Opel Astra J 1.6 116hp - check enigne lampica

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Opel Astra J 1.6 116hp - check enigne lampica

Post od Bax »

Slika

Inace, proveri da li ti curi iz ovog oduska odakle mora da curi, Astre J hoce da se zapuse na tom odusku, i onda voda se slije na Bord kompjuter i spali ga, pa imas veliki problem.....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Tesko da ce cureti po board kompjuteru jer je on, na ovom motoru. smesten gore desno od motora kod akumulatora. Svakako moram proveriti odusak.

Takodje, kad dodjem sa posla a ako zena nigde nije isla sa autom (i palila klimu) da proverim da li i dalje curi na tom mestu. Sinoc smo stigli oko 8, klima radila celim putem i jutros oko pola 7 vidim baricu tacno negde kod kompresora klime i kaplje svakih 5-6 sekundi po jedna kap. Ako bude kapljalo i kad se vratim sa posla, onda definitivno nije kondenz jer bi do tad trebalo da iscuri.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

pegazbre napisao: 29 Jul 2024, 11:49 Tesko da ce cureti po board kompjuteru jer je on, na ovom motoru. smesten gore desno od motora kod akumulatora. Svakako moram proveriti odusak.

Takodje, kad dodjem sa posla a ako zena nigde nije isla sa autom (i palila klimu) da proverim da li i dalje curi na tom mestu. Sinoc smo stigli oko 8, klima radila celim putem i jutros oko pola 7 vidim baricu tacno negde kod kompresora klime i kaplje svakih 5-6 sekundi po jedna kap. Ako bude kapljalo i kad se vratim sa posla, onda definitivno nije kondenz jer bi do tad trebalo da iscuri.

Ima komp BSI koji se nalazi u grebenu ispod multimedije, on izgori.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Aha to nisam znao.

Nisam se setio jutros da pogledam unutar kabine da li je negde vlazno...A opet ako se odvod i zacepio, da li je moguce da se sliva skroz napred po sredini motora kod kompresora klime?

EDIT: Tu se ispod, nalazi i izduvna grana tj ona ide od prednjeg dela motora pa ispod motora. Da se tu nije stvorio jutarnji kondenz a da pusta negde na spoju?
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Prvi put čujem da kondenz iz klime curi kod kompresora. Obično je to negde ispod nogu vozača ili suvozača, tj ispod dela klime koji je u kabinskom prostoru.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Zato me i cudi sta to curi jer bukvalno izgledaju kao kapi vode. Stavio sam ruku odprilike tu odakle kaplje (da ne skupljam tu tecnost sa betona) i kad mi kane na ruku vidim da nema nikakvu bolju i gotovo da nema nikakav miris izgleda kao voda.

Sinoc smo krenuli nazad za NS, dosuo antifriz do min, zena oprala soferku, upalili klimu i nakon 30km stigli za NS, uparkirali i ugasili klimu i auto. Danas ujutru proverim antifriz, nije mrdnuo od sipanja, dospem do max, proverim da li ima tragova curenja antifriza kad skontam da nesto kaplje iz okoline AC kompresora a ispod mala barica...
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Možda je tečnost za šoferšajbnu ako je posuda tu negde u blizini.
Isprazni je skroz pa proveri da li kaplje opet.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Nope, posuuda za tecnost je sa druge strane ispod akumulatora i posude za antifriz, ovo je na totalnom drugom kraju motornog prostora. Na vrhu je vodena pumpa, ispod ide kompresor klime pa negde iza kompresora klime kaplje, tj odatle vidim da padaju kapljice a da li ide odatle ili se sliva od nekud, nemam pojma. Ali majku mu proslo je nekih 10 sati od kad smo ugasili auto i klimu, sta moze toliko da kaplje i da je negde curila tecnost za soferku kojom je prana soferka, valda bi se do ujutru iscedila a isto mi vazi za klimu ako je neki kondenz. Jedino da nije taj neki jutarnji kondenz koji se moze javiti u izduvu ali i to mi je malo verovatno, jeste auto bio vruc ali nije toliko pala temperatura tokom noci.

