Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Koliko troši?

Post od dragan »

Da, i deklarisani domet od preko 40 milja.
A baterija mu je deklarisana sa oko 3 puta vecim kapacitetom nego kod mene.
Sent from my 2201123G using Tapatalk

Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

I mene je zanimala baterija kod Toyote, ali nigde nisam našao. Recimo Honda ima 1 kWh, Renault i Ford izmedju 1-2 kWh, Nissan 2,1 kWh. Ovo je za HEV.

Pitanje je i da li veća baterija znači nižu potrošnju kod HEV, verovatno ne, jer se energija konstantno troši i rekuperira.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk

risk
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2024, 08:14

Post od risk »

PHEV 51Ah 266.4V => 13.5 kWh
HEV 1.8l gorivo 4.08Ah 207.2V => 0.84 kWh , ili varijanta
HEV 2.0l gorivo 4.08 Ah 222V => 0.91 kWh

I skloni od kapaciteta baterije 20-30% kao "rezervu", ne puni preko 80%, ne prazni ispod 10% kako bi baterija izvukla više ciklusa.

U HEV, invertor diže na 600V za elektro motor koji je 70kW/83kW u zavisnosti od varijante.

E sad, ubrzavanje je super efikasno 95%+, kočenje i punjenje baterije - nije efikasno. Možeš da izvučeš nazad oko 50% - 80% kineticke energije, zavisi.

Auto verovatno ima oko 1800kg, na 50km/h to je oko 50Wh kinetičke energije, ne možeš da regenerišeš/izgubiš oko 10-20Wh, odnosno oko 1-2% po semaforu.

Naravno pored toga imaš otpor guma, vazduha, radi ti klima i tako to. Računaj 200-250 Wh/km za HEV i PHEV na nekim umerenim gradskim brzinama, ipak su podignuti i nisu BEV, ne verujem da trose ispod 200 pri konstantnoj brzini čak ni u gradskoj vožnji, treba okretati gume i čak i kod 50km/h otpor vazduha igra ulogu.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Toyota sa najmanjom baterijom ima najnižu potrošnju.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk

Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

risk napisao:
I skloni od kapaciteta baterije 20-30% kao "rezervu", ne puni preko 80%, ne prazni ispod 10% kako bi baterija izvukla više ciklusa.

Auto verovatno ima oko 1800kg, na 50km/h to je oko 50Wh kinetičke energije, ne možeš da regenerišeš/izgubiš oko 10-20Wh, odnosno oko 1-2% po semaforu.

Naravno pored toga imaš otpor guma, vazduha, radi ti klima i tako to. Računaj 200-250 Wh/km za HEV i PHEV na nekim umerenim gradskim brzinama, ipak su podignuti i nisu BEV, ne verujem da trose ispod 200 pri konstantnoj brzini čak ni u gradskoj vožnji, treba okretati gume i čak i kod 50km/h otpor vazduha igra ulogu.
Odlicno razlozeno, i tacno je da ne mozes celu bateriju iskoristiti, tj u normalnim ciklusima je stalno drzi izmedju 3/8 i 6/8 na onom telativno primitivnom pokazivacu. Skro, puna je samo kad se spustas sa neke planine ili tako nekoj situaciji, a kad padne na 2/8 sam iskljucuje EV mod ako je bio aktiviran.
Ajde bas cu da probam koliko moze da se predje u EV modu sa bar pola baterije, mislim vise od 2-3km, ali da ne nagadjam sad.

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dragan napisao: 08 Jul 2024, 23:46 Nije isto, al stvarno nemam zelju da se ponavljam. Ljubitelj je bar razumeo, za mene pobeda :)
Pa tako je logično, a i u skladu je sa fizikom tj kada smanjiš snagu SUS motora opada i potrošnja ako ostaje iole približna efikasnost rada, tj da je u području maksimalnog obrtnog momenta (u njegovoj okolini što se tiče obrtaja).

A za ravnomerno kretanje onda nije potrebna rezerva snage koja se inače rasipa stalno jer SUS motor kakav god bio uvek ima veće trenje pri većim obrtajima što je i logično.

A elektro motor za ubrzanja zapravo ima obrtni moment koji je neophodan da se pridoda na SUS a to se ostvaruje sa malecnim gubicima uz takav menjač.

I onda ispada da SUS radi na minimumu sa 30tak KS i troši minimum sve dok se kreće ravnomerno a kada zatreba ubrzanje i 60-80-100 ili koliko već KS onda uleti elektromotor i obezbedi to na efikasniji način.

