1.8tsi prve generacije, potrosnja goriva
-
- Pridružio se: 30 Nov 2019, 17:31
1.8tsi prve generacije, potrosnja goriva
Imam problem sa kojim ne mogu da se izborim. Vozim Seata sa 1.8 tsi motorom prve generacije tj. BZB od 160 ks iz 2008e godine. Imam ga 6 godina trenutno. Ne trosi ulje, ne trosi antifriz. Generalno motor je miran i lepo se ponasa osim potrosnje. U gradu je oko 15l. Na autoputu varira ali da kazemo da je 8,5-9 pri 120-130 na sat. Sporednim putevima gde ide se ide konstatno 80 moze da spadne i na 6.8 ali to je pod uslovom da je otvoren put i da samo vozim.
Ja sam imao problem sa diznama koje sam zamenio novim fabrickim i nadao sam se da ce to resiti problem medjutim nije.
Dijagnostika pokazuje lanac koji je negde prebacio sredinu zivotnog veka ali je i dalje ok za voznju u narednom periodu. Takodje pokazuje i Turbo underboost koji sam vec jednom resavao zamenom senzora i nekog ventila. Mehanicar mi je rekao da to sa turbom moze da utice na potrosnju ali i kada sam prvi put popravio stvari on je i dalje trosio dosta goriva.
Takodje, kao poslednje, primetio sam u poslednje vreme da kada stanem i izadjem iz kola ponekad se desi da osetim jak smrad necega sto ne mogu da definisem da li je spaljeno ulje ili benzin ili sta.
Ovo deluje sve prilicno zamrseno i ne bas opipljivo pa bih, ako nista, bio zahvalan da mi ljudi sa TSI motorima prve generacije (do 2009-10e) recimo prenesu svoja iskustva i koliko njima trose u gradskoj voznji. Meni je 15l vec horor i totalno van onoga sto bi on fabricki trebao da trosi. Kada sam ga uzeo, mislim (po secanju) da je trosio 10 u gradu.
Ja sam imao problem sa diznama koje sam zamenio novim fabrickim i nadao sam se da ce to resiti problem medjutim nije.
Dijagnostika pokazuje lanac koji je negde prebacio sredinu zivotnog veka ali je i dalje ok za voznju u narednom periodu. Takodje pokazuje i Turbo underboost koji sam vec jednom resavao zamenom senzora i nekog ventila. Mehanicar mi je rekao da to sa turbom moze da utice na potrosnju ali i kada sam prvi put popravio stvari on je i dalje trosio dosta goriva.
Takodje, kao poslednje, primetio sam u poslednje vreme da kada stanem i izadjem iz kola ponekad se desi da osetim jak smrad necega sto ne mogu da definisem da li je spaljeno ulje ili benzin ili sta.
Ovo deluje sve prilicno zamrseno i ne bas opipljivo pa bih, ako nista, bio zahvalan da mi ljudi sa TSI motorima prve generacije (do 2009-10e) recimo prenesu svoja iskustva i koliko njima trose u gradskoj voznji. Meni je 15l vec horor i totalno van onoga sto bi on fabricki trebao da trosi. Kada sam ga uzeo, mislim (po secanju) da je trosio 10 u gradu.
Re: 1.8tsi prve generacije, potrosnja goriva
Sad je pitanje šta je po tebi grad? Ako su kratke relacije 2 3 5km, stani kreni, neće mu se to mnogo popraviti. Smrad koji osećaš je takođe upitan, da nije neka kočnica blokirala ili tako nešto? Detektuj odakle dolazi miris tačno, da li iz motora, auspuha, točkova, itd.
Moj Auris 1.6 atmo trosi po bordu 6.8l do Boke, ako krenem iz Bg, sto na pumpi bude pola litra vise. Znaci popije oko 7.5l po magistrali. Grad ni je ne merim, tj, trosi bas dosta. Auto u fabrickom stanju. Mislim da taj 1.8 ne moze manje od toga da trosi....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
-
Od 4 do 12 km recimo. Na duzim (do 20) pokazuje da se smanjuje potrosnja ali kad gledam prema parama koje dajem, to ispada uvek oko 15l.nidza napisao: 03 Jun 2023, 14:07 Sad je pitanje šta je po tebi grad? Ako su kratke relacije 2 3 5km, stani kreni, neće mu se to mnogo popraviti. Smrad koji osećaš je takođe upitan, da nije neka kočnica blokirala ili tako nešto? Detektuj odakle dolazi miris tačno, da li iz motora, auspuha, točkova, itd.
Sto se tice smrada, to je skoro krenulo. Sumnjam na nesto, pa cu baciti pogled vec.
Imao sam Seat Alhambra 1,8t 2004 god od 150ks, potrosnja je bila Grad tu oko nekih 11l, i bio super zadovoljan, motor kao motor je super, bar ja nekih problema nisam imao, a bio je kod mene nekih skoro 2 godine.
Ford S-Max 2,5t
Ford S-Max 2,5t
Meni Renault 1.2 (atmo) troši u "gradu" (čitaj: maltretiranja od po 2-3 km, pali-gasi, kreni-stani) od 9 do 10 litara u zadnje vreme.
Tako da mi ta tvoja potrošnja za grad deluje normalno.
Batali one internet priče o 7 litara po bord kompjuteru, većina ljudi to ne proveri u praksi, nego samo gleda šta piše na ekranu.
Tako da mi ta tvoja potrošnja za grad deluje normalno.

