Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Re: Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra

Post od pegazbre »

Isli smo danas da pogledamo dve Mazde 3 BL obe 2011 godiste jedna sa 1.6 benzinskim motorom a druga sa 2.0 benzincem.

Ovu 1.6 ne bi puno da komentarisem, prednji branik udaren ne stoji dobro, ostecenja suvozaceva vrata, iznutra dosta ogrebotina iznakova pohabanosti a prodavac je u fazonu da ne mogu da odvedem nigde na kontrolu nego da dodje majstor pa nek gleda. Probna voznja samo ako izvadim probne table...

Ovaj drugi 2.0 (https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 0_pl1_plv0) susta suprotnost, jako lepo ocuvan i spolja i iznutra, na karoseriji nema znakova rdje, od dole nisam mogao da primetim, morace na dizalicu za detaljniju analizu, kaze prodavac da je dizao i da nema rdje. Ima jako lepu opremu. Prodavac je u fazonu da vozim gde hocu na proveru, stavise preporucuje da proverim da posle ne bi bilo da mi je on nesto prikrio cisto da budem siguran. Cak smo i provozali auto, troje odraslih i dvoje dece (da morao sam decu da vukljam jer smo iz nabavke isli da gledamo auta a nema ko da ih pricuva...), upaljena klima da je probamo da li radi i auto jako lepo vuce.

E sad sta me pomalo brine. Motor radi jako mirno, pali na po kljuca, nema nikakvih vibracija, ne vidim da nesto negde curi ali se iz pravca PK razvoda cuje verovatno neki spaner tj tih zvuk zavijanja lezaja, tako bi ga opisao. U toku voznje, slican zvuk cujem sa desne prednje strane, moguce da se isti zvuk cuje iz kabine. I sam auto prijavljuje da je vreme za servis, sto mi je i prodavac rekao. Na satu je oko 151000 a 11.2020 je imao 122.000 po proveri preko VIN-a. KOntam da je neki spaner/roler ili eventualno remenica ali zvuk nije jak. E sad ono sto me vise brine a to je potpuno cadjav/garav auspuh. Tokom rada motora u leru nema nikakvog vidljivog dima iz auspuha kao ni pri davanju gasa. Prodavac mi rece da ga verovatno treba malo produvati. Cadjav auspuh kod benzinca moze svasta da znaci, od bezbolnih stvari da je dosta vozen po gradu pa da mu stvarno treba da se procisti, da trosi ulje, da je sagorevanje neodgovarajuce, svecice i sl bar sto ja ovako laicki mislim.

Pregledao bi ga u Trio servisu u NS ako bude moglo. Inace zeni usla voda u usi, jako joj se svidja auto, nema veze sto je dosta iznad sume koje smo planirali da damo za auto :)

Sta vi mislite, da li je ovo znak (garav auspuh) da treba da izbegnem ovaj auto ili da dogovaram prevoz do servisa?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Cadjav auspuh, znaci da ti trosi dosta goriva, verovatno su dizne zastopale, pa ima losije sagorevanje. Mada to mora da se vidi po performansama i potrosnji....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

U principu to znaci da je smesa jaca tj ima vise goriva nego sto treba pa ne dodje do popunog sagorevanja?

Sad je pitanje da li treba da izbegnem ovaj auto ili da vozim u servis na proveru, tj da li se isplati?
Poslednja izmena od pegazbre u 28 Avg 2023, 22:35, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

garav auspuh bogatija smesa, ne mora nista da znaci uz malo vise voznje to se vrv procisti jer sam imao vise takvih slucajeva.... taj zvuk od razvoda pk kaisa se meni cuo na svakoj 1.6 mazdi, ne znam razlog
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

I prodavac mi rece da verovatno treba samo malo 'ostrije' da vozim auto da se to ocisti, da je verovatno gnavljen po gradu.

Secam se da sam slicno imao na ovom Focusu 1.6 benzincu kad smo kupili, kad je majstor u leru nabio visoke obrtaje a on poceo da izbacuje komadice cadji i majstor rece da moram malo na autoput i u visoke obrtaje da se dobro ocisti, neko je gnjavio ovaj auto...
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

ako ne dimi iz auspuha ne bih brinuo o cadji u cevi
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ameri imaju lepu izreku;

When in doubt, don't!
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

U leru ne vidim da ista izlazi iz auspuha a kad sam davao gas, zena kaze da i dalje ne vidi da ista izlazi.

Znaci po vama, vredi odvesti u servis jer sve mi ostalo deluje ok (sem tog zvuka iz pravca pk razvoda i crnog auspuha)?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Mast ili čadjavo, pošto se pominje i sumnja na ulje a tada je izduv masan.
Čadj je normalna pojava gradske vožnje i nema veze sa ispravnošću dizni.
Smesa se automatski reguliše na benzincima od ranih 80tih pa tako i na ovoj Mazdi pa ne može da bude bogata ili siromašna ako se ne pali check lampica,
Ako je motor u kvaru onda svašta može da bude razlog ali to se i primeti u vožnji obično.

Auto svakako treba proveriti a deluje da je dobar primerak po opisu.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Meni je bio tako Colt garav, i lose je radio i previse trosio, imao je knedle. Nije palio check engine, mpi motor.
Na kraju je ispalo da su dizne lose, videlo se po parametru otvorenosti dizni.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

U voznji lepo vuce, nema stucanja ili neceg slicno. U leru, motor mirno radi, bez vibracija, u ritmu, gotovo da se ni malo ne pomice, potpuno miran. Na auspuhu nista vidljivo ne izlazi, stavljao ruku nema nikakvih tragova na ruci. Auspuh je crn i deluje da je sam zavrsetak auspuha kao izgoreo da tako kazem.

Zeni se jako svidja pa cu verovatno da organizujem pregled pa cu videti sta kazu u servisu. Inace ovaj 2.0 motor je radjen u saradnji sa Fordom i Volvom 2.0 151HP (https://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_L_e ... VE,_LF-VD)), kod forda je to bilo 2.0 145HP u zadnjim verzijama.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Koje godište je bio taj Colt?
Japanci dugo uopšte nisu imali cheeck lampicu koja kontroliše sagorevanje, nije bilo obavezno kada nema katalizatora.
Mi ovde pričamo o autu 2011. godište a taj sigurno mora da ima automatsku lambda regulaciju,

Pa vreme otvaranja dizni je upravo ta automatska regulacija smese, Lambda sistem ga podešava tako da je sagorevanje uvek odgovarajuće.
Ako se dizne "promene" na bilo koji način automatski se iskoriguje vreme otvaranja i smesa ostaje kako treba.
Ako se zaštopaju vreme se produžava a ako curkaju vreme se skraćuje.
Kada predje 15% korekcija pali se ček lampica.
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

Cuveni motor sa problemima, karike, pa pocne ulje da trosi kao lud.

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

To je kod forda bilo u nekim ranijim verzijama na Mondeu mk3, mislim da je bilo reseno tamo 2007-2008 godine, nisam cuo da su zadnje verzije 2.0 motora od 145HP imali problema. Svakako planiram sutra otici do Trio servisa da se raspitam za motor da li je pouzdan kao 1.6 motor.
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

Pisao vec, moj Ford Galaxy 2.0 145ks 2008 godiste. Ali ne mora da znaci da je to bas problem kod svakog, sta znam... Vidi, proveri sve...

Ford S-Max 2,5t

Odgovori