Motor je odličan u svemu osim u tom delu sklopa klip-karike-cilindar.
Dakle sve 5 ali....pohabane karike i cilindar znače i podrazumevaju obaveznu promenu klipa (jer je pojeden kao mekši materijal od samih karika) sa svim karikama i na svim cilindrima (ne samo na onom koji je najveći žderač ulja, a i ne moraju svi cilindri da budu oštećeni jednovremeno na istoj kilometraži).
Zatim se radi obrada i honovanje bloka ili zamena hilzni.
Zatim obavezna zamena dihtunga glave i vrlo verovatno zamena šrafova-brezona glave.
I to kada se sve uradi je opet privremeno rešenje za neko vreme, pa onda opet ispočetka ako se radi sa istim po specifikaciji delovima kao iz prve ugradnje.
Pre je bilo pominjan TSI VWa u vezi sa potrošnjom ulja kod nekih motora- ista je priča. Problem je konstruktivne prirode i nema rešenja da je trajno i pouzdano za ta neka godišta i serije tih motora.
A troškovi popravke motora mogu biti vrlo šareni, i po pitanju delova i po pitanju radova.
To da sve gore navedeno (što ide po PSu da bi se motor vratio u početne norme) meni je teško da se uklapa u 700 evra ali ako je tako super, onda i nije puno nezgodno.
bila oko 700e (bar su tako korisnici koji su radili napisali da su platili)
Znači ako su korisnici (u množini dakle) to popravke već radili problem možda ipak i postoji u realnosti eksploatacije tih motora i kod nas a ne samo po zapadnoj Evropi.
Ja bih pitao prodavca vozila, 1) zašto prodaje auto sa samo 155.000km i 2) da li može da navede koju potrošnju ulja je on primetio. Možda bi odgovori bili inspirativni
Već sam mislim napisao, vi volite Fordove i Vama (dvoje koji se pitate) je već sve poznato oko poznavanja servisera pa je i u tome prednost nekog vozila iz Fordove grupe.
Da se ne vrtimo u krug, nije mi ni na kraj pameti da ometam želju za tim autom ali koliko znam bilo je natezanja već oko jednog Forda sa daleko manjim problemom pa sam oprezan iz najbolje želje da ne ulazite opet u lavirint sa majstorima i višekratnim popravkama.
Vama sve odgovara oko predmetnog auta pa samo napred i srećno kao i sa svakim drugim polovnim što je ipak potrebno

Čekamo predstavljanje uskoro
ps. Ja ne volim Fordove inovativne ideje poput one da ne postoji mogućnost štelovanja zazora mehaničkih podizača ventila već se mora pod obavezno zameniti glava motora jer je to jedini način da se ventili dovedu u radne zazore. A to jesu uspeli da uvedu i naprave i takve motore.
Ili one ideje da potope zupčasti kaiš u vrelo ulje i skrate mu radni vek na manje od pola uobičajenog.