Naravno, to može vremenski kratko da traje jer je ograničeno uskladištenom energijom u bateriji.

Ko vozi gas-kočnica verovatno nema razlike a ko vozi samo gasom (tako reguliše i usporavanje) onda je verovatno i primetna razlika u potrošnji na istom putu.
Ovo važi i sa SUS i za elektro naravno, pa time i za hibrid.

Barem meni je logično i dobro postavljena primena hibrida prema ponašanju kako je Dragan opisao iz prakse.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

dragan napisao: 09 Jul 2024, 08:17
risk napisao:

Odlicno razlozeno, i tacno je da ne mozes celu bateriju iskoristiti, tj u normalnim ciklusima je stalno drzi izmedju 3/8 i 6/8 na onom telativno primitivnom pokazivacu. Skro, puna je samo kad se spustas sa neke planine ili tako nekoj situaciji, a kad padne na 2/8 sam iskljucuje EV mod ako je bio aktiviran.
Ajde bas cu da probam koliko moze da se predje u EV modu sa bar pola baterije, mislim vise od 2-3km, ali da ne nagadjam sad.

Mislim da u EV modu sa običnim klasičnim hibridom čak i na najlakšem gasu ne možeš da predješ 3 km ( osim da konstatno "gubiš brzinu", da kreneš npr. sa 90 km/h a završiš sa 70 km/h ).
Kod Honde ti je tokom vožnje "na ravnici" količina energije u bateriji uvek izmedju 20 i 60-70% ( pod uslovom da napolju nije -10 stepeni, tada će ga, dok je baterija hladna, ravničarski punitii do možda 80% ).
Praktično, na ravnici ti za EV mod imaš u pravilu dostupno samo oko 50% kapaciteta baterije.
Iznad 60-70% baterija se kod Honde puni samo regeneracijom i svakako ima dosta situacija kada se u vožnji napuni do 100%
Jazz ima bateriju oko 0,85 kWh ( npr. sadašnji Civic 1,05 kWh ). Pa računaj koliko možeš da predješ sa efektivnih oko 0,5 kWh ( ako si prešao u EV mod iz stanja napunjenosti baterije od samo 70% ), a najviše sa oko 0,64 kWh.

Onako, teoretski, ako neki EV ima deklaraciju potrošnje od 18 kWh na 100 km, on po 1 km troši 180 Wh, što znači da sa 0,5 kWh ne može da predje 3 km.
Primera radi, Toyota bZ4X FWD pri 110 km/h na 23 stepena troši 200 Wh/km, a pri -10 troši 256 Wh/km. Sve po ev-database.

Kada bi kod klasičnog hibrida baterija bila većeg kapaciteta, tada bi "po ravnici" ( pod konstatnom brzinom, tj. bez usporenja ) SUS vremenski duže pokretao generator radi punjenja baterije na isti procenat kao i kod one baterije manjeg kapaciteta. I ne bi postigao bilo kakav "plus" za potrošnju. Takva ( veća ) baterija bi kod klasičnog hibrida imala puni smisao samo za nekoga ko dosta i često vozi veoma dugačkim nizbrdicama.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Al ste ga zakomplikovali. Toliko mernih jedinica i matematičkih operacija, a na kraju ništa nismo zaključili.

Iz prakse znam da su Toyotini hibridi najefikasniji. To je i moja žena primetila koju automobili uopšte ne interesuju. Pa me pitala kako svi ti hibridi drugi troše više od Toyote.

