Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Koliko troši?

Post od pedja »

pedalaš napisao:Ja sam najpre na bazi Toyotih zvaničnih kataloga...
Za kompaniju koja je godinama u aferama (izvinjavanjima i obustavljanjima proizvodnje, pa u krug) oko nameštanja raznih podataka, od bezbednosti, potrošnje, dometa, emisija, mislim da se u ovoj temi prečesto spominju i preozbiljno uzimaju zvanični podaci i katalozi...

TapaT

Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

I wltp i decimale u potrošnji
Korisnikov avatar
Apex
Reactions:
Pridružio se: 15 Sep 2018, 09:32
Garaža: Smart For Two MK2

Post od Apex »

Je l' ovo moguća potrošnja?

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Honda ZR-V, test vozilo, prosek za prethodnih 3150km.
IMG_0730.jpg
Auto je kod mene naredna dva dana pa ću videti potrošnju i na autoputu i u gradskim uslovima.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Apex napisao:Je l' ovo moguća potrošnja?

Ja pre neki dan sa vecim i tezim C-HR imao od Bajine Baste do SM putem pored Drine prosek 3.1l/100km. Uz to prosecna brzina bila 62kmh, dakle dosta brzi tempo. Ovo sa slike mi uopste nije nemoguce u malom jarisu.

Sent from my 2201123G using Tapatalk

pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

trojanac napisao: 12 Jul 2024, 23:12 Honda ZR-V, test vozilo, prosek za prethodnih 3150km.

IMG_0730.jpg

Auto je kod mene naredna dva dana pa ću videti potrošnju i na autoputu i u gradskim uslovima.
Uglješić je ovo izneo kao njegov utisak: " ... Prosečna potrošnja na testu bila je 5.5 litara na 100 kilometara. Pri konstantnih 130 km/h na autoputu biće 6.1, u gradu se u tečnom saobraćaju i sa malo lakšom nogom na gasu može se voziti sa 4.9 l/100 km ..."

Doduše, on je vozio verziju u metalik plavoj boji :)
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Apex napisao: 12 Jul 2024, 21:27 Je l' ovo moguća potrošnja?

Obavio je test vožnju samo u gradu, uz jedan start i na jednoj distanci od 28 km, pri 16 stepeni C. I ostvario 2,8 prosek.
Nije to nemoguće.
Tim pre jer taj Yaris ima WLTP deklaraciju za gradske uslove 3,4-3,5. A sa hibridom u gradu uvek možeš lako da pobediš WLTP cifre smislenom vožnjom i uz dobre uslove.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

pedalaš napisao:
Uglješić je ovo izneo kao njegov utisak: " ... Prosečna potrošnja na testu bila je 5.5 litara na 100 kilometara. Pri konstantnih 130 km/h na autoputu biće 6.1, u gradu se u tečnom saobraćaju i sa malo lakšom nogom na gasu može se voziti sa 4.9 l/100 km ..."

Doduše, on je vozio verziju u metalik plavoj boji :)
Izgleda da je do boje i paketa opreme.

Slika

Slika

Danas planiram na autoput pa ću videti šta kaže.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Da, možda je na tom crvenom neko zaboravio da zatvori panoramu, pa se kvari aerodinamika :)
Ali, generalno, tako je to sa demo vozilima. Uvek ostanu zapisane neke sumanute vrednosti.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Sumanute ili ne, ovo je realno za očekivati. Jer idealni uslovi za vožnju gotovo da ne postoje ili bar nisu svakodnevni. A i prosečan vozač nema tehniku potrebnu za postizanje minimalnih vrednosti potrošnje nego vozi svoju vožnju kao i svaki drugi auto.

Over and out.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Apex
Reactions:
Pridružio se: 15 Sep 2018, 09:32
Garaža: Smart For Two MK2

Post od Apex »

dragan napisao:
Apex napisao:Je l' ovo moguća potrošnja?

Ja pre neki dan sa vecim i tezim C-HR imao od Bajine Baste do SM putem pored Drine prosek 3.1l/100km. Uz to prosecna brzina bila 62kmh, dakle dosta brzi tempo. Ovo sa slike mi uopste nije nemoguce u malom jarisu.