Batali one internet priče o 7 litara po bord kompjuteru, većina ljudi to ne proveri u praksi, nego samo gleda šta piše na ekranu.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Bas, i Yeti 1.2tsi je 9-10l grad.
Dizel mi je na 10-11l, 2.0 star 4 godine.
Послато са SM-G991B помоћу Тапатока
Dizel mi je na 10-11l, 2.0 star 4 godine.
Послато са SM-G991B помоћу Тапатока
Takodje, Scala 1.0 tsi sad kad je krenulo ovo toplije vreme sa klimom ide do 11 u gradu.
Tako da 15 za 1.8 i plus tezi auto je sasvim ok...
Tako da 15 za 1.8 i plus tezi auto je sasvim ok...
Uzmi u obzir da je benzin dosta lošiji u odnosu na prošlu ili pretprošlu godinu tj. oktanska vrednost mu je smanjena.
Meni na astri g 1.8 troši od 10 do 13L, a trošila je uvek oko 10L po gradu.
Pa nije mala potrošnja, ali nisi naveo koji je SEAT u pitanju. Ako je Leon, deluje mi mnogo, ako je Altea XL to je već možda i normalno zbog razlike u masi/aerodinamici. Mojoj ženi je dugoročna potrošnja u gradu bila oko 14 lit./100 km na Touranu 1.4 160 KS. Naravno kratke relacije. Na otvorenom je spuštao na oko 8 neke normalne vožnje bez jurcanja. Neki prosek po rezervoaru, ako se ide i van grada svakako ne bi smeo biti više od 10-11 lit.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Evo mog 1.8 avensisa, poslednje sipanje, samo grad vožen

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
-
Hvala svima na odgovorima
NIsam ovo znao? Zar je moguce da se i to desilo sad kod nas?

Zerofive napisao: 03 Jun 2023, 23:43 Uzmi u obzir da je benzin dosta lošiji u odnosu na prošlu ili pretprošlu godinu tj. oktanska vrednost mu je smanjena.
NIsam ovo znao? Zar je moguce da se i to desilo sad kod nas?
Seat Leon 2008. On je nesto oko 1,2 tone :/Markoni napisao: 04 Jun 2023, 05:33 Pa nije mala potrošnja, ali nisi naveo koji je SEAT u pitanju. Ako je Leon, deluje mi mnogo, ako je Altea XL to je već možda i normalno zbog razlike u masi/aerodinamici. Mojoj ženi je dugoročna potrošnja u gradu bila oko 14 lit./100 km na Touranu 1.4 160 KS. Naravno kratke relacije. Na otvorenom je spuštao na oko 8 neke normalne vožnje bez jurcanja. Neki prosek po rezervoaru, ako se ide i van grada svakako ne bi smeo biti više od 10-11 lit.
Naravno da se nije smanjivao oktanski broj, niti je to moguće tek tako lako...treba cela proizvodna linija rafinerije da se menja.
A niti ima razloga niti se isplati ikome, a dodatno potrošnja uglavnom ne zavisi od oktanskog broja.
Retki su motori koji moraju baš da imaju zahtevani OB, uglavnom imaju dosta širok opseg OB koji je odgovarajući.
A potrošnja zavisi 80-90% od načina vožnje i uslova eksplatacije a možda 1-2% od samog goriva. A OB sam po sebi uopšte ne odredjuje da li je neko gorivo bolje ili lošije.
Da je stvarno smanjen primetno OB s obzirom na količinu prodaje benzina i broj vozila to bi se očekivalo i da bude masovno primećeno u problemima pre svega u radu motora, a nešto nisam čuo bilo šta na tu temu.
A niti ima razloga niti se isplati ikome, a dodatno potrošnja uglavnom ne zavisi od oktanskog broja.
Retki su motori koji moraju baš da imaju zahtevani OB, uglavnom imaju dosta širok opseg OB koji je odgovarajući.
A potrošnja zavisi 80-90% od načina vožnje i uslova eksplatacije a možda 1-2% od samog goriva. A OB sam po sebi uopšte ne odredjuje da li je neko gorivo bolje ili lošije.
Da je stvarno smanjen primetno OB s obzirom na količinu prodaje benzina i broj vozila to bi se očekivalo i da bude masovno primećeno u problemima pre svega u radu motora, a nešto nisam čuo bilo šta na tu temu.
Benzin odličan, nije do goriva sigurno.
Nema bez 9-10 litara gradske bukvalno...bar po Beogradu.
Meni Clio 3 1.2tce 101ks benzina 9 litara po gradu, Audi A4 B8 2.0tdi karavan 9 litara dizela isto, bar on toliko pokazuje a ja bih rekao da je blize 10 litara,realno.
Meni Clio 3 1.2tce 101ks benzina 9 litara po gradu, Audi A4 B8 2.0tdi karavan 9 litara dizela isto, bar on toliko pokazuje a ja bih rekao da je blize 10 litara,realno.