Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od ftj »

Sad po automatizmu nakon ostavinske rasprave rešenje ide u katastar tako da ako je ostavinska završena onda ne može. Ako misliš da kupovina može da se završi u nekom kratkom roku pre nego što će ostavina da bude gotova onda može.
Planirali smo uskoro da kupimo stan na Zlatiboru
Izvini zbog glupih pitanja ali zašto :)
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

A šta ako drugi partner (bračni drug) ne poseduje bilo šta od nepokretne imovine, može li se stan kupiti na njegovo ime pa kasnije dobiti povrat poreza?

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Heinz napisao: 02 Mar 2023, 11:13 A ne može prvo Zlatibor pa onda ovo drugo?
Moze, naravno. Zeleo sam samo da proverim jer znam da dosta clanova uglavnom ima info
ftj napisao: 02 Mar 2023, 11:18 Sad po automatizmu nakon ostavinske rasprave rešenje ide u katastar tako da ako je ostavinska završena onda ne može. Ako misliš da kupovina može da se završi u nekom kratkom roku pre nego što će ostavina da bude gotova onda može.
Planirali smo uskoro da kupimo stan na Zlatiboru
Izvini zbog glupih pitanja ali zašto :)
Za sada je odgovor kratak, postalo je suludo svaki mesec rentati ili koristiti stan od prijatelja a bas cesto smo tamo....i veruj mi da se ne ljutim pa cu u nastavku da napisem misljenje...svakako bih voleo da cujem i vase.

Po meni cene su prenaduvane, ali to je cinjenicno stanje. Misljenja sam da ce za 5-10 godina da dodje do prezasicenja trzista na Zlatiboru. Vec sad je problem naci agenciju koja ce da renta i upravlja stanom. Uglavnom svi vec imaju ogromnu bazu klijenata. Pricam iz iskustva najboljeg drugara koji vec mesecima ''muci'' muku sa odabirom agencije.

Gomila stanova stoji prazna iako agencije upravljaju vec neko vreme tim stanovima.

Zarada mislim da tu vise ne postoji i u najboljoj meri je na pozitivnoj 0.

Nasa kupovina bi imala smisao jer bi smo kupili zbog nas, ne zanima me renta.

Svakako ni ovo nije definitivna odluka ali se upravljam time da ako ostavim 50-60.000 na racunu, za 5 godina postojace opet tih 50.000 a inflacija i cene ce rasti. Ako ih ''zarobim'' kupovinom nekretnine koju u medjuvremenu planiram da koristim za svoje licne potrebe, za 5 godina ako je budem prodavao vredece npr 70.000. U osnovi bice ista vrednost ako inflacija nastavi da raste ali ce suma biti svakako veca....

Ajde neka bude ovo kao neko ukratko objasnjenje....verujem da je dosta vas vec imalo slican problem ili razmisljalo na tu temu...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

To već ima smisla ako planiraš tamo često da boraviš. Mislim da od zarade putem iznajmljivanja maksimum ako se pokriju operativni troškovi to je super.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Moji neki poznanici su prodali apartman, kazu truba nista nisu zaradili na renti, kaze imali 3 gosta za godinu dana.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja znam takve u NS koji "ne mogu" da izdaju stan ili ga izdaju za kikiriki. Ima tu do pristupa i volje.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Zlatibor apartmani u centru oko jezera sasvim lagano mogu da imaju popunjenost 150-170 dana godišnje. Ko se posveti poslu kako treba, može da izvuče i 200dana. Lokacije koje su udaljene od centra treba izbjegavati za kupovinu apartmana. Najveći problem je naći osoblje za održavanje higijene jer to otaljavaju i apartmani se vremenom zapuste. Drugi najveći problem ako nije obezbedjen parking za goste. Treći najveći problem je nedostatak sekundarnih sadržaja u blizini kad je loše vreme (bazen, igraonica za decu).
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Četvrti problem je što je napravljen "Beograd na planini" u centru Zlatibora, pa kad odeš uopšte nemaš osećaj da si otišao u "prirodu"... Gužve, prodavnice, silikonke
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Pa ne bih se složio tj. realnost je sasvim drugačija. Svi gosti imaju i mogućnost da iznajme apartmane na periferiji Zlatibora ali ti apartmani imaju mnooogo slabiju popunjenost od apartmana u centru ZL.
Voli Srbin da je u centru grada pa makar ceo dan slušao pumpu za beton kako mu "svira" pod prozorom. :)
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

