1.8tsi prve generacije, potrosnja goriva

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Frostensen
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2019, 17:31

1.8tsi prve generacije, potrosnja goriva

Post od Frostensen »

Imam problem sa kojim ne mogu da se izborim. Vozim Seata sa 1.8 tsi motorom prve generacije tj. BZB od 160 ks iz 2008e godine. Imam ga 6 godina trenutno. Ne trosi ulje, ne trosi antifriz. Generalno motor je miran i lepo se ponasa osim potrosnje. U gradu je oko 15l. Na autoputu varira ali da kazemo da je 8,5-9 pri 120-130 na sat. Sporednim putevima gde ide se ide konstatno 80 moze da spadne i na 6.8 ali to je pod uslovom da je otvoren put i da samo vozim.

Ja sam imao problem sa diznama koje sam zamenio novim fabrickim i nadao sam se da ce to resiti problem medjutim nije.
Dijagnostika pokazuje lanac koji je negde prebacio sredinu zivotnog veka ali je i dalje ok za voznju u narednom periodu. Takodje pokazuje i Turbo underboost koji sam vec jednom resavao zamenom senzora i nekog ventila. Mehanicar mi je rekao da to sa turbom moze da utice na potrosnju ali i kada sam prvi put popravio stvari on je i dalje trosio dosta goriva.

Takodje, kao poslednje, primetio sam u poslednje vreme da kada stanem i izadjem iz kola ponekad se desi da osetim jak smrad necega sto ne mogu da definisem da li je spaljeno ulje ili benzin ili sta.

Ovo deluje sve prilicno zamrseno i ne bas opipljivo pa bih, ako nista, bio zahvalan da mi ljudi sa TSI motorima prve generacije (do 2009-10e) recimo prenesu svoja iskustva i koliko njima trose u gradskoj voznji. Meni je 15l vec horor i totalno van onoga sto bi on fabricki trebao da trosi. Kada sam ga uzeo, mislim (po secanju) da je trosio 10 u gradu.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: 1.8tsi prve generacije, potrosnja goriva

Post od nidza »

Sad je pitanje šta je po tebi grad? Ako su kratke relacije 2 3 5km, stani kreni, neće mu se to mnogo popraviti. Smrad koji osećaš je takođe upitan, da nije neka kočnica blokirala ili tako nešto? Detektuj odakle dolazi miris tačno, da li iz motora, auspuha, točkova, itd.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Moj Auris 1.6 atmo trosi po bordu 6.8l do Boke, ako krenem iz Bg, sto na pumpi bude pola litra vise. Znaci popije oko 7.5l po magistrali. Grad ni je ne merim, tj, trosi bas dosta. Auto u fabrickom stanju. Mislim da taj 1.8 ne moze manje od toga da trosi....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Frostensen
Reactions:

Post od Frostensen »

nidza napisao: 03 Jun 2023, 14:07 Sad je pitanje šta je po tebi grad? Ako su kratke relacije 2 3 5km, stani kreni, neće mu se to mnogo popraviti. Smrad koji osećaš je takođe upitan, da nije neka kočnica blokirala ili tako nešto? Detektuj odakle dolazi miris tačno, da li iz motora, auspuha, točkova, itd.
Od 4 do 12 km recimo. Na duzim (do 20) pokazuje da se smanjuje potrosnja ali kad gledam prema parama koje dajem, to ispada uvek oko 15l.
Sto se tice smrada, to je skoro krenulo. Sumnjam na nesto, pa cu baciti pogled vec.
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

Imao sam Seat Alhambra 1,8t 2004 god od 150ks, potrosnja je bila Grad tu oko nekih 11l, i bio super zadovoljan, motor kao motor je super, bar ja nekih problema nisam imao, a bio je kod mene nekih skoro 2 godine.

