Opel Astra J, 2010 1.6 115hp A16XER - propada pedala kvacila

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Re: Opel Astra J, 2010 1.6 115hp A16XER - propada pedala kvacila

Post od shandu90 »

Jel zna neko kako da raskacim onaj dzek za rezervoar za gorivo, nece da mi otvori

Sent from my iPhone using Tapatalk
Milenko_M
Reactions:
Pridružio se: 11 Jun 2024, 19:50
Garaža: Citroen C3 1,5 BlueHDI

Post od Milenko_M »

На сваком ауту који има то закључавање , до тог склопа долази се из гепека.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Gurao sam ruku ali nisam uspeo da napipam. Bacio sam pogled i na net i malo je glupavo reseno. U corsi sam lako to skinuo, iako sam izderao saku.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Iiiii opet je krenuo da treska auto kad se krece iz mesta...

Obavljali smo danas neke stvari po gradu, skoro 40km je danas predjeno gradske voznje, tamo amo, parkiraj, pali auto pa na drugo mesto...u pocetku sve je delovalo oko, nema treskanja a onda kad smo se vracali kuci, pocinje treskanje...

Sad cu da proverim moju teoriju da li ce posle par dana krenuti iznenada papucica da propada, vise puta tokom dana a onda da se sve odjednom vrati u normalu.

Ako se to desi, onda ostaje samo ostatak seta kvacila (lamela, korpa) koje majstor nije zamenio da tu nesto ne valja...ili nesto nisu slozili kako treba ili korpa posustaje polako, nema sta drugo.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja kad sam nekad menjao na Puntu, sravljao sam OEM, radilo je fenomenalno, ali kratkog veka je to bilo, vrlo brzo je krenulo da ne bude tecno, i cim cilindar ne ide tecno, onda i korpa popusta u skokovima, i dolazi do cimamja, sad to moze bas puno da cima, a moze i minimalno da bude...
Na skali 1 do 10 kolko cima?

Da kazem 10 je da se mucis da krenes, mora se dodaje gas i slicno...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Jako zavisi od toga kako pustas kvacilo, moze da ni ne osetis cimanje a moze da dobro zatresksa ali u periodima kad sve radi mozes raditi sa kvacilom sta hoces, mozes naglo da pustis, da dugo drzis na po kvacila i sl i nema cimanja.

Sad mi deluje da se da nesto jaci gas (da bi sto pre krenuo sa semafora recimo) i krenes da otpustas kvacilo i onda usporis otpustanje kvacila recimo drzis ga na pola kvacila i tu krene da treska dok ne otpustis do kraja. Znaci auto krene iz mesta bez treskanja, ali treska negde pri kraju pre nego sto uhvati.

Moguce da mi kvacilo ne otpustamo kako treba, da ga dugo drzimo na pola kvacila i lamela proklizava. Ovo kvacilo je totalno drugacije nego na Tucsonu (tj na Tucsonu je drugacije nego na bilo kom autu koje smo pre njega vozili), kratkof je hoda i tvrdje, na Tucsonu je meko i ekstremno dugog hoda a cesto skacemo iz jednog u drugi auto.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Mislim da tebe tu zeza vise stvari, nadam se da si resio propadanje, ako jesi, onda vozite i uzivajte.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Videcemo, ako se ne javi propadanje u dogledno vreme, onda je ovaj no-name cilindar kvacila bio problem i to je deo problema koji je valda sredjen. Ulje je zamenjeno i vise puta ozracen sistem, ulje je uvek na max.

Drugi deo, tj treskanje je verovatno do korpe koja polako odlazi. Po papirima presla je ~45000km, nemam racun od seta kvacila kad je menjan (samo je prethodni vlasnik upisao u knjizicu kad je radio) pa ne znam sta je stavljeno a nije nemoguce da se set kvacila sjebe i za mnogo manje vreme od zamene pogotovo ako se stalno vozi u gradu a vozena je pre nas po BG-u...

EDIT: Ipak sam nasao racun
20240613_213356.jpg
Koliko vidim stavljen je Sachs set kvacila i LUK druk lezaj. Druk lezaj je zadnji majstor zamenio i stavio isto LUK, ista oznaka.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Da li opiljci/prljavstina od lamele mogu da izazovu treskanje.?

Citam na par foruma o treskanju pri kretanju i na mnogim menjacima problem stvaraju ovi opiljci koje se ociste pri malom zustrijem kretanju iz mesta ili tehnikom, ubaciti u 4-tu brzinu, pokusati krenuti ali nedati da se ugasi auto.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Zena mi javlja malopre da jutros kad je isla na posao sve deluje ok, nema trzanja prilikom kretanja.