Sent from my 2201123G using Tapatalk
Jasno, nisam znao da je toliko napredovala hibridna tehnologija. Nekako mi ispod 3l bilo nezamislivo za auto. :)

Pogotovo auto sa 130 konja.
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

@trojanac
Prosečan vozač u vlasničkoj eksploataciji vozila pretežno se i neće iživljavati nad vozilom, niti biti agresor za volanom. Pa će i prosek potrošnje nekada biti značajno drugačiji u odnosu na situaciju kada se upravlja demo voziom.
Znao sam sesti sa volan demo vozilo sa smešno malo kilometara, sa "ćelavim gumama" ( mogao bih ovde sada i da zalepim fotografiju jedne od tih guma ali, ne bi bilo primereno ). I vozilo bih preuzeo uz razna obrazloženja, nekada i reči: "Izvinite, ali, vozilo je sinoć vraćeno sa Navaka...".
I sad, kada ti na tom vozilu očitaš prethodni zapis prosečne potrošnje ( pa i onaj životni ), jasno ti je da on nije relevantan. Jer "prosečan vozač" i ne "pravi krugove po Navaku".
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

30,1km predjeni put, potrošnja 8,5 lit/100km.

Vidim takav podatak, zašto on nije relevantan za izvršenu test vožnju, naš drug Trojanac agresor za volanom i divljao, ovo mu prvi auto koji vozi i testira pa eto iz dosade da se iživljava...ma daj nasmeja me. Prosto mora da troši pojačano kada su ovakvi neidealni uslovi :)

Zapravo više me uvek zanima stvarno stanje potrošnje auta u saobraćaju nego cinculiranje na testovima.
Ni 6,5litra dugoročni prosek uopšte nije loše za benzinca po mom shvatanju.

Evo upravo se vratio sa vožnje, nekih 14km puta prešao, potrošnja po bordu 25, 4 litara/100km prosek. Možda desetak minuta ukupno auto stajao u mestu radi klime (nisam gasio auto) i eto ode potrošnja u nebesa ;)

A nisam ni stiso gas pošteno , nijednom ubrzavanje onako za gušt ;)
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Nisi me ti uopšte dobro razumeo o čemu sam ja govorio.
Ja sam se osvrnuo samo na prosek testnog ZRV-a na prethodnih oko 3.150 km od oko 6,5 i rekao da je život tih demo vozila često jako težak.
Prosto, nešto kao "službena kola", koja uz to služe i za "demonstraciju" i "testiranje" sposobnosti i osobina odredjenog modela vozila.
Pa im je u proseku životni ritam jači od životnog ritma večine prosečnih vlasničkih vozila. A zbog čega je i životna prosečna potrošnja tih demo vozila uglavnom bude dosta jača od onoga što bi prosečan vozač ostvario u namenskoj eksploataciji. I nekada i do 40-50% više od onoga što WLTP deklariše. Samo to sam rekao.
A uopšte nije problem tih 8,5 litara na predjeih samo oko 30 km. To samo za sebe ( kao broj ) ne govori mnogo o osobinama vozila, tim pre jer ima dosta načina da se dodje do te iste potrošnje, a bez da znaš detaljno uslove, džaba ti "cifra". Možeš npr. defanzivno savladati neku visinsku razliku i/ili voziti uz povremea ili češča jača ubrzanja i/ili auto putem povremeno do 140-150 i/ili ..., Možeš "svašta" :) Dakle, uslovi su bitni. I u kontekstu njih jedino i treba gledati cifre.
Eto, sada da ti kažem da sam danas "u gradu" sa Jazz-om ostvario prosek potrošnje od 2,3 na nešto preko 5 km ( što je u smislu dužine distance totalno irelevantan uzorak ), tebi to ne znači ništa, jer ti ja mogu reći da sam vozio "ovako" ili "onako" :) Ali, klimu svakako nisam palio, jer kada sam ušao u kola parkirana na suncu, u njima je bilo preko 50 stepeni ( termometar mi meri samo do 50, pa ne znam koliko je zaista bilo iznad 50 ) i nisam video smiso da palim klimu za samo par km do moje garaže.

A za onaj crveni demo ZRV, za koji je @trojanac dao prosek potrošnje na poslednjih oko 3.150 km, evo kakav je taj "crvendać" imao prosek potrošnje na prvih životnih oko 3.700 km ( gde mu je očito bilo "najteže" prvih oko 3.000 km, dok je sa prosekom bio iznad 7 litara, a što znači da se u medjuvremenu ipak malo "spustila lopta" ).
Prikačeni fajlovi
viber_image_2024-07-13_17-49-11-091.png
viber_image_2024-07-13_17-36-46-219.jpg
Poslednja izmena od pedalaš u 13 Jul 2024, 18:12, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Otkako su krenule ove vrućinčine, auto mi drastično smanjio potrošnju po gradu. A kako i ne bi, posle manje od 300 m već je na radnoj temperaturi.. :rofl:
Odgovori