Ponovo moram da majstorišem po kući...
Problem sada pravi Whirlpool veš mašina, zaustavi se u radu, puna vode unutra i veša i izbacuje grešku F05 na displeju što znači začepljeno odvodno crevo, filter ili problem sa pumpom vode.
Izvadio filter, pa čak i rastavio sve dole oko pumpe - ništa nije začepljeno (tj. bilo nekog sitnijeg đubreta/vlakana ali ništa strašno), resetujem grešku, mašina radi neko vreme i opet isto.
Pretpostavljam da je pumpa vode u pitanju pa sam je skinuo i vizuelno je kao nova (mašina kupljena 2020-te), jedino što je jedan od njenih kontakata napajanja - kablića bio klimav prema unutra (jedva sam skinuo kablić sa te buksne - zalepila) ali kada skinem poklopac električnog dela pumpe - sve unutra novo, namotaji... ništa nije rastaljeno i slično, osovinca propelera u centru, ništa nije klimavo... Deluje ispravno ali rekao bih da ipak nije.
Rešio sam da zamenim pumpu i nadam se da će to rešiti problem (nije skupa koliko vidim na Netu - cca 850 din), no ne mogu da nađem baš isti model (Askoll M327, made in Romania, 0.15A 25W, 220-240 Vac, 50 Hz).
Našao sam u obližnjoj prodavnici delova za belu tehniku vizuelno potpuno identičnu od istog prouzvođača koju deklarišu kao "univerzalnu" ali je 0.2A 40W (Askoll M231 XP, sinhrona pumpa). Da li će smetati to što je malo jača od originalne? Razume li se neko u ovo?