Izgleda da se trzanje javlja i pocinje kad se dobro zagreje lamela i korpa posle duge kreni/stani voznje po gradu bas kao sto je bila juce.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Meni kad su ugradili novo kvacilo na dizelku se desavalo suprotno, tresao je dok je hladan. Tako da ima logike da bude i obratno.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

I nama je treslo zimus kad je zahladilo i cim se ugreje malo auto (tipa vec si skoro stigao do posla, postignuta radna temperatura), ono prestane. E onda su dosli topliji dani, set je vec dovoljno topao kad upalis auto da ne trese odmah ali ako se dobro zagreje izgleda da isto trese.

Sve meni to smrdi da je i ostatak seta polako za zamenu i to korpa, lamela mislim da je ok a da je to samo vraceno kad je skidan menjac...
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Uzeo na sebe danas da odvedem klinca na rodjendan i da provozam zenin auto, da osetim iz prve ruke sta se desava.

Odvezao klinca, vratio se, posle sat ipo otisao po njega i kad smo se vracali kuci pocinje treskanje. Znaci treskanje pocinje kad se lamela/korpa (ne motor) jaaako dobro zagreju (ili mozda pregreju). Pre toga sve ok, nema treskanja prilikom kretanja iz mesta. Papucica kvacila je normalna, nema za sad propadanja.

E onda se desilo nesto novo. Na parkingu imamo par parking mesta gde auto stoji pod malim nagibom i parkiram se ja na jednom, nagnut prema napred. Uparkirao, kaze klinac ajd jos nazad, upalim auto da cu u rikverc, zakrci menjac ali udje. Probam ponovo u rikverc sve ok. Probam druge brzine, sve ok, probam opet rikverc zakrci ali samo prvi put i to svaki put kad iz prebacivanja u prvu/drugu probas prvi put u rikverc. Izadjem na ravno, sve ok, vratim se na nagib, opet krci prvi put u rikverc. Da napomenem da Astra ima dugme za prebacivanje u rikverc u pravcu prve brzine.

Da li se to desava uvek ili samo u situaciji kad i ovo trzanje, tj kad se dobro ugreje set kvacila, nemam pojma, retko vozim ovaj auto da bi mogao da isprobavam kombinacije a zena nesto prijavi a nesto se ne seca sta je radila :)

Da li je moguce da menjac nije vracen kako treba, da stoji ukrivo?
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Meni se kod Nive dešavalo da jako cima kad polazi zagrejana i da krči kad se ubacuje u rikverc. Zbog jednostavnosti auta i mog entuzijazma, dva puta sam samostalno menjao set kvačila i svaki put su problemi odmah nestali.
Isti problem sam imao i sa Figaro kosačicom. Međutim, kada sam skinuo lamelu ustanovio sam da nije pojedena. Odneo sam je kod strugara koji ju je stavio između šiljaka i pustio da se vrti. Bacala je očigledno i posle ispravljanja radi i dan danas.
Tako da ja verujem da je i kod tebe isti problem. Moguće i da su popustile one oprugice na lameli, da je pukao neki pipak od korpe pa ne odvaja celu površinu itd. Ne znam šta drugo tu još može da zeza, princip rada je isti na svim kolima.
Menjač da su stavili nakrivo verujem nije moguće. On ima par vođica koje ga usmeravaju da legne lepo na blok, šrafovi ne bi mogli da se zaviju da je ukrivo itd.
Ako ti mnogo smeta to cimanje, nova lamela, nova korpa, obrada zamajca i to je to. Za svaki slučaj možeš i novu lamelu da odneseš na proveru strugaru i to je to.

E sad, zašto trese na nagibu. Zato što mu je veće opterećenje da pogura auto u rikverc uzbrdo nego po ravnom. Na ravnom lamela samo dotakne površinu korpe i zamajca i auto ide, dok uzbdo hoće i da zasmrdi nekada ako se ne pazi.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Na nagibu zakrci bas menjac, ali samo prvo ubacivanje...

Dogovorio sam se sa zenom da vozi jos jedno vreme ovako pa tamo posle godisnjeg ce mo da vidimo da zamenim set kvacila i da ne razmisljam vise. Taman cu da vidom da li je bar problem sa propadanjem kvacila resen. Ko zna kako je to vozio prethodni vlasnik jest da je presao 45000 km i trebalo bi duplo da izdrzi zamenski set ali se moze sjebati i za 5000km ako si strucnjak, a definitivno tu nesto ne stima.
Odgovori