Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Grčka

Post od ljubitelj »

Heinz napisao: 06 Jul 2024, 16:21 Fali ti spavanje u MKD.

Od Kozanija gde izlaziš na Egnatia Odos ima 1h do Niki prelaza.
Posle oko 1:45 do petlje Gradsko.

Ili si negde omašio. Ili uračunao od Meteora do Kozanija.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Od Kožana do Lerina, pošto pišemo na srpskom logično je i da koristimo slovenske toponime rekao bih :)

Dakle- Kožani, Voden, Lerin, Kostur, Solun, Kukuš, rekaVardar.....nam je valjda prirodnije od Axios, Thessaloniki, Edessa, Kilkis itd.
Poslednja izmena od ljubitelj u 06 Jul 2024, 20:04, izmenjeno 1 put ukupno.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

grujicd napisao: 06 Jul 2024, 13:56 Vraćamo se upravo iz Grčke. Pošto smo bili na Meteorima učinilo mi se da je isplativije ići na Niki. Nije mi se uopšte svidelo. 4.5h mi je trebalo da se dočepam autoputa u Makedoniji.
Kakvo je stanje puta odnosno radova na starom putu (ako ih ima) kroz Farišku i Drenovsku klisuru?
Jel pušteno nešto preko nove express magistrale ili je još uvek sve po staroj?

Ima jako malo informacija o napretku izgradnje tog ekspresnog puta a već dugo je u toku gradnja.

Tim starim mi je ranije (bez radova) obično trebalo nešto malo preko 1h od Bitolja do ulaska na autoput kod Gradskog.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Samo stari ima, proširen na uzbrdicama. Prošao Alvirko.
Prilep - Bitolj što je Bechtel Enka dobio, tek se projektuje koliko znam.

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Vide se radovi sa strane, vide se i u Grčkoj od Meteora prema severu. 4.5 sata od Meteora dok se nisam uključio na autoput u Makedoniji. Kakvo crno dodatno spavanje, pa to je put od 9 sati (plus granice). Od Meteora do autoputa je kao da se penješ na Kopaonik i nazad. Ali ajde bar nema saobraćaja pa nije loš. Kako smo prešli u Makedoniju situacija je bila dosta gora. Asfalt je dosta truckav, iako je dobar deo motorni put sa ograničenjem 100, nije neko uživanje. Pri tom sam gledao x uletanja u makazice, preticanja u nepreglednoj krivini, u naseljenim mestima kaubojština sa stajanjem svuda sa strane na pola puta, sve u svemu anticivilizacijska i nebezbedna vožnja :)

Preporodio sam se kad sam ponovo zajahao autoput. Sad kad sam probao ne bi nikad išao tuda ako imam alternativu.
Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:
Pridružio se: 11 Okt 2017, 11:31
Garaža: Peugeot 308 1.6 2010

Post od Inzaghi »

Meni je taj put odlican. Ima mesta i za preticanje. Nije predaleko.

Cak sam bio spreman da idem tuda na Sitoniju, nego da cekam 2h i vise na Evzoniju npr. Toliko treba da se obidje krug al bar znam da nema nikog na granici.

Sad sam proverio, od Meteora do mesta Gradsko gde se spajaju ta dva puta je isto prolazno vreme. Samo sto mozes da zaglavis na granici. A preko Bitolja ne.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ako nema gužve na Evzoniju onda nema neke poente, tu je u pravu.

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

A u praksi i vreme putovanja nije baš isto.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Ako se ide na Jonsko more, da li je u opciji neki granični prelaz NMKD - GR sem Evzonija?
I da li je brža konekcija na Jonski auto put?

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:
Pridružio se: 11 Okt 2017, 11:31
Garaža: Peugeot 308 1.6 2010

Post od Inzaghi »

Pa o tome se pisalo iznad.

Ides na Bitolj, granicni prelaz Medzitlija-Niki koji je skoro uvek prazan. I prikljucis se na autoput kod Kozanija.

To ti je pod uslovom da je guzva na Evzoniju.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Heinz napisao: 06 Jul 2024, 20:54 Samo stari ima, proširen na uzbrdicama. Prošao Alvirko.
Prilep - Bitolj što je Bechtel Enka dobio, tek se projektuje koliko znam.