25 godina razvijanja i 5 generacija hibridnog sistema valjda ipak nešto znači.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Nema tu ništa komplikovano i merne jedinice moraju da se "poslože". Tako je to u fizici - ako ti se na kraju obračuna same merne jedinice nisu "posložile" kako treba, tada ti je jasno da ti je i sam metod obračuna bio pogrešan :)
Dešavanja u savremenoj auto industriji odavno pokazuju da ti "tradicija" ne znači ništa. Ako postoje drugi koji nešto prave bolje, tržište te gazi i ti drugi ti otimaju sve veći deo tržišnog kolača.
Toyota hibridi zaista jesu ekonomični - onoliko kako im glase WLTP deklaracije, za odgovarajuće WLTP cikluse.
Ako neki Toyota hibrid u odnosu na neko druge hibridno vozilo drugog brenda ima lošiju neku WLTP deklaraciju, nema dileme da ta Toyota ni u praksi neće biti ekonomičnija. Ako ima bolju WLTP deklaraciju, tada je i u praski ekonomičniji.
Da pojednostavim, ako nekoj Toyoti piše da joj je WLTP deklaracija za veoma visok režim "5.0-5.7" ( novi Prius PHEV ) ili "6,1-6,8" ( Yaris Cross HEV ) ili "6,7-7,0"( Corolla Cross 2,0 HEV ) ili šta god već piše za neki drugi model, budite sigurni da na auto putu pri 130 km/h troši baš toliko.
Isto je i sa drugim brendovima. Npr Honda Civic HEV u opremi Elegans ima za navedenu deklaraciju 5,9, a za opremu Sport i Executive 6,2 ( Honda ne piše "plivajuće raspone", kao Toyota (da jednim rasponom pokrije sve pakete opreme), već za svaki paket opreme deklariše odvojeno ). I taj Civic troši baš toliko na auto putu pri konstantnih 130. Npr. ZR-V HEV u top paketu za navedenu deklaraciju ima 7 litara. Potpuno isto kao što Corolla Cross u top paketu ima 7 litara.

I ostajem pri onome što sam rekao juče - na auto putu, pri konstatnij brzini, hibridi nisu ekonomičniji od nehibrida istog modela sa 6MT.
To kažu WLTP deklaracije same Toyote, za one modele Toyote koji se još uvek paralelno nude i kao hibridi i kao klasični benzinci.
A nećemo valjda da tvrdimo da Toyota laže ... Ne bi bilo ozbiljno u odnosu na svetskog proizvodjača br. 1. :)
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Opet ti sa deklaracijama.
Tojota sa CVT trosi manje od slicnog automobila ( ako recimo 2008 mozemo nazvati fizicki slicnim ) sa sus pogonom i manuelnin menjacem.
Provereno na uzorku od bukvalno hiljade kilometara.
I to ne odokativno, nego i sa uzimanjem vetra, greske brzinomera i greske pokazivanja borda.
I juce sa isao Sm-Bg, otisao sa levim ceonim vetrom 2m/s po podacima sa aerodroma, na 130kmh po cajgeru potrosnja je u odlasku bila 5.8 na 130kmh ( sa rpm 2000-2100 ), na 137kmh po cajgeru ( 130 gps ) je bila 6.2-6.3, ( 2300-2400rpm ), u povratku na 130kmh po cajgeru je pala na 5.1l ( vetar je u povratku bio ledjni i pojacao se u medjuvremenu na 4-5m/s ) i vrteo je na 1900-2000rpm.
Ako bi trebao da procenim realnu potrosnju na 130kmh bila bi svakako u opsegu izmedju 5.5 i 6l, van domasaja potrosnje pezoa recimo, u identucnim uslovima, i bilo kog drugog automobila koji sam do sad vozio.( svi su bili manuelci osim BMW koji je sa zf8, i na 130 trosi izmedju 7 i 7.5l, na 1800rpm, sto je za auto sa 3000ccm benzinac i skoro 400ks odlicna cifra ).
Najvise je trosio RS197, izmedju 9 i 10l na 130, na preko 4000rpm u 6.b., najmanje civic gen9 1.8b, oko 6.5l /100km, na nesto preko 3000rpm.
Sama potrosnja na jednom istom automobilu moze da varira dosta, zato i daju opseg potrosnje, sam otpor kotrljanja guma moze biti razlicit, vrste i dimenzije guma i tockova ( i tezina ) po paketima, pritisak, kod nekih automobila cak i vrsta goriva. Sve to moze da napravi i do 10% razliku u potrosnji na takoreci istom autumobilu.
Baterije su relativno nova stvar ( meni ) i tu stvarno nisam u toku koliko vas par, ali ovo je tako, provereno u praksi, a ti misli sta hoces.
Jedino ako je Tojota uspela da napravi i klasican pogon na benzinski motor sa manuelnom transmisijom koji ce biti stedljiviji od svega sa cim sam se ja sreo do sad, a ovi agregati koje sam vozio su prilicno aktuelni ( 1.2t pezo, 1.3t nisan, B58... )

Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Jel ti tvoj cvt ima "7 brzina"?
Na sličnim obrtajima se vrti i moj avensis, tj. možda na 100 rpm više na identičnim brzinama.

Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Ovaj nema simulaciju brzina kao neki, nego radi bukvalno kao skuter, obrtaji variraju y zavisnosti od opterecenja.
Kad sam npr na tempomatu na 130kmh i na ravnom, vrti na 2000rpm, pocnem da se penjem na nadvoznjak, on pri konstantnih 130 podigne obrtaje i do 2800-3000, onda kad se spustam spusti i ispod 1500rpm, steluje spram snage potrebne za odrzavanje brzine.

Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Tako radi i kod mene. Zato sam stavio pod navodnike to brzine, piše da ih ima 7.

Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk

pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Mislim da sam to na ovoj temi već i pominjao, imao sam prilike da provozam oko 500 km i Ford Kugu hibrid AWD, komercijalne oznake 2,5 FHEV, sinergijske snage hibridnog sklopa od 190 ks, na bazi atmosferskog motora od 2,5 litra, koji koriste Ford i Mazda. Mada i Toyota za svoje hibride koristi SUS motor radne zapremine od 2,5 litra, njen motor ima drugi promer cilindara i hod klipova (po 2-3 mm razlike za obe vrednosti). Subjektivno posmatrano isti algoritam rada kao kod Toyote, tj. „bezstepeni“ e-CVT ( za razliku od Honde u današnjoj generaciji hibrida, sa "fejk" šaltanjem ). Deo sklopa kod Kuge je i visokonaponska baterija od 1,1 kWh. Naravno, ima tu i dosta razlika u odnosu na RAV-4.

Prosečna potrošnja za WLTP mešoviti ciklus je za AWD varijantu Ford Kuge je deklarisana sa 5,7, a emisija CO2 sa 131 gr. CO2. Poredjenja radi, RAV-4 hibrid, u AWD izdanju, zavisno od paketa opreme, ima tu istu deklaraciju 5,7-5,9 litara i 128-133 gr CO2.

Postoji neka značajna razlika ?

Ja sam na oko 500 km sa hibridnom Kugom imao prosek potrošnje 5,7.

U gradskoj vožnji sam u pravilu ostvarivao prosek potrošnje od oko 6-6,2 litara, pa i u uslovima velikih gužvi, uz prosek brzine od svega oko 15 km/h. Izuzetak su bile veoma kratke urbane distance iz „hladnog starta“, a kada je potrošnja znala da prebaci i 10 litara. Ali, čim bi ta vožnja potrajala duže od 2-3 km, prosečna potrošnja bi na tim distancama brzo padala ka oko 6 litara.

Magistralno može da troši 5-7, sve zavisno od gužve i koliko agresivno vozite.

Na auto putu, pri konstantnih 130 km/h troši oko 8 litara. Probao sam par puta, u raznim smerovima autoputa ka ZG i NS, po više kilometara. Drugim rečima, na autoputu, pod tempomatom, ne troši manje od sada aktuelnih nehibridnih SUV vozila te klase sa AWD pogonom.

Na sličan način, na sličnim rutama sam probao još 5-6 aktuelnih tržišnih hibrida, kao i brdo nehibrida. Na auto putu ne postoji hibrid koji bi bio ekonomičniji od nehibrida. A pošto i privatno vozim i hibrida, koga sam za „svoju dušu“ uporedno testirao i sa drugim ( relativno sličnim) vozilima koja poslovno koristim, ostajem pri tvrdnji da na auto putu hibridi ne troše manje od pandan nehibrida.

Ne postoji magija za to. Kada bude izmišljena neka „nova fizika“, možda i to tada bude moguće.
Naravno, u svetu marketinga sve je i sada već moguće ...

Pa, moj prastari CRV AWD 1,5T 6MT iz 2020. troši pri 130 km/h slično kao aktuelna Ford Kuga hibrid ( koja ima identične WLTP deklaracije kao RAV-4 ), možda neki dcl. Više.

A evo je ispod fotografija Honda kataloga za tu godinu za CRV-a, sa svim WLTP deklaracijama, pogledajte drugu i zadnju kolonu.
Druga kolona je moja verzija i kod nje za „WLTP veoma visoka brzina“ piše ( kroz tri paketa opreme ) 8,4 / 8,4 / 8,5, dok je zadnja kolona hibrid ( AWD petosed verzija ) i kod nje piše ( za tri paketa opreme ) 8,9 / 9 / 9.

Toliko o energetskoj nadmoćnosti hibrida na auto putu. Da, jeste, ali, „malo sutra“.
Prikačeni fajlovi
Screenshot (70).png
Screenshot (69).png
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Ovaj se ne slaze sa tvojom potrosnjom kod Kuge:

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Odgovori