo pomagala. Tek kad bi znali u kakvom je stanju bio taj auto, to je tek priča za sebe...

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

@Grujic , Ima, ako ćeš da budeš najviše moguće ekonomičan. Neko vreme već automatici izbacuju u ler, planetarni odavno to rade, dupla kvačila u Eco modu par godina unazad. Neki čak koriste podatke sa nav, jer ako ćeš da ubrzavaš kad pustiš gas, manje troši ler, ako nećeš, manje troši kočenje motorom, pa na osnovu nav ECU bira šta radi menjač.

Na motorima kao 1.5 TSI ler je besmislen, jer ne koči motorom uopšte. Izuzetno neprijatno dok se čovek ne navikne, pustiš gas, i ništa ne usporava, a potrošnja 0.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Pisao je ftj o tome par postova iza, al ne pričamo o tome, pri tom, ova diskusija ima smisla samo za ručni menjač, automatik, pogotovo današnji ovde nisu ni u priči.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ista je ušteda i sa ručnim menjačem, samo moraš da znaš kada je koristan ler, a kada kočenje motorom.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Pa on ima ručni menjač i dizel
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Idealan kandidat, ako zna kad to treba da primeni. Nizbrdo ne, jer je tad potrošnja svakako 0, sa lerom će biti viša, recimo.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ni tad automatik ne baca u coasting, prepozna da je na nagibu.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Grujic napisao:Ja ne verujem sta citam.
Pri tom, voznja na ler je jedno i ne podrazumeva ugasen motor jer sem volana tu imas kocnicu jako malo, jedno ili dva drukanja.

A da ne govorim o neukosti da je ekonomicniji auto u brzini i da nema potrebe za lerom
Kocnice nekada nisu bile servo, npr.jugic 45. Tako da isti k bio dat kontakt ili upaljen auto.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Jeste, i ova priča sa cut-off ne važi baš identično za karburatorske motore, al mislim da nismo otišli toliko unazad, izgleda da za sve što pišeš moraš napišeš svaki izuzetak :)
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Skoro sam se vozio sa kolegom koji je tek položio vožnju. I opušteno na nizbrdici 50 m pre semafora u krivini ubaci u ler pri 100.....

A opet, imam drugara koji vozi godinama i kao , ubaci on u nižu al ne pušta kvačilo
Odgovori