To je na žalost tako i ne može se promeniti. Ostaje da svako izabere mesto koje mu prija za odmor, srećom Srbija još ima mesta sa ne toliko uzurpiranom prirodom, jeste da mnogima fali osnovne infrastrukture i sadržaja ali očuvana priroda je ono zbog čega se tamo ide.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
7footer
Reactions:
Pridružio se: 19 Jan 2012, 17:53
Garaža: Lexus GS 450h, Chevrolet Trax, Yamaha Stryker

Post od 7footer »

Pozdrav svima

Pišem iz moje kuće u okolini Beograda, koja je moj mali raj. Veliko dvorište, relativno udaljena od ostalih, priroda i zelenilo, u blizini šuma.
Stanje u državi me ne dotiče previše jer se držim one "ja sam kovač svoje sreće". Sa druge strane, želeo bih da u budućnosti posedujem nekretninu u inostranstvu. Kao što možete preptostaviti, interesuju me kuće...
Konkretno jug Nemačke. Ono što sam gledao - cene su svakako povoljnije nego u gradovima što je i za očekivati. Međutim, niko ne može da mi kaže kako se kreću cene ukoliko bi sam pravio "od nule", i da li je to uopšte izvodljivo? Ako jeste, koliko bi "izašao" ovako neki projekat + malo veći plac na kraju prigradskog naselja?
https://www.houseplans.com/plan/1874-sq ... rage-27329

Uzgred, trenutna situacija u Evropi mi se ni malo ne dopada, pare mogu štampati do sutra, no bojim se da ne bude kao onda kod nas - torba s parama vredi više no sve pare u njoj.
Iz tog razloga, "ne daj Bože" lokacija mi je Brazil. Nekretnine su tamo "džabak", znam portugalski i podosta Brazilaca.
Pozdrav
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Pogrešno razmišljanje oko "torbe pune para". Kada do toga dođe i kuće i stanovi će vredeti jedan sendvič

Uvek je bilo i ostalo "keš is the king" - ma koliko da je inflacija oslabila isti.

Ali, u slučaju da se poseduje višak novca - kupovina nekretnine, investiranje u berzu... Svakako je bolja opcija nego čuvanje u slamarici
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Bax napisao: 02 Mar 2023, 16:46 Moji neki poznanici su prodali apartman, kazu truba nista nisu zaradili na renti, kaze imali 3 gosta za godinu dana.
I ta prica se sve vise cuje. Brdo stanova prodaju agencije koje su i vrsile odrzavanje tih stanova. Pre par godina prodavana je prica ''povratite svoju investiciju za 10 godina''. Mnogi su verovatno takvu kalkulaciju i napravili....

Prodaje se, preprodaje, svakako trziste ne miruje...

Problem bi samo nastao ako dodje do prezasicenja trzista i cene krenu da padaju. Razgovarao sam sa jednim mestaninom vise puta. On predvidja da ce za nekih 10 godina da dodje do prezasicenja i da ce cene naglo da krenu da padaju. Svakako treba pazariti, pratiti pa kada krene losa prica, mozda i prodati. Jer kad pogledate sta je inflacija sa cenama uradila za samo godinu dana, mogu samo da predpostavim koliko ce sumu za kupovinu inflacija da obezvredi za 10 godina...

Ali je sigurno jedan od najboljih vidova zastite novca sada ulaganje u nekretnine...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Juče šetam malo Novim Sadom i nađem na ovu zgradu. Jedna od retkih novogradnji koja mi se baš svidela.

Slika

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

To je jako blizu mene. Oglasavali su je kao zelenu zgradu.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Odgovori