Alvirko što je išao nije sveže stanje, to je od pre sezone, zato pitam za sadašnje stanje.

Išao sam jedno 10tak puta tom rutom, prilično dobro poznajem moguće probleme.
Pre par godina tokom radova i srećom nisam naišao na obustave saobraćaja, bilo kasno popodne u smeru ka Prilepu a do sada bi trebalo da su radovi u klisurama dovršeni, bar ti grubi koji zahtevaju prekid saobraćaja na magistrali pa me to kako je sada u julu zanima.
Odavno je proširen uspon na Pletvar, usko grlo je u navedene 2 klisure ako su na samom putu obustave saobraćaja usled radova.

Proširenje Prilep-Bitolj-Resen me ne zanima, to je odavno odličan ekspresni put gde se komotno ide 110-130km/h jer je veoma kvalitetno isprojektovan.

Nedostaje obilaznica oko Resena i sam prolaz kroz Resen oduzima minimum 20 minuta.

Pitam sve to jer se razmišljam o toj varijanti za Ohrid, Gugl kaže da je isto vreme kao i preko Kičeva a manje je stresno ići preko Gradskog.

Išao sam jedno 10tak puta tom rutom, prilično dobro poznajem moguće probleme.
Pre par godina tokom radova i srećom nisam naišao na obustave saobraćaja, bilo kasno popodne u smeru ka Prilepu a do sada bi trebalo da su radovi u klisurama dovršeni, bar ti grubi koji zahtevaju prekid saobraćaja na magistrali pa me to kako je sada u julu zanima.
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

grujicd napisao: 06 Jul 2024, 21:26 Vide se radovi sa strane, vide se i u Grčkoj od Meteora prema severu. 4.5 sata od Meteora dok se nisam uključio na autoput u Makedoniji. Kakvo crno dodatno spavanje, pa to je put od 9 sati (plus granice). Od Meteora do autoputa je kao da se penješ na Kopaonik i nazad. Ali ajde bar nema saobraćaja pa nije loš. Kako smo prešli u Makedoniju situacija je bila dosta gora. Asfalt je dosta truckav, iako je dobar deo motorni put sa ograničenjem 100, nije neko uživanje. Pri tom sam gledao x uletanja u makazice, preticanja u nepreglednoj krivini, u naseljenim mestima kaubojština sa stajanjem svuda sa strane na pola puta, sve u svemu anticivilizacijska i nebezbedna vožnja :)

Preporodio sam se kad sam ponovo zajahao autoput. Sad kad sam probao ne bi nikad išao tuda ako imam alternativu.
Uopšte nemamo isti doživljaj tog puta. 15. juna smo išli na Lefkadu, jedina opcija mi je bio prelaz Niki.

U povratku kući smo išli u Larisu i tada sam se razmišljao da se vratim preko prelaza Niki, ali kao hajdemo za Solun, pa ćemo na Evzoni.

Čekali smo 2 sata na Evzoniju.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Moguće da mi je pokvarilo utisak i što sam naleteo na saobraćajku negde oko Prilepa, motor i auto. Bio je uviđaj, puštali su naizmenično, ne znam da li je neko stradao. Ali me je cela ta deonica podsećala na najgore dane ibarske i baš sam zažalio što sam i nas i kumove povukao da idemo tim putem.
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

Možda je razlika i u tome što se ja za Prilep sa autoputa odvajam uvek negde oko 4 ujutru, pa nema nikakve gužve.

Kada se vidi saobraćana nesreća, to uvek pokvari osećaj prilikom putovanja.
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Za Jonsko more je Bitolj najbolja opcija, prosao pre 10-ak dana, više me Evzoni neće videti.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

U Grčkoj me pred samo uključenje na Egnatia-Odos zaustavili panduri. Uzeli dokumenta i upisali u neki formular, mislio sam da me je kamera snimila i da pišu kaznu ali mi ništa nije rekao ni tražio da potpišem, samo mi je vratio dokumenta. Nisam nešto jurcao ali nisam ni pazio da li sam preko ograničenja - prazan put. Zaustavljao je redom kola iza mene. Prvi put mi se tako nešto desilo.
Odgovori