p.s. Ako grejači stvarno nisu više toliko bitni, odakle onda toliko tema po forumima o problemima sa njima? Ne verujem da baš svi ti ljudi voze dizele stare po 20-30 godima...

Tapatalk
VW je imao trik pre mnogo godina da kada se otvore vozaceva vrata aktivira se vremenski relej koji time aktivira i grejace, sve pre nego sto se uopste stavi kljuc u kontakt bravu.sasa lbg napisao:Grejaci su jako bitni ...samo sto su danasnji grejaci "brzi" i rade krace pre samog starta.
Konkretno na mom tdci motoru lampica grejaca gotovo nikad se i ne pali..vidim je samo kad su bas niske temp tipa -15 i nize e tad se upali na 2-3 sek.
HTC
Mislim da svi dizeli imaju grejač goriva.NexT napisao:A HDI ima i predgrejac goriva
ovako nekako izgleda
Manifestuje se tako sto curi gorivo iz njega
Jesi li probao da upališ sa isključenim grejačima, na -5? Baš me zanima kako bi se ponašao, pošto grejači ne samo da se upale pre paljenja, nego greju još neko vreme nakon paljenja.dag81 napisao:Kako mislis ''Mnogi danasnji motori nece da upale bez grejaca"?!
Ja bih rekao bas suprotno, da danasnji dizel motori ne osete minus i skoro i ne pale grejace do manjih minusa. Ja garantujem da moj A4 upali na -5C bez ijednog grejaca bez problema, tresce par sekundi i to je to.
Sad već preteruješ. To niko nije napisao.dag81 napisao:Moj odgovor je bio na komentar '' Savremenim dizelima su potrebniji grejaci nego starijim''.
Naravno. Može i moj Punto da upali direktno na gas, ali to niko ne preporučuje i sigurno da nije dobro. Za dizelaša paljenje bez grejača dođe kao "hladan start pa još na kvadrat". Koliko je tu tek habanje i akanje motora...dag81 napisao: Da me pogresno ne shvatite nije dobro da su grejaci neispravni, ali da moze auto da upali bez njih, moze