Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Koliko troši?

Post od dragvorl »

ftj napisao: 27 Avg 2022, 15:52 Ni tad automatik ne baca u coasting, prepozna da je na nagibu.
Meni na AP nizbrdo na tempomatu bogami ugasi motor.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Koliko troši?

Post od Saša »

Pa formalno sada i gasi (motor) svima, čim je aktivan cut off režim nema sagorevanja u motoru, klipovi se kreću ali pogon dolazi od točkova. No to je kontrolisano gašenje, električni sistemi automobila i svi agregati motora rade, nemaš isključivanje recimo električnog servo volana, kočnice su i dalje u full funkciji itd. Na Puntu ili nekom starijem automobilu (te generacije, od sredine devedesetih pa na ovamo) to da uradiš odmah imaš otežan volan kao na FAP-u, izgubio si servo asistenciju kočenja a njegov sistem nije projektovan da radi punom snagom bez te asistencije i onda imaš možda 20-30% sile kočenja i u velikoj si opasnosti. Isto je čak i na Yugu (sem pominjane 45-ice) ali ti bar volan radi kako treba jer on nema servo. Ovo opet sve pišem zbog razumevanja A170T kako to funkcioniše. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
avanturista1
Reactions:
Pridružio se: 08 Nov 2020, 19:11

Post od avanturista1 »

A170T napisao: 27 Avg 2022, 14:55 Vožnja na ler je jako dobra stvar,
Zadnjih 20 godina visim po autoforumima i mislim da je ovo najglupsa i najopasnija stvar koju sam procitao. 0% logike i razmisljanja.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Nemaština je nažalost najrasprostranjenija bolest kod nas, i ljudi se dovijaju na razne načine...
Ali A170T je na forumu dobru deceniju, imao je kad da nauči nešto, pa i iz ove sfere uštede na raznim poljima, koja mu je očigledno bitna, i to sa razlogom. Ler nije najjeftiniji (pluz je kamikaza mod) nacin voznje. Filter klime nije "lifetime".
Opravdanje "tako svi to rade kod nas", ne pije vodu. Think!

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Hah, filter klime sam menjao pre 11 meseci. Izguraće još koju godinu :D

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Bar ti je vazduh cistiji

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

A170T napisao: 27 Avg 2022, 14:55 Vožnja na ler je jako dobra stvar, samo su je malo obesmislili pojavom servo volana. Ugasiš motor i auto se kotrlja maltene besplatno.
Moja rodbina je imala auto pre mene/moje porodice i od kako znam za sebe vozilo se na ler, gde god je teren dovoljno nagnut da bi se točkovi mogli kotrljati bez motora auto se obavezno gasio. Koliko puta se dešavalo da auto stane i da ne bi opet palio motor izilazili smo iz auta da malo poguramo dok dobije zalet i utrčavali opet unutra. Možda će neko misliti da izmišljam, ali tako se živelo. Nije bilo para za mirišljavu jelkicu, već bi pokupili neku bačenu pored puta da bi stojala na retrovizoru radi reda (da ne idem u offtopic).
Sad da se vratim na ovo "Ne bih vozio auto ako sam tolika sirotinja razmišljam o vožnji na ler" (ako sam te dobro razumeo). Mnogi od nas nemaju taj luksuz da se prosto otarase auta tek tako. Postoje roditelji koji zavise od tebe, što za golu egzistenciju što zbog zdravstvenih potreba. Bez tog jednog automobila život bi prosto prestao da funkcioniše normalno. Glupo je osuđivati na daljinu, što se kaže dok ne obuješ nečije cipele i lično osetiš kako živi.
Nije džaba kod nas Alan Ford bio onoliko popularan.😁

Skroz se slažem sa tobom. Nekako me podseća i na ono "kad je neko toliko siromašan, što i ima decu". Ne želim da preterujem s poređenjima, ali to mi je asocijacija.

