Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Re: Koliko troši?

Post od carov2 »

Juče mi momak iz ovlašćenog servisa priča, neki čovek kupio A6 2016. za cca 100k km godišnje, ali se auto vozi pun gas...trenutno ima 600k km, ništa od vitalnih stvari nije dirano, kažu, baš zato što se vozi pun gas.

Neki dekica, sa druge strane, uzeo Golfa 1.6 TDI, vozi unuke samo, 4km dnevno, 2+2, jednom mesečno dođe na regeneraciju kod njih.
Uračunao tih 6k rsd kao trošak i to je to.

Sent from my LE2120 using Tapatalk

BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Pa najbitnije kod dizelaša je ili otvoren put ili ručna aktivacija iste preko dijagnostike ako imaju baš kratke relacije.
Kad je DPF zapušen, masa ljudi i ne zna dok ne krenu problemi.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Za 4 km dnevno se ne uzima dizel.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Potpuno promašena konfiguracija automobila za tražen zadatak.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Nije samo otvorena voznja bitna zbog DPF-a. Hladni startovi su ono sto ubija dizela, ulje na kratkim relacijama nikada nije zagrejano, viskoznost visoka i podmazivanje motora slabije. Tako vise puta dnevno i eto problema dugoročno.

Sto se tiče pomenutog a6, presudna je otvorena voznja a ne toliko pun gas jer je na 2000rpm na 160km/h, na 2200rpm na 180 km/h...tako da nema puno ni prostora ni potrebe za punim gasom. Na otvorenom uglavnom nemas potrebu za kočenjem do stajanja pa ponovnog ubrzavanja na 180km/h. Manje ili vise tečna vožnja.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Naravno, sve se slažem, to znaju svi akteri u ovoj priči, ali jbg...

Sent from my LE2120 using Tapatalk

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

BigMazzy napisao: 06 Sep 2022, 10:31 Prvi uslov za aktivnu (gradska gde kom preuzima ulogu) regeneraciju je temperatura izduvnog sistema, tj DPFa, koja se kreće od 400-600 stepeni. Temperatura tečnosti može biti i 90 i neće pokrenuti regeneraciju ako nema dovoljne temperature izduvnog sistema koji će spaliti 3-4 puta veće količine dizela koje komp šalje u DPF. Ako se krene u vožnju i krene regen pa se ugasi motor, regen staje i nastavlja se čim se sledeći put steknu uslovi.
Ovo ne vazi za DFP sa Eolys aditivom. Smanjuje temperaturu potrebnu za aktivaciju regeneracije na max. 450 stepeni (ubrizgava se kad sipas gorivo, ECU odredjuje kolicinu). Iz mog iskustva cak i na minus 10 spoljne temp, ukljucivalo se u gradu bez problema cim mi temp. motora predje 60 c (naravno kad ima potrebe za regeneracijom). To je prednost tog sistema. Manu sam vec naveo - cerin ne moze da se spali u DPFu kao cadj i ostaje da se lepi sto posle 200-300.000km izaziva povecanje pritiska, ceste regeneracije, a moze i da prijavi gresku. Masinsko ciscenje ga ukljanja 100% iz filtera.

Takodje sam primetio da apsolutno nema veze kojom brzinom i obrtajima se vozi, on je pali kad ECU da zahtev i to je to. Inace, naravno da otvoreni put pomaze i tada je razmak izmedju dva regena dosta duzi. Prosek trajanja regena kod mene je uvek 5-7 minuta. Ako se prekine, nastavlja u sledecoj voznji, nebitno grad ili otvoreno.
Poslednja izmena od cozmo u 06 Sep 2022, 12:23, izmenjeno 1 put ukupno.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Izgleda da krije neke kapitalne mane kad je tako brzo napušten, ali ovo što vidim da ti pišeš i prijatelj što vozi taj isti motor u Miniju, samo reči hvale.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Nema mana osim te - da se talozi u DPF, nego je preporuceno dolivanje na 120.000km a pun rezervoar je 200 evra. Cerin je jako otrovan i sve to, ekologija, bla bla.

Eto, kod mene je izdrzalo preko 240.000km - cadj je bila na niskom nivou, ali je aditiv bio na granici taloga u DPF.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Ako se ne varam, i Mercedes i Francuzi su napustili tu tehnologiju dodatne dizne za DPF?
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

PSA nije napustio tu tehnologiju sa ovim specifičnim aditivom. Pokazalo se vrlo dobro u praksi - jeste da košta dodatno, ali rešava vlasnike glavobolja oko gradske vožnje i regeneracije DPF-a.

Sad možda su menjali recepturu tog aditiva, ali se i dalje koristi na najnovijim dizelima u njihovim vozilima
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Naravno, da je dobro. Nego sam negde naleteo, da su napustli tu tehnologiju.
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Pa napustiće dizel uskoro, tako da je to to
Doduše još uvek imaju u ponudi 1.5HDi, mislim da su poslali u penziju 2.0HDi
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

nidza napisao:
Rolla napisao: 05 Sep 2022, 18:28 Slika

Beograd-Nikiti-Beograd i malo tamo po lokalu
2190 km sve ukupno
176 litara plina i 8.5l benzina sto sve u zbiru dodje na oko 8.4 litra na 100 km

Slika

Ovo je povratak juce. Granice plus krace pauze sve zajedno oko 2h rada u mestu.

Skoda Scala 1.0 tsi/tng
<5% udeo benzina.

Trebalo bi da si zadovoljan?
Ma samo neka se kotrlja, ovo je slucajno izletela ponuda pa se uzelo.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Što se astre tiče i potrošnje, do sad sam sve delio iskustvo koliko troši isključivo po gradu, tek uz poneku van naselja, mada i to sporadično, i po putevima gde ipak ima da se zastaje i vozi pažljivije.

Moja procena je da troši oko 9l po gradu (i to je prilično precizna procena), i oko 6l van grada (što mi je gruba procena metodom ofrlje). Mogu posle i da izračunam tačno pošto znam tačno koliko sam kilometara između poslednja dva točenja vozio po gradu i koliko van grada. Jako je prijatno kad vidiš tu nižu potrošnju van grada.😁
Odgovori