EDIT: Evo nasao sam jednu sliku na netu kako izgleda taj deo odakle odprilike curi i deluje da curi izmedju kompresora i kartera. Na ovoj slici konkretno se vidi curenje ulja iz zaptivke hladnjaka ulja koji je iza i jasno se vidi da je ulje iz motora a kod mene je neka providna tecnost. Vodena pumpa je iznad kompresora ali sa prednje strane i odozgo mi deluje suva, da li u kompresoru ima neko providno ulje nemam pojma...
Slika

U svakom slucaju ne vredi, sutra cu do majstora pa da ga digne na dizalicu jer ja na parkingu nemam nacina da vidim odakle curi.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Rekoh ti ja udomi.
Ne sprdam se, nego se resi bede, oprosti od gubitka. Nije za kod tebe taj auto i sta tu mozes osim da te nervira svako malo.
Sa kompresora klime ne moze da kaplje kondenz, pogotovu ne sutradan.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Veruj mi, prodaja nije opcija u ovom trenutku koliko god da se ja nervirao.

Finansije za odrzavanje nisu problem, problem su majstori i sto ja ovaj auto ne vozim cesto da na vreme mogu neke probleme da uocim.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Izgleda da je ipak antifriz u pitanju.

Gurnuo sam telefon ispod da uslikam, i dalje kaplje iako je puna posuda za antifriz. Uzeo sam ovu kap u ruku i izgleda providno i ali ipak ima neki miris dok se sa slike lepo vidi da je ruzicaste boje, zato je i zafalila tecnost u boci. I dalje mi ne deluje da curi iz vodene pumpe ali ne mogu odozdo da zavucem kameru. Sutra pravac kod majstora koji mi je menjao sve vezano za hladjenje da vidi sta je otkazalo i da reklamiram sta treba...

Evo par slika:
IMG_20240729_171546.jpg
Prikačeni fajlovi
IMG_20240729_171543.jpg
IMG_20240729_171541.jpg
IMG_20240729_171537.jpg
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

dag81 napisao:Rekoh ti ja udomi.
Ne sprdam se, nego se resi bede, oprosti od gubitka. Nije za kod tebe taj auto i sta tu mozes osim da te nervira svako malo.
Sa kompresora klime ne moze da kaplje kondenz, pogotovu ne sutradan.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Gde da udomi pa da krene da ulaže u sledeći?! Znaš da je problematičan. Slika

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Sta mi vredi i da uzmem drugi auto kad vidite sta mi majstori rade. Platim da se auto sredi da nema ni jedan problem, da sredim sve karakteristicne probleme na ovom autu i opet ne vredi, zajebavanje sa majstorima, jedan popravlja ono sto prvi nije uradio kako treba (ili ugradio los deo, ali dodje na isto).

Sve u vezi hladjenja (i mnoge druge stvari koje resavaju karakteristicne probleme ovog modela) zamenio pre 3000km a vodena pumpa pre 2000km i evo, negde curi antifriz. Ili nesto nije dobro uradjeno ili su delovi loseg kvaliteta.

Posto curi sa leve strane motora (kad se gleda u motor) ili je pumpa za vodu ili povratno crevo za posudu za antifriz koje izlazi sa zadnje leve strane motora i vraca se ka posudi. Obe stvari zamenjene i stavljene nove.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Davno napisano, uvek ces imati revizije sa nasim majstorima, plus su zamenski delovi sumnjivog kvalieta, ako hoces pouzdanost, onda se to ne nalazi u polovnom izvozanom autu.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Nije neka tragedija, popraviće se.
Da bi bio siguran da je antifriz (što verovatno jeste) tu kapljicu obriši prstom i lizni. Slobodno, nećeš se otrovati od jedne kapi. Ako je slatkasto onda jeste bez dileme antifriz.

Pumpa za vodu (ne svaka) ima odušku i na njoj može da se pojavi kapanje antifriza, ali ne da traje tako satima i danima, već neposredno nakon vožnje.
Predvidjeno je, nije strašno ali to obično ukazuje na stvaranje prevelikog pritiska u sistemu tokom rada motora.

Kako god, majstor neka pogleda i rešiće šta god da je.

I ako hoćeš sugeriši da stavi elastične šelne (ako su možda klasične puž šelne) na to crevo koje sumnjaš.
Odgovori