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Meni Renault 1.2 (atmo) troši u "gradu" (čitaj: maltretiranja od po 2-3 km, pali-gasi, kreni-stani) od 9 do 10 litara u zadnje vreme.
Tako da mi ta tvoja potrošnja za grad deluje normalno. :)

Batali one internet priče o 7 litara po bord kompjuteru, većina ljudi to ne proveri u praksi, nego samo gleda šta piše na ekranu.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Bas, i Yeti 1.2tsi je 9-10l grad.
Dizel mi je na 10-11l, 2.0 star 4 godine.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

Takodje, Scala 1.0 tsi sad kad je krenulo ovo toplije vreme sa klimom ide do 11 u gradu.
Tako da 15 za 1.8 i plus tezi auto je sasvim ok...
Korisnikov avatar
Zerofive
Reactions:
Pridružio se: 23 Sep 2022, 08:13
Garaža: Astra G 1.8 i 2.0 turbo

Post od Zerofive »

Uzmi u obzir da je benzin dosta lošiji u odnosu na prošlu ili pretprošlu godinu tj. oktanska vrednost mu je smanjena.

Meni na astri g 1.8 troši od 10 do 13L, a trošila je uvek oko 10L po gradu.

Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Pa nije mala potrošnja, ali nisi naveo koji je SEAT u pitanju. Ako je Leon, deluje mi mnogo, ako je Altea XL to je već možda i normalno zbog razlike u masi/aerodinamici. Mojoj ženi je dugoročna potrošnja u gradu bila oko 14 lit./100 km na Touranu 1.4 160 KS. Naravno kratke relacije. Na otvorenom je spuštao na oko 8 neke normalne vožnje bez jurcanja. Neki prosek po rezervoaru, ako se ide i van grada svakako ne bi smeo biti više od 10-11 lit.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Evo mog 1.8 avensisa, poslednje sipanje, samo grad vožen

SlikaSlika

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Frostensen
Reactions:

Post od Frostensen »

Hvala svima na odgovorima :)
Zerofive napisao: 03 Jun 2023, 23:43 Uzmi u obzir da je benzin dosta lošiji u odnosu na prošlu ili pretprošlu godinu tj. oktanska vrednost mu je smanjena.

Meni na astri g 1.8 troši od 10 do 13L, a trošila je uvek oko 10L po gradu.

NIsam ovo znao? Zar je moguce da se i to desilo sad kod nas?

Markoni napisao: 04 Jun 2023, 05:33 Pa nije mala potrošnja, ali nisi naveo koji je SEAT u pitanju. Ako je Leon, deluje mi mnogo, ako je Altea XL to je već možda i normalno zbog razlike u masi/aerodinamici. Mojoj ženi je dugoročna potrošnja u gradu bila oko 14 lit./100 km na Touranu 1.4 160 KS. Naravno kratke relacije. Na otvorenom je spuštao na oko 8 neke normalne vožnje bez jurcanja. Neki prosek po rezervoaru, ako se ide i van grada svakako ne bi smeo biti više od 10-11 lit.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Seat Leon 2008. On je nesto oko 1,2 tone :/
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Naravno da se nije smanjivao oktanski broj, niti je to moguće tek tako lako...treba cela proizvodna linija rafinerije da se menja.
A niti ima razloga niti se isplati ikome, a dodatno potrošnja uglavnom ne zavisi od oktanskog broja.
Retki su motori koji moraju baš da imaju zahtevani OB, uglavnom imaju dosta širok opseg OB koji je odgovarajući.
A potrošnja zavisi 80-90% od načina vožnje i uslova eksplatacije a možda 1-2% od samog goriva. A OB sam po sebi uopšte ne odredjuje da li je neko gorivo bolje ili lošije.

Da je stvarno smanjen primetno OB s obzirom na količinu prodaje benzina i broj vozila to bi se očekivalo i da bude masovno primećeno u problemima pre svega u radu motora, a nešto nisam čuo bilo šta na tu temu.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Benzin odličan, nije do goriva sigurno.
Koshmar
Reactions:
Pridružio se: 13 Sep 2017, 10:03

Post od Koshmar »

Nema bez 9-10 litara gradske bukvalno...bar po Beogradu.

Meni Clio 3 1.2tce 101ks benzina 9 litara po gradu, Audi A4 B8 2.0tdi karavan 9 litara dizela isto, bar on toliko pokazuje a ja bih rekao da je blize 10 litara,realno.
Odgovori