Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od somi-car »

Juce se probijao kroz neku ulicu punu snega. Sava Eskimo glanc nova na sva 4 tocka ide odlicno.
Korisnikov avatar
vlajko
Reactions:
Pridružio se: 15 Mar 2012, 11:59
Garaža: Honda Civic 1.4

Post od vlajko »

Pišu kazne, a imaju letnje gume

Saobraćajci u Srbiji kažnjavaju vozače koji nemaju zimske gume na automobilima, a sami su često prinuđeni da tokom zime voze patrolna vozila sa letnjim pneumaticima.

http://www.b92.net/automobili/aktuelno. ... _id=668702

Nego jel čuo neko za neki slučaj kažnjavanja zbog letnjih guma?
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Pre par dana tacnije pre snega vracao se sa posla oko 23h i bila neka susnezica, prolazim pored patrole i vidim da su zautavili tri automobila i sa baterijskom lampom gledali u gume.

Juce samo gurali komsiju zaglavio se na parkingu sa jugom snimio sam da ima wintere na kolima proklizavao je kao da ima letnje sara im je bila solidna ali znam da ih je terao i leti. Na poslu takodje gurali koleginog stila wintera treca sezona zaglavio se isto na parkingu dok sam ja sa michelinkama kolega na kromi nove wintere i pasat sava eskimo izasli najnormalnije.
Korisnikov avatar
pierre
Reactions:
Pridružio se: 18 Feb 2012, 09:54
Garaža: Fiat Punto 1.2
Kontakt:

Post od pierre »

Wintera je dobra samo kad je nova. A najveća mana wintere je što kratko traje, tj. kratko zadržava dobre vozne karakteristike i jako brzo se uništi ako se vozi leti. Još ako je na nekom težem i snažnijem autu tad traju još kraće.
Slika
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Ja sad skontao, tj. pročitao da se za Fabiu predviđa stavljanje lanaca na gumu 185/55 R15, a moje su iste dim. kao i letnje dakle 195/55.
Imam lance koji podržavaju 195/55, šta je najgore što može da se desi ako namontiram lance? Naravno ako to bude bilo potrebno, ne planiram da ih stavljam.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

najgore i najverovatnije da neces moci da ih zategnes kako treba sto dovodi do pucanja a to znaci, ni ne pokusavaj, mozes da ostetis felnu, krilo, podkrilo, ne daj Boze pokidas kociona creva...
Mares
Reactions:
Pridružio se: 13 Avg 2012, 19:44

Post od Mares »

Montirao mi Dag 4 nove Save Eskimo, idu po snegu najopustenije. Koja razlika u odnosu na letnje gume! Isao do njega na letnjim u ponedeljak, abs palio na svaki dodir pedale za kocnicu, vozio sam ko po jajima....sada ga cupa pun gas bez proklizavanja, ma ni pod rucnom nece da se okrene :mrgreen:
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

nuk napisao:najgore i najverovatnije da neces moci da ih zategnes kako treba sto dovodi do pucanja a to znaci, ni ne pokusavaj, mozes da ostetis felnu, krilo, podkrilo, ne daj Boze pokidas kociona creva...
Imam ja lance za 195 55 15, al u knjizici Fabije pise da se lanci montiraju na 185 55 15. Samo sto ja to nisam znao pa su kupljene zimske 195/55.
Ako je tako necu da se zezam. Verovatno je problem sto je 195 55 15 najveci tocak koji ide na Fabiju 2.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Moze da bude problem ako nema mesta sa unutrasnje strane kosa, pa lanci da kace o delove vesanja...
Inace, ako ima prostora, ne vidim razliku na kojim je gumama montiran...
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

pa da, nema veze sta u uputstvu automobila pise, ako su lanci za tu dimenziju koju imas na kolima, onda nema problema, slobodno stavljaj
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Uroš S. napisao: Imam lance koji podržavaju 195/55, šta je najgore što može da se desi ako namontiram lance? Naravno ako to bude bilo potrebno, ne planiram da ih stavljam.
Da zakace nesto oko sebe, ne zaboraviti da tocak ima intezivne vibracije sa lancima na sebi, da se okrece oko ose pri skretanju i da ima poveliki hod gore dole.
AKo je fabrika napisal max sirinu gume 185 uz lanac onda bi trebao da zamenis gume za plan da su i lanci na njima.

Obicno se nece desiti nista strasno osim sto osteti mestimicno potkrilo- zastitu usled trenja pri nekom polozaju tocka kada poskoci od recimo naletanja na neku izbocinu na putu.
Kad je zadnji pogon i lanci pozadi obicno mogu siroke gume uz lance da se koriste bez smetnji jer tocak ima znatno manji hod kretanja i to samo gore dole.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Hvala svima, neću stavljati lance čak ni ako zatreba a nije trebalo ni prošle zime :)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ma stavi neće ništa biti...
Predrag B.
Reactions:
Pridružio se: 30 Sep 2012, 15:22
Garaža: Fabia 1.2 TSI, Florida 1.4 HDI, Tempo 1.1

Post od Predrag B. »

Kupi one "čarape" za gume ili neke tanje lance. Generalno, mislim da ti nije potrebno ni jedno ni drugo ;)
Korisnikov avatar
wazzuu
Reactions:
Pridružio se: 01 Mar 2012, 20:03
Garaža: Celica ST202

Post od wazzuu »

Ove sezone teram Bridgestone Blizzak napred i ContiSport nazad, auto kao po sinama i bez iznenadjenja. Prosle zime su nazad bile letnje, zanimljivo je bilo voziti po snegu :djavo:
Odgovori