Mali, a jak dizel

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Re: Mali, a jak dizel

Post od dzonic87 »

Razlikuje se od grada do grada recimo meni po Zemunu i NBg-u potrošnja skroz okej. Čak i kada su gužve.
Eeee a kad pređem u Beograd, recimo Miljakovac, ode mi potrošnja po proseku minimum 2l+

Ako naginješ ka puntu i dizelu idi na 1.9 varijantu. Dosta je izdržljiviji i lakše podnosti neadekvatno održavanje od strane prethodnih vlasnika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Sat se lako zameni, i proradi odma na Puntu.

Mozda ke potrebno da se upare na kompu, ali radice i bez uparivamja, ali ce blinkati....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Da, potrebno je uraditi dijagnostikom tzv. "proxi alignement" (uparivanje) da brojke na displeju ne bi blinkale i naravno podesiti kilometražu kao na originalnom satu. I naravno, pritom voditi računa da se Mk2a odnosno Mk2b (veći farovi) uzme baš odgovarajuča instrument tabla za tu verziju jer nisu međusobno kompatibilne.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Evo ti lista potrosnje za 1.2 8v na Puntu mk2b a.k.a Zastava 10, po mesecima mozes da vidis jel zima ili leto, a pise i da li je otvoren put....
Potrosnja je merena od trenutka kupovine novog auta, pa do prodaje, nekih 5 godina. Sve mereno od cepa do cepa

potrosnja
15-Oct -9.5,
15-Nov -8.8
15-Dec -9.7

NAstavak dva posta ispod....
Poslednja izmena od Bax u 13 Dec 2022, 11:56, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ovde se vide neke linije koda.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

pokusavao sam da bude preglednija tabela....

Evo ti lista potrosnje za 1.2 8v na Puntu mk2b a.k.a Zastava 10, po mesecima mozes da vidis jel zima ili leto, a pise i da li je otvoren put....
Potrosnja je merena od trenutka kupovine novog auta, pa do prodaje, nekih 5 godina. Sve mereno od cepa do cepa
Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

A evo ga i moji postovi, vezano za potrosnju mjeta 1.3
-potrosnja ponovo 6,2l (bord 5,6l), ovo mi je drugo testiranje po gradu, tako da za sada je to neki moj standard

Meanwhile, zadnjih 35km od sipanja, Punto trosi 4,8l po bordu u gradu, ali ga vozim totalno defanzivno, i to je verovatno negde oko teoretskog minimuma za grad.
Rekoh, da probam, posto sam obicno preko 6l po bordu...
U principu za mene, je potrosnja ovog auta, mojom voznjom oko 6,5l po gradu.
Ovo sa ovako malom potorsnjim je mucenje vozila i to tesko, cek hoce i da skakuce na malom gasu..
Sipao na granici Poljske i Slovacke, Shell jeftinko, i presao 700 km, za 25 litara, klima radila recimo 80 posto vremena, to mu dodje oko 3,59l. Bord je merio ovog puta 2 deci vise, 3,8l.

Vozio sam do 100km/h, to je oko 2100 obrtaja u 5oj, gde god je moglo, povremeno ga napucam do maksimuma, da se malo zagreje...
kojot
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2018, 22:33

Post od kojot »

Hvala na ovako detaljnim statistikama :) Ja sam do skoro imao punta 1.9 čipovanog. Malo grada i uglvnom otvoreno trošio nešto ispod 5l. Što je po meni skroz ok. 1.3 nečipovan bi pola l manje trošio sigrno :) A verovatno i 1.4 hdi
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

tebi je izgleda bas bitno litar ili pola litra gore dole :)
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Ma troluje ili mlati praznu slamu, jos zivi u Va sa cetri ulice koje se seku pod pravim uglom. Ja da sam tamo vozio bih hamer, a ne gledao u litar goriva.
kojot
Reactions:

Post od kojot »

Ne kupujem ja ovo za vožnju po Valjevu. Auto bi bio korišćen i u poslovne svrhe i prelazio bi solidne kilometraže. Za jedan vikend recimo pređem i preko 300 km. To znači da sam sa dizelom tu uštedeo 600 din svaki vikend, odnosno 2400 mesečno. To je samo za vikende, a radnim danima još toliko verovatno. Znači oko 5000 uštede mesečno ako troši litar manje.
Mnogo je skup 1.3 mjet punto. Ovih par što sam gledao oko 1500 evra sami krševi. Izgleda ću morati da dam blizu 2000 za je**nog punta...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Dobar auto mora da se plati.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Naravno, dobar a jeftin auto samo ako te ukenja a to se retko desava.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

kojot napisao:Ne kupujem ja ovo za vožnju po Valjevu. Auto bi bio korišćen i u poslovne svrhe i prelazio bi solidne kilometraže. Za jedan vikend recimo pređem i preko 300 km. To znači da sam sa dizelom tu uštedeo 600 din svaki vikend, odnosno 2400 mesečno. To je samo za vikende, a radnim danima još toliko verovatno. Znači oko 5000 uštede mesečno ako troši litar manje.
Mnogo je skup 1.3 mjet punto. Ovih par što sam gledao oko 1500 evra sami krševi. Izgleda ću morati da dam blizu 2000 za je**nog punta...
A Audi A5?
Tu se nije gledala potrošnja...

Sent from my SM-F936B using Tapatalk

kojot
Reactions:

Post od kojot »

Pa ne, da se gleda ne bih ga ni kupovao. On mnogo daje, al mnogo i traži :) A punto mi treba kao jeftino prevozno sredstvo. Do skoro sam imao punta 1.9 i sa njime sam završavao poslove, a sad bih opet punta, sviđa mi se taj autić :)
Odgovori