I mala primedba. Meni se čini da i sam A170T kaže da s novim automobilima vožnja s ugašenim motorom nije izvodljiva. Kod starijih auta mi se čini da je kod takve vožnje jedina opasnost da se ne pregreju kočnice, i da kod njih od motora nije zavisilo ništa sem da se auto "kotrlja"?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Saša napisao: 28 Avg 2022, 06:50 Pa formalno sada i gasi (motor) svima, čim je aktivan cut off režim nema sagorevanja u motoru, klipovi se kreću ali pogon dolazi od točkova. No to je kontrolisano gašenje, električni sistemi automobila i svi agregati motora rade, nemaš isključivanje recimo električnog servo volana, kočnice su i dalje u full funkciji itd. Na Puntu ili nekom starijem automobilu (te generacije, od sredine devedesetih pa na ovamo) to da uradiš odmah imaš otežan volan kao na FAP-u, izgubio si servo asistenciju kočenja a njegov sistem nije projektovan da radi punom snagom bez te asistencije i onda imaš možda 20-30% sile kočenja i u velikoj si opasnosti. Isto je čak i na Yugu (sem pominjane 45-ice) ali ti bar volan radi kako treba jer on nema servo. Ovo opet sve pišem zbog razumevanja A170T kako to funkcioniše. :)

Gasi motor znaci 0 obtaja. Naravno ovo je za automatski menjac, na manuelnom ne ide tako.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ako su odvojili sve sisteme da rade nezavisno od motora, odnosno sve je na struju i ima je pritom dovoljno - što da ne. Bitno je da ti radi i volan i kočnice.

A170T
Reactions:

Post od A170T »

Gazu napisao:
A170T napisao: 27 Avg 2022, 14:55 Vožnja na ler je jako dobra stvar, samo su je malo obesmislili pojavom servo volana. Ugasiš motor i auto se kotrlja maltene besplatno.
Moja rodbina je imala auto pre mene/moje porodice i od kako znam za sebe vozilo se na ler, gde god je teren dovoljno nagnut da bi se točkovi mogli kotrljati bez motora auto se obavezno gasio. Koliko puta se dešavalo da auto stane i da ne bi opet palio motor izilazili smo iz auta da malo poguramo dok dobije zalet i utrčavali opet unutra. Možda će neko misliti da izmišljam, ali tako se živelo. Nije bilo para za mirišljavu jelkicu, već bi pokupili neku bačenu pored puta da bi stojala na retrovizoru radi reda (da ne idem u offtopic).
Sad da se vratim na ovo "Ne bih vozio auto ako sam tolika sirotinja razmišljam o vožnji na ler" (ako sam te dobro razumeo). Mnogi od nas nemaju taj luksuz da se prosto otarase auta tek tako. Postoje roditelji koji zavise od tebe, što za golu egzistenciju što zbog zdravstvenih potreba. Bez tog jednog automobila život bi prosto prestao da funkcioniše normalno. Glupo je osuđivati na daljinu, što se kaže dok ne obuješ nečije cipele i lično osetiš kako živi.
Nije džaba kod nas Alan Ford bio onoliko popularan.Slika

Skroz se slažem sa tobom. Nekako me podseća i na ono "kad je neko toliko siromašan, što i ima decu". Ne želim da preterujem s poređenjima, ali to mi je asocijacija.

I mala primedba. Meni se čini da i sam A170T kaže da s novim automobilima vožnja s ugašenim motorom nije izvodljiva. Kod starijih auta mi se čini da je kod takve vožnje jedina opasnost da se ne pregreju kočnice, i da kod njih od motora nije zavisilo ništa sem da se auto "kotrlja"?
Da, pojavom volana sa servo/elektro pomagalima vožnja sa ugašenim motorom u saobraćaju više nije moguća. Moguća je ako je u pitanju neka vuča do majstora, ali tada se auto tek kotrlja i moguće je na vreme manevrisati.

Korisnikov avatar
mtlmiki
Reactions:
Pridružio se: 08 Okt 2017, 01:17

Post od mtlmiki »

Bmw f30 320d Le-Nei Pori.Uglavnom po ogranicenju u odlasku,bilo 5.1/100.Cekanje na Tabanovce 2 sata Evzoni 15 minuta.U povratku 20% preko ogranicenja,Evzoni 15 minuta Tabanovce 1 sat.
Slika
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Cadillac DeVille 1960, koliko li troši ovo čudo.
Slika

Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

BGD - Dionisou Beach
Izlaz iz Srbije 55 min., izlaz MKD i ulaz u GR 40 min.
Brzina skoro sve vreme 135 km/h.
Focus 1.0 EB 125

Slika

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ekstra potrošnja.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Troši kao moj 2.0tdi cr - caga, čipovan sa 143 na 170ks.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
Odgovori