Zimske gume - da ili ne?
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Juce se probijao kroz neku ulicu punu snega. Sava Eskimo glanc nova na sva 4 tocka ide odlicno.
Pišu kazne, a imaju letnje gume
Saobraćajci u Srbiji kažnjavaju vozače koji nemaju zimske gume na automobilima, a sami su često prinuđeni da tokom zime voze patrolna vozila sa letnjim pneumaticima.
http://www.b92.net/automobili/aktuelno. ... _id=668702
Nego jel čuo neko za neki slučaj kažnjavanja zbog letnjih guma?
Saobraćajci u Srbiji kažnjavaju vozače koji nemaju zimske gume na automobilima, a sami su često prinuđeni da tokom zime voze patrolna vozila sa letnjim pneumaticima.
http://www.b92.net/automobili/aktuelno. ... _id=668702
Nego jel čuo neko za neki slučaj kažnjavanja zbog letnjih guma?
- Sh@rance
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
- Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29
Pre par dana tacnije pre snega vracao se sa posla oko 23h i bila neka susnezica, prolazim pored patrole i vidim da su zautavili tri automobila i sa baterijskom lampom gledali u gume.
Juce samo gurali komsiju zaglavio se na parkingu sa jugom snimio sam da ima wintere na kolima proklizavao je kao da ima letnje sara im je bila solidna ali znam da ih je terao i leti. Na poslu takodje gurali koleginog stila wintera treca sezona zaglavio se isto na parkingu dok sam ja sa michelinkama kolega na kromi nove wintere i pasat sava eskimo izasli najnormalnije.
Juce samo gurali komsiju zaglavio se na parkingu sa jugom snimio sam da ima wintere na kolima proklizavao je kao da ima letnje sara im je bila solidna ali znam da ih je terao i leti. Na poslu takodje gurali koleginog stila wintera treca sezona zaglavio se isto na parkingu dok sam ja sa michelinkama kolega na kromi nove wintere i pasat sava eskimo izasli najnormalnije.
- pierre
- Pridružio se: 18 Feb 2012, 09:54
- Garaža: Fiat Punto 1.2
- Kontakt:
Wintera je dobra samo kad je nova. A najveća mana wintere je što kratko traje, tj. kratko zadržava dobre vozne karakteristike i jako brzo se uništi ako se vozi leti. Još ako je na nekom težem i snažnijem autu tad traju još kraće.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ja sad skontao, tj. pročitao da se za Fabiu predviđa stavljanje lanaca na gumu 185/55 R15, a moje su iste dim. kao i letnje dakle 195/55.
Imam lance koji podržavaju 195/55, šta je najgore što može da se desi ako namontiram lance? Naravno ako to bude bilo potrebno, ne planiram da ih stavljam.
Imam lance koji podržavaju 195/55, šta je najgore što može da se desi ako namontiram lance? Naravno ako to bude bilo potrebno, ne planiram da ih stavljam.
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
najgore i najverovatnije da neces moci da ih zategnes kako treba sto dovodi do pucanja a to znaci, ni ne pokusavaj, mozes da ostetis felnu, krilo, podkrilo, ne daj Boze pokidas kociona creva...
Montirao mi Dag 4 nove Save Eskimo, idu po snegu najopustenije. Koja razlika u odnosu na letnje gume! Isao do njega na letnjim u ponedeljak, abs palio na svaki dodir pedale za kocnicu, vozio sam ko po jajima....sada ga cupa pun gas bez proklizavanja, ma ni pod rucnom nece da se okrene 

- Uroš S.
Imam ja lance za 195 55 15, al u knjizici Fabije pise da se lanci montiraju na 185 55 15. Samo sto ja to nisam znao pa su kupljene zimske 195/55.nuk napisao:najgore i najverovatnije da neces moci da ih zategnes kako treba sto dovodi do pucanja a to znaci, ni ne pokusavaj, mozes da ostetis felnu, krilo, podkrilo, ne daj Boze pokidas kociona creva...
Ako je tako necu da se zezam. Verovatno je problem sto je 195 55 15 najveci tocak koji ide na Fabiju 2.
Moze da bude problem ako nema mesta sa unutrasnje strane kosa, pa lanci da kace o delove vesanja...
Inace, ako ima prostora, ne vidim razliku na kojim je gumama montiran...
Inace, ako ima prostora, ne vidim razliku na kojim je gumama montiran...
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
pa da, nema veze sta u uputstvu automobila pise, ako su lanci za tu dimenziju koju imas na kolima, onda nema problema, slobodno stavljaj
Da zakace nesto oko sebe, ne zaboraviti da tocak ima intezivne vibracije sa lancima na sebi, da se okrece oko ose pri skretanju i da ima poveliki hod gore dole.Uroš S. napisao: Imam lance koji podržavaju 195/55, šta je najgore što može da se desi ako namontiram lance? Naravno ako to bude bilo potrebno, ne planiram da ih stavljam.
AKo je fabrika napisal max sirinu gume 185 uz lanac onda bi trebao da zamenis gume za plan da su i lanci na njima.
Obicno se nece desiti nista strasno osim sto osteti mestimicno potkrilo- zastitu usled trenja pri nekom polozaju tocka kada poskoci od recimo naletanja na neku izbocinu na putu.
Kad je zadnji pogon i lanci pozadi obicno mogu siroke gume uz lance da se koriste bez smetnji jer tocak ima znatno manji hod kretanja i to samo gore dole.
- Uroš S.
Hvala svima, neću stavljati lance čak ni ako zatreba a nije trebalo ni prošle zime 

Ma stavi neće ništa biti...
-
- Pridružio se: 30 Sep 2012, 15:22
- Garaža: Fabia 1.2 TSI, Florida 1.4 HDI, Tempo 1.1
Kupi one "čarape" za gume ili neke tanje lance. Generalno, mislim da ti nije potrebno ni jedno ni drugo 

Ove sezone teram Bridgestone Blizzak napred i ContiSport nazad, auto kao po sinama i bez iznenadjenja. Prosle zime su nazad bile letnje, zanimljivo je bilo voziti po snegu